Edelweiss SportBund

Edelwajskie Stowarzyszenie Sportowe jest dla aktywistów kultury fizycznej. Kto nie lubi chodzić po górach czy pograć w popularną "gałę"? Na pewno w Dolinie szukać takiego ze świecą. Nam nie obce są i zjazdy narciarskie czy na sankach, ale także jako zaprawieni w ruchu górale uwielbiamy wspinaczkę oraz lekkoatletykę. Jeśli tylko lubisz troszkę ruchu to na pewno musisz tutaj zajrzeć! ESB stoi otworem dla każdego, który uwielbia ruch!
Regulamin forum
Obrazek
Awatar użytkownika
Heinz-Werner Grüner Stempel
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Edelweiss SportBund

Post autor: Heinz-Werner Grüner »

:E
Edelweiss SportBund

Edelwajskie Stowarzyszenie Sportowe
Obrazek
Siedziba główna ESB mieści się w Stadt Edelweiss w niezwykle urokliwej kamienicy przy Stadtplatz "Ohne Titel". Niejest to wielki gmach, ale prezentuje się całkiem solidnie. T
Z punktu widzenia technicznego to centralny punkt zarządzania kulturą fizyczną w Kotlinie. Jest to swego rodzaju wyrocznia dotycząca spraw sportowych. Jeśli chcesz rozpocząć jakąkolwiek działalność z dziedziny aktywności fizycznej zgłoś się do ESB a na pewno uzyskasz stosowne wsparcie i pomoc na jakie będzie zasługiwał projekt.
Obrazek

Prezes ESB - H.W.Grüner od 29.VI 1922r. -> nadal
Sekretarz ESB - Targersforfi Borisz od 13.IX 1924r. -> nadal

Obecnie panujący sekretarz ESB ds.piłki nożnej, Herr Graf Targersforfi Borisz od 13.IX 1924r.
Obrazek
- - - - - - - - - -

Pierwszy Sekretarz ESB, Herr Helmut Jung (29.VI.1922r. - 13.IX 1924r.)
Obrazek
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
Awatar użytkownika
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Re: Edelweiss SportBund

Obrazek

Przechodnie na placu "Ohne Titel" w Stadt Edelweiss rychło dojrzeli, że na wszystkich słupach ogłoszeniowych w centrum miasta porozwieszano plakaty informacyjne. Nie były to jakieś wykwintne dzieła sztuki plakatowej, a raczej sucha informacja spisana na maszynie i powielona w druku.
Jej treść była prosta:
W imieniu swoim własnym, jak i Edelwajskiego Stowarzyszenia Sportowego pragnę zaprosić wszystkich zainteresowanych krzewienim kultury fizycznej w naszej Kotlinie na symposium jakie postaram się wygłosić w dniu 29 czerwca b.r.
Podpisano
H.W.Grüner
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
Awatar użytkownika
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Szanowni fani sportu,

Na wstępie chciałbym przeprosić za małe spóźnienie. Tak niestety bywa "w tych stronach". Nie zwlekając, przejdźmy do sedna.
Zebraliśmy się dzisiaj tylko po to by porozmawiać o aktywności fizycznej w naszej spokojnej i pięknej Kotlinie Edelweiss.
To, że sport będzie u nas w stopniu ważnym to wiem. Gwarantuje swoją osobą. Jak to zostanie rozegrane? Odpowiedź dajcie mi Wy?

Zacznijmy zatem od tego co zostało już rzeczone. Pod koniec lipca, po realnych wakacjach(urlopie) zamierzam ostro zabrać się za RAJDY SAMOCHODOWE w ramach RMAW. I tutaj jedyny ukłon jaki we mnie pozostał do MAW(a szkoda) nazwy nie zmienimy z Rajdowych Mistrzostw Austro-Węgier na Rajdowe Mistrzostwa Automobili Wirtualnych. Jakoś nie mam sumienia. W każdym razie sezon zaczęliśmy w maju w Księstwie Sarmacji, ale zakończymy tradycyjnie w Austro-Węgrzech.
I co najbardziej istotne, w tym okresie "pomiędzy" musimy (i chcemy) zorganizować imprezę na naszych terenach.
Jako "kanon" RMAW pozostaje Alpenfaht i Leotien Rallye ( z "wielkiego szlema" wypadł rajd RLiJ - Lwa i Jednorożca wraz z brakiem aktywności w tych stronach). Potrzebujemy więc trzeciej "siły". :)
RMAW odwiedziło już kilka mikronacji w kilku edycjach (w KS zawsze w innej postaci), ale tu chodzi o "stałość" - Nie wiem czy Edelweiss "zasłużył" terytorialnie na posiadanie całego rajdu, ale świta mi coś takiego, żeby z 75% rajdu ciągnąć w "aktywnym" szarotkowym świecie a zakończyć w stolicy slawońskiej. Wszystkoto w ramach ukłonu dla Herr Tomovicia, meistera kierownicy wirtualnej.. Jak uważacie.

Druga spraw, którą chciałbym poruszyć to liga piłkarska.Tak wiem, że w mikro mamy nieodpowiednio wiele takowych. My jednak nie będziemy tacy sami. My będziemy robili to inaczej. Jak? Już wyjaśniam.
W pierwszej kolejności tworzymy obiekty, do których przynależą stowarzyszenia/klubu, zwał jak zwał. Mając te kluby/nazewnictwo/obiekty itd, jesteśmy w stanie posunąc się dalej i doprowadzamy do powstania jednostek odpowiedzialnych za krewanie "marki". Do gry wchodzą osoby "trenerów". Jak wiemy to ten realny osobnik jest prezesem/managerem i trenerem w jednej osobie. Mając kluby i ich "historię" dopasowujemy do nich trenerów. Wtedy "mówimy" o tym, że w Edelweiss możemy grać w piłkę nożną.

To miał być mój "motyw przewodni" dlatego o sportach zimowych opowiem innym razem. Tymczasem zapraszam do dyskusji czy uważacie, że rajdy i pn, poza celem numer jeden czyli narciarstwem klasycznym i tzw. "alpejskim"
powinny odgrywać tak znaczną rolę?
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
Awatar użytkownika
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Wracając do tematyki sportu, to proszę jeszcze o chwilę uwagi o obiektach.
Pierwszy stadion już powstaje. To cieszy, ale w zamyśle moim jest pełna kontrola i weryfikacja wszelkich stadionów/hal sportowych/aren i tak dalej. Dlaczego? Po pierwsze by zachować realizm, a po drugie bo lubię. ;)

W każdym razie, to co już pisałem. Tworzymy trzy główne areny na otwartym powietrzu.
-Jedna powstająca już - Olympiastadion Grünerwald (początkowo miałem obiekcję, ale nazwa w sumie ok).
-Kolejna w Wolkenbad
-I w Stadt Edelweiss na pewno musi powstać stadion z bieżnią lekkoatletyczną. Kusi mnie jeszcze jeden mniejszy obiekt tylko (lub z nastawieniem) na piłkarskie działanie.
Mamy zatem 3-4 stadiony. Te stadiony na początek mają być nimi tylko z nazwy. Bo chciałbym by to miało postać rozwojową. Zakładam, że @Piotr Romanow ma już w planach wielkość obiektu, ale nie rozpędzaj się za bardzo* . :)
Przede wszystkim zastanówmy się ile miejsc może mieć taki stadion. Ustaliliśmy, że w maksymalnych rachunkach liczba obywateli Edelweiss mieści się pomiędzy 250-300 tysięcy. Tego nie przekraczajmy.
W porównaniu do reala tyle w warunkach europejskich ma Islandia. Zerknijcie zatem na pojemność ich stadionów. To akurat dobry wyznacznik. Stadion główny o charakterze narodowego ma 13000, w naszych warunkach to jest do zaakceptowania. Myślę, że obiekt powinien być gdzieś w przedziale 10-15k. Wiaodmym jest, że można bawić sie w rozbudowy, ale to nie temat na ten rok.
Pozostałe obiekty mają od 1000 do 6500 (na Islandii) i tutaj załozyłbym, że w Edelweiss, ze względu na spore usportowienie obywateli dopuszczamy 7500 w maksie.
Przyszło mi też na myśl, że skoro mamy trzy miasteczka, ale i jeden obszar w zasadzie słabo zdefiniowany czym jest. Załóżmy, że to wieś to w takim miejscu również może występować boisko z trybuną powiedzmy w maksymalnym rzędzie 1000miejsc dla widowni. Czy te wartości nie są za niskie? Jak uważacie? Czy chcelibyście by Edelweiss miało jeden stadion powiedzmy na 30-40 tysięcy ludzi? Czy dopiero kiedyś go wybudujemy?

* Dodam jeszcze dlaczego miałem kwaśną minę po Olympiastadion. Naturalną koleją rzeczy jest, że największy obiekt sportowy powstanie w Stadt, to chyba nie ma wątpliwości. Poczatkowo chciałem nazwać ten stadion coś z "narodowego", lub właśnie z "olimpijskiego", ale przecież nic nie stoi na przeszkodzie nazwać podobnie(oczywiście jeśli coś ciekawszego wpadnie nam w ucho to jak najbardziej zdecyduje się na inną).
- - - - -
Nie chciałbym nikomu odbierać przyjemności nazywania klubów, ale tak jak pisałem już wielokrotnie chciałbym to zrobić wspólnymi siłami.

Skoro stworzymy te 6 (przypomnę, że to minimum by wystartować ligę w X11) - 8 klubików to trzeba je jeszcze jakoś elegancko nazwać. Moim produktem wyjściowym były nazwy drużyn z NRD. Nie wiem dlaczego, ale część z nich brzmi naprawdę "kozacko".
Po pierwsze to ustalmy jeden wariant słowa "klub". W NRD właśnie stosowano nazewnictwo pisane "klub" jak i "club" co przyznam wyglądało dla mnie dość nieokrzesanie. My Edle naród zorganizowany, wybierzmy jeden wariant. :)

Takie nazwy jak:
Dynamo czy Vorwärts dla klubu wojskowego np. z przedrostkiem :ASK (ArmeeSport Klub) czy MSV (Militärsportverein)
Motor, Turbine - dla klubu sportowego skupiającego się wokół produkcji pojazdów
Chemie, Lokomotive, Traktor - kolejno przemysł chemiczny, tabory, rolniczy
Fortschritt (Postęp)
Aufbau (Budowa)
Einheit (Jedność)
Aktivist (Aktywiści)
Wissenschaft (Nauka)
Rotation (Obrót)
Wismut (u nas prędzej Köhle czyli węgiel) - górniczy klub
Stahl (Stal)

No i jeszcze SC (SK) - SportClub (Klub)
ASK j.w.,
ESV - Edelweissische SportVerein
Turn-und-SportKlub
Sportvereinigung (SV)

Co do nazw to tylko propozycja bo nic nie stoi na przeszkodzie by nazwać klub na przykład Arsenal (w nawiązaniu do realnego klubu angielskiego) tak samo brzmiącego po niemiecku, albo Waffenkammer. :D
To oczywiście przykład jakich wiele, ale prosiłbym żebyśmy uczestniczyli w tej rozmowie w możliwie jak najszerszej grupie.

Ja wiem, że np @Isabella Swann nie lubi piłki, ale w ramach tworzenia projektu(klubu) powstać może i sekcja tenisowa, siatkarska, snowboardowa, czy choćby i jeździecka. Dlatego z założenia tworzymy kluby sportowe, a nie typowo piłkarskie.

Zapomniałem jeszcze dodać, że dla każdego klubu zostanie stworzony identyczny zaczynający się wątek (równość i braterstwo :D ) gdzie zawrzemy podstawowe informacje klubowe, logo i tak dalej.
DW Faktotum
@Femme Mystere @Joachim Cargalho

DW Oberstamm/Oberstammerin (przy okazji podajcie mi poprawną liczbę mnogą do tego stanowiska :D )
@Isabella Swann @Piotr Romanow

DW Fani futbolu
@Sophie
@Fatima Marcjan-Chojnacka @Benji Rockwell
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
Awatar użytkownika
Peetri Romanaav Stempel
Gesicht der Garnison

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Peetri Romanaav »

Herr Oberhaupt, co do stadionu został przekazany tylko projekt jaki ma być finalnie. Zanim oni murawę położą, a zanim się wezmą za bieżnie to niektórych tu kolokwialnie mówiąc chuj strzeli. Stadion będzie raptem miał na początku koło 150-200 miejsc nie więcej. Dopiero jak zaczną się mecze, klub/miasto się wzbogacą będzie budowany dalej kroczek po kroczku tak jak robię to w armii, swoją drogą myślałem że Herr Oberhaupt zauważył, że armii też z bomby nie robię, także i tu mi zaufa. :x
Awatar użytkownika
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Piotr Romanow pisze: 01 lipca 2022, 20:49 Herr Oberhaupt, co do stadionu został przekazany tylko projekt jaki ma być finalnie. Zanim oni murawę położą, a zanim się wezmą za bieżnie to niektórych tu kolokwialnie mówiąc wacuś strzeli. Stadion będzie raptem miał na początku koło 150-200 miejsc nie więcej. Dopiero jak zaczną się mecze, klub/miasto się wzbogacą będzie budowany dalej kroczek po kroczku tak jak robię to w armii, swoją drogą myślałem że Herr Oberhaupt zauważył, że armii też z bomby nie robię, także i tu mi zaufa. :x
No do tego własnie zmierzam. Wiem, pierdzielę ciągle o tej gospodarce, ale ja serio mam pomysła jak to fajnie rozwiązać. Wiem, nie wdrażam nic co by to przyspieszyło, ale cieszę się, że się rozumiemy. :D

150-200 to chyba tylko siedzące, dookoła stadionu może usiąść i z 50tysięcy wojaków. :D
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
Awatar użytkownika
Peetri Romanaav Stempel
Gesicht der Garnison

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Peetri Romanaav »

Heinz-Werner Grüner pisze: 01 lipca 2022, 21:06
No do tego własnie zmierzam. Wiem, pierdzielę ciągle o tej gospodarce, ale ja serio mam pomysła jak to fajnie rozwiązać. Wiem, nie wdrażam nic co by to przyspieszyło, ale cieszę się, że się rozumiemy. :D

150-200 to chyba tylko siedzące, dookoła stadionu może usiąść i z 50tysięcy wojaków. :D
A to niech im dupy marzną na ziemi. Siedzących będzie maluteńko, może jakieś boszniaki wpadną na mecz. :D
Awatar użytkownika
Sophie Stempel

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Sophie »

Heinz-Werner Grüner pisze: 01 lipca 2022, 20:27
Wracając do tematyki sportu, to proszę jeszcze o chwilę uwagi o obiektach.
Pierwszy stadion już powstaje. To cieszy, ale w zamyśle moim jest pełna kontrola i weryfikacja wszelkich stadionów/hal sportowych/aren i tak dalej. Dlaczego? Po pierwsze by zachować realizm, a po drugie bo lubię. ;)

W każdym razie, to co już pisałem. Tworzymy trzy główne areny na otwartym powietrzu.
-Jedna powstająca już - Olympiastadion Grünerwald (początkowo miałem obiekcję, ale nazwa w sumie ok).
-Kolejna w Wolkenbad
-I w Stadt Edelweiss na pewno musi powstać stadion z bieżnią lekkoatletyczną. Kusi mnie jeszcze jeden mniejszy obiekt tylko (lub z nastawieniem) na piłkarskie działanie.
Mamy zatem 3-4 stadiony. Te stadiony na początek mają być nimi tylko z nazwy. Bo chciałbym by to miało postać rozwojową. Zakładam, że @Piotr Romanow ma już w planach wielkość obiektu, ale nie rozpędzaj się za bardzo* . :)
Przede wszystkim zastanówmy się ile miejsc może mieć taki stadion. Ustaliliśmy, że w maksymalnych rachunkach liczba obywateli Edelweiss mieści się pomiędzy 250-300 tysięcy. Tego nie przekraczajmy.
W porównaniu do reala tyle w warunkach europejskich ma Islandia. Zerknijcie zatem na pojemność ich stadionów. To akurat dobry wyznacznik. Stadion główny o charakterze narodowego ma 13000, w naszych warunkach to jest do zaakceptowania. Myślę, że obiekt powinien być gdzieś w przedziale 10-15k. Wiaodmym jest, że można bawić sie w rozbudowy, ale to nie temat na ten rok.
Pozostałe obiekty mają od 1000 do 6500 (na Islandii) i tutaj załozyłbym, że w Edelweiss, ze względu na spore usportowienie obywateli dopuszczamy 7500 w maksie.
Przyszło mi też na myśl, że skoro mamy trzy miasteczka, ale i jeden obszar w zasadzie słabo zdefiniowany czym jest. Załóżmy, że to wieś to w takim miejscu również może występować boisko z trybuną powiedzmy w maksymalnym rzędzie 1000miejsc dla widowni. Czy te wartości nie są za niskie? Jak uważacie? Czy chcelibyście by Edelweiss miało jeden stadion powiedzmy na 30-40 tysięcy ludzi? Czy dopiero kiedyś go wybudujemy?

* Dodam jeszcze dlaczego miałem kwaśną minę po Olympiastadion. Naturalną koleją rzeczy jest, że największy obiekt sportowy powstanie w Stadt, to chyba nie ma wątpliwości. Poczatkowo chciałem nazwać ten stadion coś z "narodowego", lub właśnie z "olimpijskiego", ale przecież nic nie stoi na przeszkodzie nazwać podobnie(oczywiście jeśli coś ciekawszego wpadnie nam w ucho to jak najbardziej zdecyduje się na inną).
- - - - -
Nie chciałbym nikomu odbierać przyjemności nazywania klubów, ale tak jak pisałem już wielokrotnie chciałbym to zrobić wspólnymi siłami.

Skoro stworzymy te 6 (przypomnę, że to minimum by wystartować ligę w X11) - 8 klubików to trzeba je jeszcze jakoś elegancko nazwać. Moim produktem wyjściowym były nazwy drużyn z NRD. Nie wiem dlaczego, ale część z nich brzmi naprawdę "kozacko".
Po pierwsze to ustalmy jeden wariant słowa "klub". W NRD właśnie stosowano nazewnictwo pisane "klub" jak i "club" co przyznam wyglądało dla mnie dość nieokrzesanie. My Edle naród zorganizowany, wybierzmy jeden wariant. :)

Takie nazwy jak:
Dynamo czy Vorwärts dla klubu wojskowego np. z przedrostkiem :ASK (ArmeeSport Klub) czy MSV (Militärsportverein)
Motor, Turbine - dla klubu sportowego skupiającego się wokół produkcji pojazdów
Chemie, Lokomotive, Traktor - kolejno przemysł chemiczny, tabory, rolniczy
Fortschritt (Postęp)
Aufbau (Budowa)
Einheit (Jedność)
Aktivist (Aktywiści)
Wissenschaft (Nauka)
Rotation (Obrót)
Wismut (u nas prędzej Köhle czyli węgiel) - górniczy klub
Stahl (Stal)

No i jeszcze SC (SK) - SportClub (Klub)
ASK j.w.,
ESV - Edelweissische SportVerein
Turn-und-SportKlub
Sportvereinigung (SV)

Co do nazw to tylko propozycja bo nic nie stoi na przeszkodzie by nazwać klub na przykład Arsenal (w nawiązaniu do realnego klubu angielskiego) tak samo brzmiącego po niemiecku, albo Waffenkammer. :D
To oczywiście przykład jakich wiele, ale prosiłbym żebyśmy uczestniczyli w tej rozmowie w możliwie jak najszerszej grupie.

Ja wiem, że np @Isabella Swann nie lubi piłki, ale w ramach tworzenia projektu(klubu) powstać może i sekcja tenisowa, siatkarska, snowboardowa, czy choćby i jeździecka. Dlatego z założenia tworzymy kluby sportowe, a nie typowo piłkarskie.

Zapomniałem jeszcze dodać, że dla każdego klubu zostanie stworzony identyczny zaczynający się wątek (równość i braterstwo :D ) gdzie zawrzemy podstawowe informacje klubowe, logo i tak dalej.
DW Faktotum
@Femme Mystere @Joachim Cargalho

DW Oberstamm/Oberstammerin (przy okazji podajcie mi poprawną liczbę mnogą do tego stanowiska :D )
@Isabella Swann @Piotr Romanow

DW Fani futbolu
@Sophie
@Fatima Marcjan-Chojnacka @Benji Rockwell
Wg mnie pomysł dobry, nie róbmy z siebie nie wiadomo jakiej potęgi, aby nasz stadion miał 100tys. + Miesjc. To co wypisał Herr Oberhaupt na pewno starczy, jeśli chodzi o miejsca.

Co do samych nazw. Tak jak w Leocji następuje leotyzacja ligi, tak my powinniśmy stawiać na "regionalne" nazwy klubów od samego początku. Myślę, że tutaj będzie trzeba podyskutować w większym gronie, aby nazwy były "optymalne".
/-/Sophie Susanne Cargalho
Dumna obywatelka Kotliny
ObrazekObrazek
Awatar użytkownika
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Sophie pisze: 01 lipca 2022, 23:00 Co do samych nazw. Tak jak w Leocji następuje leotyzacja ligi, tak my powinniśmy stawiać na "regionalne" nazwy klubów od samego początku. Myślę, że tutaj będzie trzeba podyskutować w większym gronie, aby nazwy były "optymalne".
Ma Szanowna jakąś propozycję co do nazwy? :)
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
Awatar użytkownika
Sophie Stempel

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Sophie »

Heinz-Werner Grüner pisze: 01 lipca 2022, 23:24
Sophie pisze: 01 lipca 2022, 23:00 Co do samych nazw. Tak jak w Leocji następuje leotyzacja ligi, tak my powinniśmy stawiać na "regionalne" nazwy klubów od samego początku. Myślę, że tutaj będzie trzeba podyskutować w większym gronie, aby nazwy były "optymalne".
Ma Szanowna jakąś propozycję co do nazwy? :)
Na tę chwilę, nie posiadam
/-/Sophie Susanne Cargalho
Dumna obywatelka Kotliny
ObrazekObrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Stowarzyszenie Sportowe”