Jodeln Zeitung - w telegraficznym skrócie

Edelweiss NachrichtenAgentur (ENA) ma spełniać rolę komunikatora Szarotkowej Krainy ze światem zewnętrznym. Chcesz się dowiedzieć co się dzieje w innej części mikroświata? Zajrzyj właśnie tu!
Regulamin forum
Obrazek
Awatar użytkownika
Heinz-Werner Grüner Stempel
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Jodeln Zeitung - w telegraficznym skrócie

Post autor: Heinz-Werner Grüner »

Obrazek
TELEGRAM INFORMACYJNY
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
oberhauptokration
Awatar użytkownika
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Re: Jodeln Zeitung - w telegraficznym skrócie

Isabella Swann pisze: 08 lipca 2022, 22:41 No jak najbardziej myślę by na medycynie ewentualnie naukach przyrodniczych wykorzystać :) ja jestem jak najbardziej za - a rozwój chemii pomoże mi w rozwoju farmaceutycznym :D
Tylko pamiętaj to "nasza mikornacyjna" forma pierwiastków. Troszkę odbiega od realiów. ;)
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
oberhauptokration
Awatar użytkownika
Isabella M. Neumann-Swann Stempel

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Isabella M. Neumann-Swann »

wiem, widziałam i sprawdzałam :D jakoś to przełknę :P jak twoje ryby :D
(-) Isabella Marie Augentrost-Cargalho Neumann-Swann [von Lichtenstein]
Awatar użytkownika
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Isabella Swann pisze: 08 lipca 2022, 22:46 wiem, widziałam i sprawdzałam :D jakoś to przełknę :P jak twoje ryby :D
Moje ryby? Nasze ryby, Mein Freud, nasze. Oboje jesteśmy stąd i nie raz już pewnie wedkę zarzucaliśmy. ;)
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
oberhauptokration
Awatar użytkownika
Robert Drenin Stempel
Zmarły

ODZNACZENIA

Post autor: Robert Drenin »

Isabella Swann pisze: 08 lipca 2022, 22:22
Heinz-Werner Grüner pisze: 08 lipca 2022, 22:06 To, że już tyle o tym rozmawiamy świadczy o tym, że rozgłos jakiś osiągniemy. Poproszę zatem, po utworzeniu odpowiedniej do tego jednostki by umieściła odpowiednie odnośniki do Tablicy Drenina.
W każdym razie ja będę wspierał mocno. To bardzo ciekawa inicjatywa.
Ja też się dołączę i z chęcią mogę pomóc jakoś zaadoptować chemię na potrzeby mitkronacyjne :D
Oczywiście, zawsze to też można prowadzić współprace różne. Na dzień dzisiejszy po ukończeniu Mikronacyjnego Układu Okresowego Pierwiastków Instytut Badań Chemii Organicznej i Nieorganicznej zajmuje się dwoma projektami, jednakże mam w planach więcej.
Isabella Swann pisze: 08 lipca 2022, 22:41 No jak najbardziej myślę by na medycynie ewentualnie naukach przyrodniczych wykorzystać :) ja jestem jak najbardziej za - a rozwój chemii pomoże mi w rozwoju farmaceutycznym :D
W Czesnoradzie planujemy powołanie Czesnoradzkiego Instytutu Medycznego. Jednakże to prawda, rozwój chemii może wspomóc rozwój przemysłu farmaceutycznego. Wiele samych pierwiastków się używa (przykładowo taki Technet stosowany w scyntygrafii, podaje się go do żylnie. Natomiast można stosować również związki chemiczne (i właściwie, to je najbardziej się stosuje), takie jak adrenalina, czy też podtlenek azotu używany do znieczulania).

Poza tym, gdyby też inne osoby były zainteresowane, to chemia ma też swój wkład w bardzo wielu innych dziedzinach przemysłu i użytkowana na codzień. Chemii stosuje się w produkcji żywności, rolnictwie, metalurgii, ochronie środowiska, przemyśle jądrowym, kryminologii itd. Nawet jest możliwość stworzenia broni masowego rażenia opierając się na chemii, więc również w militarnych celach też jest stosowana (Broń Masowego Rażenia może jest dość drastycznym przykładem, ale są też mniej drastyczne).
Tow. Robert Drenin
Wiceprzewodniczący Rady Komisarzy Ludowych Związku Kolektywistycznych Republik Rad
Obrazek
Awatar użytkownika
Isabella M. Neumann-Swann Stempel

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Isabella M. Neumann-Swann »

Robert Drenin pisze: 09 lipca 2022, 00:35
Isabella Swann pisze: 08 lipca 2022, 22:22
Heinz-Werner Grüner pisze: 08 lipca 2022, 22:06 To, że już tyle o tym rozmawiamy świadczy o tym, że rozgłos jakiś osiągniemy. Poproszę zatem, po utworzeniu odpowiedniej do tego jednostki by umieściła odpowiednie odnośniki do Tablicy Drenina.
W każdym razie ja będę wspierał mocno. To bardzo ciekawa inicjatywa.
Ja też się dołączę i z chęcią mogę pomóc jakoś zaadoptować chemię na potrzeby mitkronacyjne :D
Oczywiście, zawsze to też można prowadzić współprace różne. Na dzień dzisiejszy po ukończeniu Mikronacyjnego Układu Okresowego Pierwiastków Instytut Badań Chemii Organicznej i Nieorganicznej zajmuje się dwoma projektami, jednakże mam w planach więcej.
W Czesnoradzie planujemy powołanie Czesnoradzkiego Instytutu Medycznego. Jednakże to prawda, rozwój chemii może wspomóc rozwój przemysłu farmaceutycznego. Wiele samych pierwiastków się używa (przykładowo taki Technet stosowany w scyntygrafii, podaje się go do żylnie. Natomiast można stosować również związki chemiczne (i właściwie, to je najbardziej się stosuje), takie jak adrenalina, czy też podtlenek azotu używany do znieczulania).

Poza tym, gdyby też inne osoby były zainteresowane, to chemia ma też swój wkład w bardzo wielu innych dziedzinach przemysłu i użytkowana na codzień. Chemii stosuje się w produkcji żywności, rolnictwie, metalurgii, ochronie środowiska, przemyśle jądrowym, kryminologii itd. Nawet jest możliwość stworzenia broni masowego rażenia opierając się na chemii, więc również w militarnych celach też jest stosowana (Broń Masowego Rażenia może jest dość drastycznym przykładem, ale są też mniej drastyczne).
Zastosowań jest sporo :) to fakt, jednak ja chemię muszę trochę bardziej stopować do czasów jakie mamy w Edelweiss. Ale da się to połączyć :) Przynajmniej mam taka nadzieję :lol:
Ale cieszę się na możliwą współpracę :)
(-) Isabella Marie Augentrost-Cargalho Neumann-Swann [von Lichtenstein]
Awatar użytkownika
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Wszystko wskazuje na to, że zawiąże nam się ciekawa współpraca między uczelniami.
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
oberhauptokration
Awatar użytkownika
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
oberhauptokration
Awatar użytkownika
Fatima Popow-Chojnacka Stempel

ODZNACZENIA

Post autor: Fatima Popow-Chojnacka »

Ale się dzieje... :shock: :)
( – ) Fatima Popow-Chojnacka
Obrazek
Awatar użytkownika
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Fatima Marcjan-Chojnacka pisze: 11 lipca 2022, 09:18 Ale się dzieje... :shock: :)
Bialenia dzisiaj zdominowała, przez co nie wystarczyło na więcej informacji spoza innych nacji.
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
oberhauptokration