Kwestia lotnictwa niekomercyjnego, poza portem lotniczym.
Moderator: Ronon Dex
Regulamin forum
Kwestia lotnictwa niekomercyjnego, poza portem lotniczym.
W Edelweiss jak widzę uregulowano kwestię lotów z portu lotniczego (jak napisano jedynego), ale Edelweiss odtwarza czasy kiedy dla wielu (można wręcz powiedzieć większości) samolotów lotniska tego typu nie były potrzebne. Wystarczał "kawałek równej trawy"... zresztą do dzisja tak też bywa. Nawet w w nieistniejącym realu, w kraju w którym mieszkamy (czyli tam gdzie lotnictwo prywatne specjalnie rozwinięte nie jest) istnieje całkiem sporo lądowisk, wykorzystywanych przez małe samoloty niekomercyjne. Natomiast w czasach, które odtwarza Edelweiss takich lotnisk była w zasadzie większość. Nawet wojskowe lotniska to było po prostu trawiaste "pole wzlotów" z kilkoma budynkami "zaplecza" nieopodal niego.
Czy w jakikolwiek sposób jest to uregulowane lub czy zamierza się to zrobić? Na chwilę obecną, czytając zapisy tego działu możnaby wywnioskować, że jest to nielegalne bo "każdy pilot" ma obowiązek rejestracji lotu i dotyczy to Flughafen Edelweiss-Neue Gärten, które jest jedyne i oprócz nie go może powstać tylko lotnisko wojskowe (zapewne powstało, skoro jest kilka jednostek lotniczych).
Należy więc rozumieć, że w Edelweiss nie istnieje "strefa niekontrolowana" - przez taką strefę należy rozumieć możliwość lotów bez nadmiaru formalności (czasem wręcz bez nich), odbywanych do określonego (ustalonego) pułapu i z ominięciem stref zamkniętych dla swobodnego latania (strefy okołolotniskowe, strefy na dużymi miastami czy strefy wokół obiektów-lotnisk wojskowych... ew. innych "stref zakazanych").
Czy zatem planuje się możliwość posiadania przez mieszkańców Edelweiss niewielkich samolotów do użytku niekomercyjnego, które lotnisk takich jakim jest Flughafen Edelweiss-Neue Gärten w ogóle nie potrzebują? A jeżeli tak - to czy jest planowany jakiś system rejestracji takich maszyn oraz uproszczone procedury latania w jakiejś "strefie niekontrolowanej"?
Czy w jakikolwiek sposób jest to uregulowane lub czy zamierza się to zrobić? Na chwilę obecną, czytając zapisy tego działu możnaby wywnioskować, że jest to nielegalne bo "każdy pilot" ma obowiązek rejestracji lotu i dotyczy to Flughafen Edelweiss-Neue Gärten, które jest jedyne i oprócz nie go może powstać tylko lotnisko wojskowe (zapewne powstało, skoro jest kilka jednostek lotniczych).
Należy więc rozumieć, że w Edelweiss nie istnieje "strefa niekontrolowana" - przez taką strefę należy rozumieć możliwość lotów bez nadmiaru formalności (czasem wręcz bez nich), odbywanych do określonego (ustalonego) pułapu i z ominięciem stref zamkniętych dla swobodnego latania (strefy okołolotniskowe, strefy na dużymi miastami czy strefy wokół obiektów-lotnisk wojskowych... ew. innych "stref zakazanych").
Czy zatem planuje się możliwość posiadania przez mieszkańców Edelweiss niewielkich samolotów do użytku niekomercyjnego, które lotnisk takich jakim jest Flughafen Edelweiss-Neue Gärten w ogóle nie potrzebują? A jeżeli tak - to czy jest planowany jakiś system rejestracji takich maszyn oraz uproszczone procedury latania w jakiejś "strefie niekontrolowanej"?
- Joachim Cargalho • Stempel
- Graue Eminenz
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Re: Kwestia lotnictwa niekomercyjnego, poza portem lotniczym.
Nie znam się, ale się wypowiem...
Ja nie widzę problemów, by pojawiały się takie przykłady niesubordynacji wobec osób odpowiadających za bezpieczeństwo w powietrzu. Umówmy się, że tak na prawdę nie jesteśmy taką poukładaną nacją i zdarza nam się dosyć często wychodzić poza scenariusz. Tak więc, podobnie jak z Pana domem w górach, może się Pan spotkać z jakąś interwencją fabularną, na którą będzie trzeba odpowiedzieć. Czy pojawią się jakieś konsekwencje? Nie wiem, choć mogę się domyślać.
Ja nie widzę problemów, by pojawiały się takie przykłady niesubordynacji wobec osób odpowiadających za bezpieczeństwo w powietrzu. Umówmy się, że tak na prawdę nie jesteśmy taką poukładaną nacją i zdarza nam się dosyć często wychodzić poza scenariusz. Tak więc, podobnie jak z Pana domem w górach, może się Pan spotkać z jakąś interwencją fabularną, na którą będzie trzeba odpowiedzieć. Czy pojawią się jakieś konsekwencje? Nie wiem, choć mogę się domyślać.

- Isabella M. Neumann-Swann • Stempel
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Dobry temat, bo sama bym chciała samolot by latać między Wolkenbad a Edelweiss
Więc poczekam aż na wątek odpowie herr Oberhaupt @Heinz-Werner Grüner
(-) Isabella Marie Augentrost-Cargalho Neumann-Swann [von Lichtenstein]

- Femme Mystere • Stempel
- Faktotum
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Poruszył Herr @Ronon Dex ciekawą kwestię. Jestem oczywiście za zalegalizowaniem kwestii lotów niekomercyjnych. Sama również chętnie widziałabym awionetkę na podjeździe swojego dworku.
Gdyby to ode mnie zależało, nie robiłabym do tego żadnego prawa, tylko "przymknęła oko" na te loty osobiste. Jednak Herr @Heinz-Werner Grüner zapewne będzie chciał wydać jakieś rozporządzenie w tej kwestii.
Gdyby to ode mnie zależało, nie robiłabym do tego żadnego prawa, tylko "przymknęła oko" na te loty osobiste. Jednak Herr @Heinz-Werner Grüner zapewne będzie chciał wydać jakieś rozporządzenie w tej kwestii.
(-) Lieselotte Augentrost
Prawa Faktotum

Prawa Faktotum

Tutaj nie chodzi o niesubordynację... Edelweiss przedstawia takie czasy, gdzie kontrola lotów to była co najwyżej na dużych lotniskach i zasadniczo odpowiadała za kwestie startów i lądowań. Przypomnę, że w tamtych czasach nawet wojskowe samoloty często nie miały żadnych radiostacji, co więcej były kraje, które zaczynały DWS bez takowych "zbytków". Nie istniała więc w zasadzie łączność w powietrzu - poza samolotami komunikacyjnymi i niektórymi bombowymi (takimi większymi). Radiostacja była spora, zajmowała dużo miejsca i była na tyle "obsługowa", że w załogach dużych samolotów był radioperator.Joachim Cargalho pisze: ↑24 sierpnia 2022, 07:20 Nie znam się, ale się wypowiem...
Siłą rzeczy na małych samolotach radiostacji nie było wcale... tym samym nie istniała ani łączność w powietrzu, ani komunikacja powietrze-ziemia. Ponieważ nie istniały również stacje radarowe (pierwsze, nieliczne sieci radarów wojskowych to połowa lat 30-tych) to nie było mowy o kontroli obszaru powietrznego. Zresztą nie było to specjalnym problemem dla bezpieczeństwa... samoloty ówczesne latały z niewielkimi prędkościami, na ograniczonym pułapie i w zasadzie większość z nich mogła latach tylko w warunkach dzisiaj nazywanych VFR (przy odpowiedniej widzialności). Nie było problemu zagęszczenia ruchu w powietrzu itd.
Jak ktoś miał prywatny samolot to po prostu sobie nim latał, a przepisy nawet w krajach lotniczo rozwiniętych były bardzo ograniczone. W zasadzie do nabycia uprawnień oraz rejestracji samolotu.
W takiej sytuacji raczej trudno o niesubordynację... natomiast miałem raczej na myśli uregulowanie kwestii rejestracyjnych ewentualnych maszyn cywilnych - zauważyłem ładne karty pobytu i dowody osobiste, to czemu nie w podobnym stylu wydawać licencji pilota i rejestracji samolotów.
A co do niesubordynacji... jakiejkolwiek - to trudno o niej mówić jeżeli coś nie jest wyraźnie uregulowane. Można wtedy przyjąć zasadę, że co nie jest zabronione to jest dozwolone. Tylko, że akurat w kwestii lotniczej jest właśnie to czytelnie zapisane i w ogóle nie istnieje w takim przypadku możliwość innego działania niż zapisane. Przyjęto, że istnieje tylko jeden port lotniczy i tylko z niego operują samoloty...
Moim zdaniem warto zrobić małą modyfikację:
1/ Uznać, że te zasady dotyczą tylko i wyłącznie portu lotniczego, a oprócz niego funkcjonują też lądowiska o mniejszym statusie. Takie lądowiska powinny być opisane, zgłoszone i otrzymać oznaczenie kodowe (dla porządku i narracji).
2/ Możemy (ale nie musimy) wprowadzić licencje pilota... w zasadzie narracyjnie, ale jest to jakiś pomysł, może na stworzenie "Aeroklubu Edelweiss"? To tylko dla narracji, jak byliby zainteresowani to OK, jak nie to możemy pominąć ten punkt.
3/ Posiadany samolot należałoby zarejestrować - nadawano by mu stosowny numer rejestracyjny. Można sobie przy tym stworzyć jakiś ładny "papierek" na to. Tak dla porządku, bez nadmiernych formalności. Jako ciekawy dodatek do kwestii prywatnego latania nad Edelweiss.
4/ Ustalić proste zasady np. takie samoloty nie mogą zbliżać się na 5 km do portu lotniczego (chyba, że zgodnie z opracowanymi zasadami dla latania z portu) i lotnisk wojskowych oraz nie mogę latać bliżej niż 500 m od granicy miast. Kwestie bezpieczeństwa... reszta bez uregulowań, bo i po co.
- Heinz-Werner Grüner • Stempel
- Oberhaupt
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Pozwolicie, że odniosę się nieco później. Muszę się tutaj rozpisać nieco, ale z zasady
Kwestia ustalenia kto może posiadać samoloty(czy inne jednostki latające), czy wyznaczamy terminologię lądowisk nazwijmy to "okołodomowych".
Oczywiście za dokumentacją jednostek latających i książeczką pilotów jestem jak najbardziej za!
By się rozpisać muszę tylko, jak zwykle poczekać do wieczora, bo real nie oszczędza dzisiaj.
Czyli to jest port z nastawieniem międzynrodowym. Lądowiska nie wymagają i nie będę wymagać żadnych kontroli.Port lotniczy Edelweiss-Neue Gärten (FENG) to międzynarodowy port lotniczy położony 5km na północny-wschód od centrum Stadt Edelweiss. Jest jedynym, do tej pory portem ulokowanym w Kotlinie (poza obiekatmi o charakterze militarnym). W zamiarze ma służyć jako główny węzeł komunikacyjny Edelweiss i przesiadkowy w ramach pasażerskiej i handlowej wymiany na Orientyce.
Kwestia ustalenia kto może posiadać samoloty(czy inne jednostki latające), czy wyznaczamy terminologię lądowisk nazwijmy to "okołodomowych".
Oczywiście za dokumentacją jednostek latających i książeczką pilotów jestem jak najbardziej za!
By się rozpisać muszę tylko, jak zwykle poczekać do wieczora, bo real nie oszczędza dzisiaj.
- Joachim Cargalho • Stempel
- Graue Eminenz
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Oczywiście słowa o niesubordynacji były jedynie żartobliwym nawiązaniem do tego, że nie wszystko co tutaj się dzieje jest zgodne z pierwotnym planem. Tacy już jesteśmy...
Nie mniej dziękuję za tyle linijek tekstu, które objaśniają całą sprawę. Oczywiście, tak jak wyżej pisałem, pewnie żadnych konsekwencji nie będzie. A co do rejestracji takich maszyn... Czasami wystarczy precedens, by coś ruszyło. Nie ma więc co się ograniczać...
Nie mniej dziękuję za tyle linijek tekstu, które objaśniają całą sprawę. Oczywiście, tak jak wyżej pisałem, pewnie żadnych konsekwencji nie będzie. A co do rejestracji takich maszyn... Czasami wystarczy precedens, by coś ruszyło. Nie ma więc co się ograniczać...

- Oberhaupt
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Zarówno rejestracja wszelakich pojazdów, także lotniczych powinna już się pojawić, ale jak to w życiu bywa, jka się człowiek musi zajmować tyloma rzeczami to zajmuje się niczym, dlatego upraszam by przypominać się jak najczęściej.
Zapisane mam, ale jak i kiedy to wyjdzie w praniu.
Zapisane mam, ale jak i kiedy to wyjdzie w praniu.
- Isabella M. Neumann-Swann • Stempel
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Zatem zapamiętam by przypominać, bo sama bym widziała coś takiego dla siebie 
(-) Isabella Marie Augentrost-Cargalho Neumann-Swann [von Lichtenstein]

- Oberhaupt
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Myślę, że rozsądnie byłoby też trzeba zaznaczyć, że nie każdy moze mieć "ot, tak" samolot. Trzeba spełnić jakieś minima. Jedyne co przychodzi mi teraz na myśl, to choćby i wspomniany dworek (własny kawałek ziemi, nadany przez władzę centralną), co można by tłumaczyć tym, że mają swoje lądowisko.
Z mojej strony musiałbym wtedy na pewno wydać rozporządzenie takowe dotyczące Frau Raven i Herr Dexa. Oni niejako otrzymali "awansem" lokacje, no ale to żaden problem.
Spis takich lądowisk podoba mi się bardzo.Tym bardziej chciałbym spisywać wszelakie maszyny.
Jeszcze jedno co przychodzi mi na myśl, to fakt, że żołnierze lotnictwa również mogliby korzystać z maszyn co jasne, ale i lądowisk.
Z mojej strony musiałbym wtedy na pewno wydać rozporządzenie takowe dotyczące Frau Raven i Herr Dexa. Oni niejako otrzymali "awansem" lokacje, no ale to żaden problem.
Spis takich lądowisk podoba mi się bardzo.Tym bardziej chciałbym spisywać wszelakie maszyny.
Jeszcze jedno co przychodzi mi na myśl, to fakt, że żołnierze lotnictwa również mogliby korzystać z maszyn co jasne, ale i lądowisk.