Edelweiss Kaffee - Kurs Baristy

Awatar użytkownika
Heinz-Werner Grüner Stempel
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Re: Edelweiss Kaffee - Kurs Baristy

Post autor: Heinz-Werner Grüner »

Isabella Swann pisze: 03 czerwca 2022, 09:12
Heinz-Werner Grüner pisze: 02 czerwca 2022, 20:29
Isabella Swann pisze: 02 czerwca 2022, 13:13 Jak pisałam dla zdrowia picie kilkunastu kaw dziennie (więcej niż 2) powoduje szkody na organizmie. Dlatego ja działam na zasadzie z rana dwie kawy mocne :) a potem albo cappuccino albo bezkofeinową właśnie :lol:
Nie zgodzę się. Przy piątej mi "pikawa" dopiero zaczyna szwankować. :D
Chodzi o to, że naukowo udowodniono iż tylko pierwsze dwie kawy mają dodatni wpływ na organizm. Każda kolejna wpływa negatywnie na ośrodki sytości i głodu w mózgu. Ale to tylko tak jako info. Dzisiaj proces parzenia będzie.
No to niefajnie... JUż dwie dzisiaj wypiłem. :D
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
oberhauptokration
Awatar użytkownika
Isabella M. Neumann-Swann Stempel

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Isabella M. Neumann-Swann »

Kwestia tego jak więcej będzie wpływać na twoje zdrowie i tak wyjdzie dopiero za kilka lat :)
(-) Isabella Marie Augentrost-Cargalho Neumann-Swann [von Lichtenstein]
Awatar użytkownika
Heinz-Werner Grüner Stempel
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Heinz-Werner Grüner »

Isabella Swann pisze: 03 czerwca 2022, 09:32 Kwestia tego jak więcej będzie wpływać na twoje zdrowie i tak wyjdzie dopiero za kilka lat :)
Może już wychodzi, a tego nie wiem. :D
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
oberhauptokration
Awatar użytkownika

ODZNACZENIA

OBYWATEL

A no właśnie tak to może być, dlatego ja zmieniłam lekko swoje przyzwyczajenia kawowe, by czerpać z nich jeszcze większą radość i rozkosz :D
Awatar użytkownika

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Parzenie Kawy

Większość ludzi wybierze kawę z supermarketu niż dobrze zaparzoną i drogą jamajską Ble Mountain. Wiecie dlaczego? Ze względu na smak i przede wszystkim cenę jaką za nią zapłacimy. Jamajska kawa poza tym nie jest tak mocno palona jak te z supermarketu.

Jednak jeśli na codzień zastosujemy kilka prostych i cennych rad każdy z nas będzie wstanie zrobić dobrą kawę (nawet bez drogie ekspresu do kawy). Dostaniemy jeszcze jedną cenną rzecz - możliwość dopasowania kawy do własnego gustu!

Zatem czego potrzeba nam do zaparzenia Idealnej Kawy:

1. Czystość - trzeba wyrobić sobie codzienne nawyki, by utrzymać nasz sprzęt w idealnej czystości
2. Dobra Kawa - odpowiednio palona, zgodnie z naszym upodobaniem (czasami mieszanki)
3. Dobra woda - woda z kranu czy źródlana to kwestia naszych preferencji
4. Ekspres do kawy - wiadomo w zależności na co nas stać mamy różne typy i modele ekspresów
5. Odpowiednie naczynie - jeśli robimy więcej kawy - warto przechowywać ją w termosie by nie wystygła
6. Odpowiednie podanie - w sieciówkach dostaniemy kubki jednorazowe papierowe lub plastikowe, ale chyba największą przyjemność (przynajmniej mi) sprawia picie kawy z delikatnej porcelany

Zatem zaczniemy od początku:

Czystość - by kawa nie miała ziemistego posmaku czy nie zawierała grzyba, szkodliwego dla naszego zdrowia musimy trzymać ekspres w idealnej czystości. Każda jego część musi być regularnie czyszczona.
Warto czyścić ją roztworem wody z sodą. Po każdym takim czyszczeniu, nie poczujemy smaku detergentów czyszczących. I niezależnie czego używamy warto to czyścić wodą z sodą.
Raz w miesiącu warto ekspres przebyć wodą z octem winnym (łyżeczka na 0,9l wody). Najwygodniej wtedy po prostu zaparzyć taki roztwór w ekspresie. Po takiej czynności warto jeszcze raz zaparzyć samą wodę by pozbyć się posmaku octu.

Kawa - każdy ma swój rodzaj i smak, który robi. Jeśli chcemy Świerzą kawę - warto kupować ziarnistą, którą będziemy za każdym razem mielić. Ważne jest by kupować świeżą kawę (informacja na opakowaniu), bo palona kawa szybko się starzeje. Mielenie kawy może odbywać się w domu przy pomocy młynka (włączmy go na 15s wcześniej by pozbyć się ostatniej mielonej kawy z niego).

Woda - z kranu jest dobra, ale odczekajmy 5 sekund aż zleci pierwsza partia najgorszej wody. Jeśli źródlana to kupować najlepiej wodę w małych 1l butelkach by nie tracić tlenu w niej zawartego poprzez stanie po otwarciu butelki.

Ekspres - to naprawdę temat rzeka. Każdy z nas ma swoje preferencje, swój zasobny portfel, który definiuje na jak dobrą kawę nas stać. Chociaż ja jestem zwolennikiem ekspresów dzbankowych, to każdy ma swój styl. Zarówno ekspres ciśnieniowy, dzbanek przelewowy czy parzenie po turecku - każda z nich ma swoje wady i zalety. Musimy po prostu dobrać odpowiedni dla siebie styl zaparzania kawy.

Przechowywanie - Pewnie każdy wie (lub i nie), że smak kawy w główniej mierze zależy od jej temperatury. Zaparzona kawa szybko go traci. Większość ekspresów ustawione ma temperaturę 70/75 stopni. A im dłużej się kawę trzyma w ekspresie przelewowym na przykład, tym bardziej staje się ona gorzka. Osobiście parzę kawę tylko wtedy kiedy potrzebuję, jednak jeśli planujemy na dłuższą eskapadę czy popijanie kawy przez jakiś czas w pracy - warto zainwestować w dobry termos. Mała uwaga - kawy nigdy nie powinno zalewać się wrzątkiem, tylko odczekać jakieś 30s po zagotowaniu się wody - jeśli robimy po turecku.

Podanie - cóż jak pisałam powyżej jest wiele sposób zaserwowania nam kawy. Od papierowych kubków po ceramiczne cuda. Osobiście w domu używam szklanek z podwójnym dnem oraz w wyjątkowych okazjach ceramicznego zestawu do espresso. Zależności co chcemy osiągnąć w relacji przy kawie, tak też powinniśmy wybierać kierunek jej serwowania i podania. Mała podpowiedź dla ceramicznych nauczyć - warto je lekko podgrzać przed wlaniem kawy - wzbogacają odczucia podczas picia.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Edelweiss Kaffee”