Tablice infomujące o nazwach miast

Władzę zwierzchnią w Edelweiss posiada Oberhaupt. To on czuwa, by "państwo rosło w siłę, a ludziom żyło się dostatniej". W tym miejscu znajduje się jego siedziba. Jeśli masz jakąś sprawę do niego, to dobrze trafiłeś.
Regulamin forum
Obrazek
Awatar użytkownika
Heinz-Werner Grüner Stempel
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Tablice infomujące o nazwach miast

Post autor: Heinz-Werner Grüner »

Jako, że zalega mi to w moich "szpargałach" chciałbym zapytać, czy takie tablice informujące do jakiego miasta się wjeżdża byłyby odpowiednie:

Obrazek
Obrazek
Obrazek

Przy okazji możecie spojrzeć czy herby i symbolika miast jest czytelna?
W Stadt Edelweiss mamy szarotkę. To w zasadzie herb państwowy, ale bez korony.
W Grunerwald mamy białego/szarego niedźwiedzia na zielonym tle.
W Wolkenbad gęś na brunatno-bordowym tle.
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
oberhauptokration
Awatar użytkownika
Joachim Cargalho Stempel
Graue Eminenz

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Re: Tablice infomujące o nazwach miast

Post autor: Joachim Cargalho »

Jeśli mamy się czepiać, to na pierwszy rzut oka pomyślałem, że to jest wilk a nie niedźwiedź.
Tablice są piękne jak zawsze i nic nie można powiedzieć złego na ich temat. Trzeba się nimi chwalić!

Czy za Gęsią i Niedźwiedziem stoi jakaś legenda?
Obrazek
Awatar użytkownika
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Joachim Cargalho pisze: 13 lutego 2022, 15:08 Jeśli mamy się czepiać, to na pierwszy rzut oka pomyślałem, że to jest wilk a nie niedźwiedź.
Tablice są piękne jak zawsze i nic nie można powiedzieć złego na ich temat. Trzeba się nimi chwalić!

Czy za Gęsią i Niedźwiedziem stoi jakaś legenda?
Może czas zakupić okularki? Niedźwiedź to... niedźwiedź. A co do legendz to awsze można stworzyć. ;)
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
oberhauptokration
Awatar użytkownika
Joachim Cargalho Stempel
Graue Eminenz

ODZNACZENIA

OBYWATEL

A! Piszesz Herr Gruner, że Stadt Edelweiss ma herb bez korony, a na tablicy jest z koroną. To chyba wymaga edytowania.
Obrazek
Awatar użytkownika
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Joachim Cargalho pisze: 14 lutego 2022, 10:29 A! Piszesz Herr Gruner, że Stadt Edelweiss ma herb bez korony, a na tablicy jest z koroną. To chyba wymaga edytowania.
A widzisz! A już myślałem, że jestem nieomylny. Natomiast wydaje mi się, że chyba dobrze to rozumuje, co? Czy zostawiamy dla państwa Edelweiss i dla miasta Stadt Edelweiss taki sam herb? :D

Obrazek
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
oberhauptokration
Awatar użytkownika
Joachim Cargalho Stempel
Graue Eminenz

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Po to tu jestem, żeby tę aurę nieomylności zmazać :D
Bez korony jest lepiej. Teraz są idealne, choć ta z wilkiem najmniej mi się podoba, osobiście.
Obrazek
Awatar użytkownika
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Joachim Cargalho pisze: 14 lutego 2022, 12:13 Po to tu jestem, żeby tę aurę nieomylności zmazać :D
Bez korony jest lepiej. Teraz są idealne, choć ta z wilkiem najmniej mi się podoba, osobiście.
Z wilkiem się nie podoba bo to niedźwiedź. :D
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
oberhauptokration
Awatar użytkownika
Femme Mystere Stempel
Faktotum

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Femme Mystere »

Podobają mi się te tablice. Przychylam się do uwag Pana @Joachim Cargalho . Skoro symbolika jest tak sprecyzowana, należałoby dopisać jej jakieś znaczenie i historię. Jak również niedźwiedź bardzo przypomina wilko-lwa :D
(-) Lieselotte Augentrost
Prawa Faktotum
Awatar użytkownika
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

To zróbmy inaczej... Symbolika jest tylko propozycją. Pomału, niezobowiązująco, ale jednak, będę Was wszystkich prosił o zdeklarowanie czy ktoś będzie chciał pełnić rolę zarządcy danego regionu, czy nie.

Przy okazji, skoro mamy speców od nazewnictwa niemieckiego, to może w tym miejscu podyskutujemy o tym.
Na razie dane regiony zwiemy komitatami (z tejże racji, że ja poniekąd przybywałem z Węgier). Oczywiście to nie jest ostateczna nazwa. Mozemy to dowolnie modyfikować, a później sobie jakieś rozporzadzenie wydam. :D
Czyli mamy ostatecznie do ustalenia - regiony plus stanowiskozarządcy nad danym regionem. Specjalnie nie piszę miasta, po dojdą później mniejsze miejscowości, a i nie wykluczone, że inne większe, podobne do tych teraz (wiem,pisałem co innego, ale to w gruncie rzeczy zależy od zainteresowania)

Tutaj też zostawiłbym wolną rekę zarządcą co do wyboru herbu. Ja jestem w stanie je wykonać. Obowiązkowo w postaci wektorowej, ku wiecznej pamięci. :)
Dlatego proponuje ustalić z czym moze kojarzyć się dane miasto:
1.Stadt Edelweiss - tutaj chyba wszyscy będziemy zgodni, że dokładnie taki sam herb jak państwowy, ale bez korony
2.Wolkenbad - łabędź/gęś - symbol wynika z bliskości jezior, po których pływają owe ptaki. Taki był zamysł, możemy to oczywiście zweryfikować
3.Grünerwald - niedźwiedź czy nawet wilk - to leśna zwierzyna, stąd w Zielonym Lesie wskazanie na takie, a nie inne.
Jak macie własne propozycje to nie problem, zmienimy. Można też do tego przypisać historię, nie będę polemizował. :)
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
oberhauptokration
Awatar użytkownika
Femme Mystere Stempel
Faktotum

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Femme Mystere »

Przyznam szczerze, że chętnie podjęłabym się zarzadzania jedną z miejscowości, gdy tylko dopniemy sprawy związane z premierą i jeśli moja kandydatura byłaby pozytywnie rozpatrzona.

Naturalnie wydaje mi się, że w pierwszej kolejności nalezy zatroszczyć się o samo Stadt Edelweiss. Gruenerwald i wojskowość nie jest moim głównym polem zainteresowań. Ewentualnie Wolkenbad mogłoby być wyzwaniem dla mnie.
(-) Lieselotte Augentrost
Prawa Faktotum
ODPOWIEDZ