🕵️♂️ Anonimowość w sieci – czy jeszcze jej potrzebujemy? Przemyślenia z Kotliny Edelweiss
- Pavel van der Gibson • Stempel
- Ambasador Księstwa Sarmacji
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Re: 🕵️♂️ Anonimowość w sieci – czy jeszcze jej potrzebujemy? Przemyślenia z Kotliny Edelweiss
Jeśli chodzi o wcielanie się w postać w mikro, to ja np. zupełnie nie buduję postaci, robię to co bym robił pod własnym nazwiskiem. Wszystko co robię, robię jako ja, bez rozdzielania, że to moja postać, a że ona jest taka i taka, topowinna robić tak i tak. W mikro jestem sobą, tyle że z avatarem i nickiem, dostosowując się do warunków mikronacyjnych. Dlatego nie za bardzo lubię narrację, wolę działać i tworzyć inicjatywy, które są bardziej "materialne" czy grywalizacyjne, niż fabularne.
- Heinz-Werner Grüner • Stempel
- Oberhaupt
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Re: 🕵️♂️ Anonimowość w sieci – czy jeszcze jej potrzebujemy? Przemyślenia z Kotliny Edelweiss
Każdy ma swoje podejście do mikroświata i to własnie też jest cudowne!Pavel van der Gibson pisze: ↑24 lipca 2025, 12:38 Jeśli chodzi o wcielanie się w postać w mikro, to ja np. zupełnie nie buduję postaci, robię to co bym robił pod własnym nazwiskiem. Wszystko co robię, robię jako ja, bez rozdzielania, że to moja postać, a że ona jest taka i taka, topowinna robić tak i tak. W mikro jestem sobą, tyle że z avatarem i nickiem, dostosowując się do warunków mikronacyjnych. Dlatego nie za bardzo lubię narrację, wolę działać i tworzyć inicjatywy, które są bardziej "materialne" czy grywalizacyjne, niż fabularne.
- Fabio Rhyner • Stempel
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Femme Mystere pisze: ↑24 lipca 2025, 11:21
I tu pojawia się pytanie:
Czy ludzie wciąż chcą anonimowości w sieci?
Czy może Internet stał się miejscem, gdzie liczy się tylko to, co prawdziwe, piękne i publiczne?
Czy jest jeszcze przestrzeń na alternatywne tożsamości, kreatywne światy i życie poza algorytmem?
Chętnie poznam Wasze zdanie.
Anonimowość w sieci w dalszym ciągu obowiązuje, choć w pewnym sensie w coraz niższym stopniu. Mam wrażenie, że ten pęd życia, globalizm, kapitalistyczna wizja życia prowadzi do tego, że większość ludzi czuje potrzebę pokazania się. Przedstawienia w trochę lepszym świecie, być może atrakcyjniejszym, bardziej pełnym wrażeń. Zdjęcia multum relacji, profili społecznościowych, pytanie o definicję szczęścia nie przybiera już jednoznacznej odpowiedzi. Gdy cieszymy się jesteśmy, szczęśliwi, powodzi nam się pragniemy żeby cały świat o tym wiedział ale gdy przychodzą, chwile zwątpienia, niepewności - milczymy, boimy się oceny, krytyki mniej lub bardziej zasadnej. Wydaje mi się, że ten mechanizm cieszenia się, chwalenia jest gdzieś głęboko zakorzeniony w nas samych i intuicyjne bardziej zrozumiały.
Można dostrzec dwa trendy, ludzi którzy coraz bardziej "otwierają się" na otaczającą ich rzeczywistość oraz ludzi, których to "bodźcowanie" spycha bardziej w stronę anonimowości.
Choć chciałbym wierzyć, że jest inaczej internet raczej zmierza w stronę tego kosnjumpcjonistycznego piękna (jak kolwiek to brzmi). W skali globalnej granica coraz bardziej się zaciera. Oczywiście wyjątkiem jest nasze kochane Edelweiss, gdzie czasami jedno nie wyklucza drugiego.
Jest miejsce na alternatywne tożsamości, mamy fora dyskusyjne, mikronacje gdzie każdy z nas może założyć "całun" mikronauty i chociaż na te kilka chwil dziennie zamienić swoje jednostajne, stabilne życie na styl którego być może balibyśmy się w codziennym życiu i troskach dnia codziennego. ^^
O matko a obiecałem sobie, że nie będę w tym tygodniu już filozofować
Można dostrzec dwa trendy, ludzi którzy coraz bardziej "otwierają się" na otaczającą ich rzeczywistość oraz ludzi, których to "bodźcowanie" spycha bardziej w stronę anonimowości.
Choć chciałbym wierzyć, że jest inaczej internet raczej zmierza w stronę tego kosnjumpcjonistycznego piękna (jak kolwiek to brzmi). W skali globalnej granica coraz bardziej się zaciera. Oczywiście wyjątkiem jest nasze kochane Edelweiss, gdzie czasami jedno nie wyklucza drugiego.
Jest miejsce na alternatywne tożsamości, mamy fora dyskusyjne, mikronacje gdzie każdy z nas może założyć "całun" mikronauty i chociaż na te kilka chwil dziennie zamienić swoje jednostajne, stabilne życie na styl którego być może balibyśmy się w codziennym życiu i troskach dnia codziennego. ^^
O matko a obiecałem sobie, że nie będę w tym tygodniu już filozofować

- Joachim Cargalho • Stempel
- Graue Eminenz
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
A można prowadzić aktywne media społecznościowe w "dobrej wierze"?

- Femme Mystere • Stempel
- Faktotum
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
@Heinz-Werner Grüner ale zobacz, ludzie nie wstydzą się tego, że grywają w RPG, a mikro już tak. To... chyba problam w nas ;D
(-) Lieselotte Augentrost
Prawa Faktotum

Prawa Faktotum

- Joachim Cargalho • Stempel
- Graue Eminenz
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Robisz tutaj rzeczy, na które nie masz wpływu w realu.Pavel van der Gibson pisze: ↑24 lipca 2025, 12:38 Jeśli chodzi o wcielanie się w postać w mikro, to ja np. zupełnie nie buduję postaci, robię to co bym robił pod własnym nazwiskiem. Wszystko co robię, robię jako ja, bez rozdzielania, że to moja postać, a że ona jest taka i taka, topowinna robić tak i tak. W mikro jestem sobą, tyle że z avatarem i nickiem, dostosowując się do warunków mikronacyjnych. Dlatego nie za bardzo lubię narrację, wolę działać i tworzyć inicjatywy, które są bardziej "materialne" czy grywalizacyjne, niż fabularne.
W tej sytuacji można tylko przypuszczać, że jesteś 1:1.

-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Robię tu rzeczy, których nie mam możliwości robić w realu. Dlatego znalazłem w mikro miejsce dla siebie, bo mogę realizować rzeczy, które w realu albo są niemożliwe, albo nie mają sensu.Joachim Cargalho pisze: ↑24 lipca 2025, 13:08Robisz tutaj rzeczy, na które nie masz wpływu w realu.Pavel van der Gibson pisze: ↑24 lipca 2025, 12:38 Jeśli chodzi o wcielanie się w postać w mikro, to ja np. zupełnie nie buduję postaci, robię to co bym robił pod własnym nazwiskiem. Wszystko co robię, robię jako ja, bez rozdzielania, że to moja postać, a że ona jest taka i taka, topowinna robić tak i tak. W mikro jestem sobą, tyle że z avatarem i nickiem, dostosowując się do warunków mikronacyjnych. Dlatego nie za bardzo lubię narrację, wolę działać i tworzyć inicjatywy, które są bardziej "materialne" czy grywalizacyjne, niż fabularne.
W tej sytuacji można tylko przypuszczać, że jesteś 1:1.
- Leszek Ebe-Grüner • Stempel
- Dziedzic
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Czy tam jest głos Plejka? XDPavel van der Gibson pisze: ↑24 lipca 2025, 12:27 Nie do końca w temacie, ale a propos Typowego mikronauty, przypomniał mi się mój filmik sprzed pół roku, więc wrzucę bo czemu nie xd
(-) Leszek Ebe-Grüner
Syn Heinza-Werner Grünera
DZIEDZIC EDELWEISS
Wyznawca Drzewa Życia

DZIEDZIC EDELWEISS
Wyznawca Drzewa Życia

-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
- Leszek Ebe-Grüner • Stempel
- Dziedzic
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Ja to z tych typów to dałbym siebie na Organizatora 
(-) Leszek Ebe-Grüner
DZIEDZIC EDELWEISS
Wyznawca Drzewa Życia

DZIEDZIC EDELWEISS
Wyznawca Drzewa Życia