Franciszek jest ogólnie patronem zwierząt, więc psy i koty też się "łapią"
A przedstawienie ich na tej akurat ikonie jest celowe jako "reprezentantów" zwierząt, które prawie każdy we Freiwaldzie ma w domu

Franciszek jest ogólnie patronem zwierząt, więc psy i koty też się "łapią"

Następnie każdy chętny ze zgromadzonych dzielił się z innymi, który ze świętych jest wzorem w codziennym życiu.Potem ujrzałem: a oto wielki tłum, którego nie mógł nikt policzyć, z każdego narodu i wszystkich pokoleń, ludów i języków, stojący przed tronem i przed Barankiem. Odziani są w białe szaty, a w ręku ich palmy. I głosem donośnym tak wołają: "Zbawienie u Boga naszego, Zasiadającego na tronie i u Baranka". A wszyscy aniołowie stanęli wokół tronu i Starców, i czworga Zwierząt, i na oblicza swe padli przed tronem, i pokłon oddali Bogu, mówiąc: "Amen. Błogosławieństwo i chwała, i mądrość, i dziękczynienie, i cześć, i moc, i potęga Bogu naszemu na wieki wieków! Amen"

Pierwsze zdanie z jednej strony rozumiem, z drugiej wspólnota prowadzona przeze mnie ma w pewnym stopniu odwzorowywać wyznania chrześcijańskie, stąd pewne przenikanie postaci z reala do mikro jest nieuniknione.Heinz-Werner Grüner pisze: ↑02 listopada 2025, 11:49 Ja raczej nie jestem zwolennikiem łączenia postaci świętych z reala z mikro.
BTW. Ulubieni święci? To raczej nie ma znaczenia, tylko chyba to działa w drugą stronę. Jak się jest informatykiem to się wierzy, że ktoś nad nim czuwa, (nie znam imienia). Jak ktoś jest kierowcą to liczy na wsparcie św. Krzysztofa, ale żeby mieć ulubionego? No ja nie mam na pewno.
Dlatego że od spraw beznadziejnych?Femme Mystere pisze: ↑02 listopada 2025, 13:22 A jednak przypomniało mi się, że mam ulubioną świętą, którą wbrew mojego totalnego ateizmu uważam za moją patronkę, a jest to Święta Rita. Serio.
W mikro wspólnota i Kościół który prowadzę w założeniu ma mocno odnosić się do postaci św. Franciszka i jego duchowych synów, więc na pewno w poszczególne dni ich wspomnień będę się starał tutaj ich przybliżyć.Femme Mystere pisze: ↑02 listopada 2025, 11:20 Niestety nie znam zbyt wielu. Może @Ludwig Tomović mógłbyś przybliżyć wizerunki kilka ciekawszych Waszym zdaniem?

Jednego chyba nie, ale jest co najmniej kilku, którzy w różnych aspektach budzą mój szacunek.Heinz-Werner Grüner pisze: ↑02 listopada 2025, 16:02 Herr Ludwik, ja po prostu nie znam się na tym za bardzo. Moze to był powód takiej a nie innej wypowiedzi. Szanuje jednak bardzo jak ktoś umie czerpać "moc" od innych, na których "nałożono świętość."
Z czystej ciekawości, Ty masz "ulubionego" świętego?
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość