🕵️‍♂️ Anonimowość w sieci – czy jeszcze jej potrzebujemy? Przemyślenia z Kotliny Edelweiss

Klub jest miejsce spotkań i rozmów o zagadnieniach, które nurtują mikronautów. Przyłącz się i wstąp na herbatę do elitarnego Klubu Dyskusyjnego.
Awatar użytkownika
Femme Mystere Stempel
Faktotum

ODZNACZENIA

OBYWATEL

🕵️‍♂️ Anonimowość w sieci – czy jeszcze jej potrzebujemy? Przemyślenia z Kotliny Edelweiss

Post autor: Femme Mystere »

W dobie social mediów, gdzie każdy pokazuje swoje prawdziwe życie, twarz i imię, coraz trudniej o prawdziwą anonimowość w sieci. Ale są miejsca, gdzie ta anonimowość wciąż żyje – i ma się dobrze.

W Kotlinie Edelweiss tworzymy swoje anonimowe alter ego – drugie ja, które żyje w alternatywnej rzeczywistości. W naszym przypadku – w świecie stylizowanym na lata 20. XX wieku. Każdy z nas wciela się w mieszkańca fikcyjnego kraju i może realizować swoje ambicje:

– wspinać się po szczeblach politycznych,
– tworzyć kulturę i sztukę,
– prowadzić badania naukowe,
– rozwijać karierę wojskową,
– albo po prostu być kimś zupełnie innym niż w prawdziwym życiu.

To wszystko dzieje się anonimowo – bez imion, nazwisk, zdjęć z wakacji. Liczy się wyobraźnia, narracja i to, co chcesz zbudować w tym drugim świecie.

I tu pojawia się pytanie:
Czy ludzie wciąż chcą anonimowości w sieci?
Czy może Internet stał się miejscem, gdzie liczy się tylko to, co prawdziwe, piękne i publiczne?
Czy jest jeszcze przestrzeń na alternatywne tożsamości, kreatywne światy i życie poza algorytmem?
Chętnie poznam Wasze zdanie.
(-) Lieselotte Augentrost
Prawa Faktotum
Awatar użytkownika
Joachim Cargalho Stempel
Graue Eminenz

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Re: 🕵️‍♂️ Anonimowość w sieci – czy jeszcze jej potrzebujemy? Przemyślenia z Kotliny Edelweiss

Post autor: Joachim Cargalho »

Oczywiście, że tak. W mikronacjach tym bardziej.
Większość tworzy tutaj obraz swojego zajebistego ja.
Obrazek
Awatar użytkownika
Femme Mystere Stempel
Faktotum

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Re: 🕵️‍♂️ Anonimowość w sieci – czy jeszcze jej potrzebujemy? Przemyślenia z Kotliny Edelweiss

A jednak większość ludzi woli tworzyć fałszywy wizerunek swojego zajebistego ja w social mediach :) Bo mnie osobiście ciężko uwierzyć w tylu wspaniałych i pieknych ludzi sukcesu, jakich pełno w internetach.
Prawa Faktotum
Awatar użytkownika
Joachim Cargalho Stempel
Graue Eminenz

ODZNACZENIA

OBYWATEL

To jeszcze kolejna kwestia, choć pewnie ma wspólny mianownik: Człowiek potrzebuje uznania.

Czy w SM tworzymy fałszywe wersje siebie?
Raczej wyidealizowane.
Obrazek
Awatar użytkownika
Femme Mystere Stempel
Faktotum

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Dla mnie fałszywe. Nie jesteś bowiem w stanie poznać osoby po jej SM. Mam na myśli... zrozumieć, jaka jest naprawdę.
Prawa Faktotum
Awatar użytkownika
Joachim Cargalho Stempel
Graue Eminenz

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Oczywiście, że nie.
Natomiast kreacja w SM odbywa się z zasobów danej osoby - wrzuca zdjęcia z wakacji na których jest, z imprez, na których bywa itd.
Przedstawia dodatnie cechy swojego życia, które faktycznie ją dotykają.

W mikronacjach mamy nieograniczone zasoby, więc tutaj nie można tego porównywać.
Obrazek
Awatar użytkownika
Pavel van der Gibson Stempel
Ambasador Księstwa Sarmacji

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Pavel van der Gibson »

Nie do końca w temacie, ale a propos Typowego mikronauty, przypomniał mi się mój filmik sprzed pół roku, więc wrzucę bo czemu nie xd

Ambasador Księstwa Sarmacji
Zastępca Samozwańczego Sekretarza Mikroświatowej Unii Piłkarskiej
Były Kanclerz Księstwa Sarmacji
Prezes VfB 1923 Wolkenbad

Obrazek
Awatar użytkownika
Heinz-Werner Grüner Stempel
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Heinz-Werner Grüner »

Anonimowość w mikro ma też swoje drugie dno. Niektórzy obawiają się ujawnienia danych, by właśnie na tych socialach nie być "szykanowany", wyśmiewany za specyficzną pasję. A już pomijam wybryki pewnego pana, co to obrażał wszystkich dookoła podając do publicznej wiadomości realne dane.
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
Awatar użytkownika
Femme Mystere Stempel
Faktotum

ODZNACZENIA

OBYWATEL

@Joachim Cargalho ale zdjęcia są nierzadko zmanipulowane.

@Pavel van der Gibson pamiętam ten filmik :D w sumie to był świetny pomysł. Wrzucę to na reddita jako quiz.

@Heinz-Werner Grüner w moim przypadku to nawet nie obawiałabym się jakiejś krytyki, tylko jakoś tak... wydaje mi się, że mikronacje mogłyby być uznane za coś dobrego dla nastolatków, ale nie ludzi po 30.
Prawa Faktotum
Awatar użytkownika
Heinz-Werner Grüner Stempel
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Heinz-Werner Grüner »

Femme Mystere pisze: 24 lipca 2025, 12:32 @Joachim Cargalho ale zdjęcia są nierzadko zmanipulowane.

@Pavel van der Gibson pamiętam ten filmik :D w sumie to był świetny pomysł. Wrzucę to na reddita jako quiz.

@Heinz-Werner Grüner w moim przypadku to nawet nie obawiałabym się jakiejś krytyki, tylko jakoś tak... wydaje mi się, że mikronacje mogłyby być uznane za coś dobrego dla nastolatków, ale nie ludzi po 30.
Zdjęcia są zmanipulowane? Przecież nie wstawia się na sociale zdjęć z "fajnego dzionka z łopatą w pracy", a raczej fajnie wykadrowane z wizyty w zoo, zdjęcie z gwiazdą, czy pod palemką przy błekitnej wodzie. - Standardy dzisiejszych influencerów.

Co do pytania do mnie, to właśnie o to chodzi. :) Ja od lat, i mam nadzieje, że tak zostanie opieram się by swoim znajomym mówić co robię "po godzinach". Sam nie wiem czemu, ale uznaje mikro za wstydliwe.
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
ODPOWIEDZ

Wróć do „Klub Dyskusyjny”