Nie ma problemu, niech August będzie Twoim zastepcą. Czekamy na więcej pomysłów.Isabella M. Neumann-Swann pisze: ↑07 sierpnia 2026, 12:15 @Heinz-Werner Grüner jeśli się zgodzisz, to mianuję Augusta swoim zastępcą by mógł mnie zastępować jak mnie nie ma.
A co do Wolkenbad fakt, mamy sporo pomysłówTylko potrzebuję czasu by je realizować... Albo inaczej potrzebuję stabilnych godzin
![]()
Wolkenamt - Siedziba Oberstamm
Moderator: Isabella M. Neumann-Swann
- Heinz-Werner Grüner • Stempel
- Oberhaupt
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Re: Wolkenamt - Siedziba Oberstamm
- Fatima Popow-Chojnacka • Stempel
-
ODZNACZENIA
- Isabella M. Neumann-Swann • Stempel
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Kochani Mieszkańcy!
Mam zaszczyt zaprosić was do mojej skromnej Kawiarni na wspólny poczęstunek i rozmowy!
Od kolejnego tygodnia - mam nadzieję, że co dwa tygodnie będziemy mogli wspólnie spotykać się na ploteczki i rozmowy. Ja chciałabym was lepiej poznać i dać wam również okazję do poznania mnie i mojego męża w mniej oficjalnym znaczeniu! Zapraszam na dobrą zabawę, smaczną kawę/herbatę i niesamowite ciasta Babinki
Pierwszy termin 14.08 godzina 17:00
Mam zaszczyt zaprosić was do mojej skromnej Kawiarni na wspólny poczęstunek i rozmowy!
Od kolejnego tygodnia - mam nadzieję, że co dwa tygodnie będziemy mogli wspólnie spotykać się na ploteczki i rozmowy. Ja chciałabym was lepiej poznać i dać wam również okazję do poznania mnie i mojego męża w mniej oficjalnym znaczeniu! Zapraszam na dobrą zabawę, smaczną kawę/herbatę i niesamowite ciasta Babinki
Pierwszy termin 14.08 godzina 17:00

(-) Isabella Marie Augentrost-Cargalho Neumann-Swann [von Lichtenstein]

- Oberhaupt
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Obym się wyrobił! Z tego co się orientuje to mam mieć wyjazd, ale spotkanie z oberstammerin kusi!
- August Neumann • Stempel
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Czyżbyś planował zaszczycić nas swoją personą na spotkaniu?Heinz-Werner Grüner pisze: ↑09 sierpnia 2026, 22:33 Obym się wyrobił! Z tego co się orientuje to mam mieć wyjazd, ale spotkanie z oberstammerin kusi!

- Oberhaupt
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Jak tylko będę na miejscu...Isabella M. Neumann-Swann pisze: ↑10 sierpnia 2026, 08:23Czyżbyś planował zaszczycić nas swoją personą na spotkaniu?Heinz-Werner Grüner pisze: ↑09 sierpnia 2026, 22:33 Obym się wyrobił! Z tego co się orientuje to mam mieć wyjazd, ale spotkanie z oberstammerin kusi!O nie, to muszę się jeszcze lepiej przygotować
![]()
![]()
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
W gabinecie Belli panowała tego wieczoru wyjątkowa atmosfera. Na dużym drewnianym biurku leżał starannie uporządkowany stos kremowych kopert, a obok nich przygotowane zaproszenia na Święto Wina w Wolkenbad — każde wydrukowane na ozdobnym, lekko postarzałym papierze z bordowo-złotymi ornamentami.
Bella siedziała przy biurku i z niezwykłą dokładnością sprawdzała kolejne koperty. Na każdej ręcznie wypisywała nazwisko gościa, dbając o odpowiednią formę grzecznościową. Szczególną uwagę poświęcała zaproszeniom dla gości zagranicznych. Musiały wyglądać perfekcyjnie — Bella uważała bowiem, że pierwsze wrażenie zaczyna się jeszcze zanim gość otworzy kopertę.
Obok leżały osobne zaproszenia dla innych znamienitych gości oraz przedstawicieli zaprzyjaźnionych miast. Każde zaproszenie Bella wkładała do koperty, a następnie zabezpieczała ją elegancką pieczęcią z symbolem Wolkenbad i winogronami.
— Nie możemy pozwolić sobie na żadną pomyłkę — powiedziała cicho, przesuwając palcem po liście gości. — Zwłaszcza przy naszych zagranicznych gościach.
Na chwilę przerwała pracę i spojrzała przez okno gabinetu. Na zewnątrz wieczór powoli otulał Wolkenbad, a w oddali migotały światła miasta. Bella wyobraziła sobie nadchodzące Święto Wina — muzykę, rozmowy, kieliszki wznoszone podczas toastów i gości przybywających z różnych stron. Po chwili wróciła do pracy. Na biurku pozostała już tylko ostatnia koperta. Bella uśmiechnęła się, odłożyła pióro i powiedziała:
— Gotowe. Teraz Wolkenbad może zacząć oczekiwać swoich gości.

@Adelajda Radziwiłłówna

@Fatima Popow-Chojnacka

@Stanisław Kowalski

@Mateusz
Bella siedziała przy biurku i z niezwykłą dokładnością sprawdzała kolejne koperty. Na każdej ręcznie wypisywała nazwisko gościa, dbając o odpowiednią formę grzecznościową. Szczególną uwagę poświęcała zaproszeniom dla gości zagranicznych. Musiały wyglądać perfekcyjnie — Bella uważała bowiem, że pierwsze wrażenie zaczyna się jeszcze zanim gość otworzy kopertę.
Obok leżały osobne zaproszenia dla innych znamienitych gości oraz przedstawicieli zaprzyjaźnionych miast. Każde zaproszenie Bella wkładała do koperty, a następnie zabezpieczała ją elegancką pieczęcią z symbolem Wolkenbad i winogronami.
— Nie możemy pozwolić sobie na żadną pomyłkę — powiedziała cicho, przesuwając palcem po liście gości. — Zwłaszcza przy naszych zagranicznych gościach.
Na chwilę przerwała pracę i spojrzała przez okno gabinetu. Na zewnątrz wieczór powoli otulał Wolkenbad, a w oddali migotały światła miasta. Bella wyobraziła sobie nadchodzące Święto Wina — muzykę, rozmowy, kieliszki wznoszone podczas toastów i gości przybywających z różnych stron. Po chwili wróciła do pracy. Na biurku pozostała już tylko ostatnia koperta. Bella uśmiechnęła się, odłożyła pióro i powiedziała:
— Gotowe. Teraz Wolkenbad może zacząć oczekiwać swoich gości.

@Adelajda Radziwiłłówna

@Fatima Popow-Chojnacka

@Stanisław Kowalski

@Mateusz

-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Wolkenbad, Dn 20/08/1926

R15/1926
Niniejszym ustanawia się Medal Za Zasługi dla Wolkenbad jako oficjalne wyróżnienie honorowe przyznawane osobom, które poprzez swoją działalność, pracę, inicjatywy lub szczególne osiągnięcia wniosły istotny wkład w rozwój, dobro i promocję Wolkenbad.
Medal stanowi wyraz uznania dla osób szczególnie zaangażowanych w życie społeczne, kulturalne, gospodarcze i organizacyjne wspólnoty Wolkenbad.
Medal może być przyznawany w czterech klasach:
I klasa – Wielka Wstęga Wolkenbad
Za wybitne i długotrwałe zasługi o szczególnym znaczeniu dla Wolkenbad.
II klasa – Komandor Jeziora
Za znaczące zasługi oraz aktywną działalność na rzecz wspólnoty.
III klasa – Oficer Górski
Za szczególne zaangażowanie, inicjatywę i działalność lokalną.
IV klasa - Kawaler Wspólnoty
Za pomoc w budowaniu wspólnoty Wolkenbad.
Odznaczenie może przyznawać tylko i wyłącznie Oberstamm Wolkenbad.
Odznaczeni zostają wpisani do Księgi Zasłużonych dla Wolkenbad.
W załączniku przedstawiona jest wizualizacja Medalu, jak i dyplom otrzymania odznaczenia.
Oberstamm Wolkenbad
(-) Isabella Marie Neumann-Swann.
(-) Isabella Marie Neumann-Swann.
Załącznik nr 1

Załącznik nr 2