Port Wolkenbad

Miasteczko uzdrowiskowe, gdzie wielu kuracjuszy może spędzić czas bujając niczym w chmurach. Usytuowane wysoko w masywie górskim aż się prosi o popularyzację zdrowego trybu życia. Słynne podrywy podczas wesołych "dancingów"? - dobrze trafiłeś!

Moderator: Isabella M. Neumann-Swann

Regulamin forum
Obrazek

PLAN MIASTA - LICZBA MIESZKAŃCÓW: 89 385
Awatar użytkownika
Ronon Dex Stempel

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Re: Port Wolkenbad

Post autor: Ronon Dex »

Femme Mystere pisze: 12 grudnia 2022, 13:19 @Ronon Dex czy te barki desantowe nadadzą się do przewozu takich produktów jak szyny torowiska, węgiel i zboże?
Jeśli chodzi o węgiel, zboże i tym podobne materiały to nie problemu, natomiast z szynami kolejowymi bedzie problem. Szyna kolejowa współczesna ma długość 23-30 metrów (w zależności od rodzaju... kilka rozmiarów), w okresie międzywojennym stosowano szyny krótsze o długości 12-18 m (kilka rozmiarów), a taka barka ma całkowitą długość 15,7 metra z tego na ładownię przypada ok 9 metrów. Nie zmieszczą się.

Jednak nie rozumiem celu przewożenia szyn drogą wodną... jak świat, światem torowiska zawsze budowało się w ten sposób, że rozpoczynano budowę kawałka toru, a nastepnie ustawiano na nim pociąg techniczny, który woził szyny i podkłady oraz inne materiały, a budowa dalszego torowiska następowało przed tym składem. Dowoził on potem kolejne partie szyn i materiałów. Budowę proponuję zacząc od miejsca wyładunku statków i prowadzić ją w kierunku docelowym.
Femme Mystere pisze: 12 grudnia 2022, 13:19Jak roozumiem, te barki o ładowności 4tony są dostępne od ręki?
Tak - jednostki na stanie magazynowym Dexmobilu.
Femme Mystere pisze: 12 grudnia 2022, 13:19A czy wchodzi w grę produkcja bardziej dostosowanych, z większą ładownością?
Na chwilę obecną nie posiadam przemysłu stoczniowego w swojej dyspozycji.
Obrazek
Ronon Dex
Archont Rodecji oraz Gubernator Oceanii Leockiej
Awatar użytkownika
Femme Mystere Stempel
Faktotum

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Femme Mystere »

@Ronon Dex tylko nie wiem, czy będzie to w ogóle możliwe technicznie poprowadzić szyny drogą torową z Muratyki. Musimy rozważyć, którędy je transportować i czy te kraje mają rozwiniętą kolej! Masz może jakąś mapę poglądową Pollinu, która będzie dobra do tego celu?
(-) Lieselotte Augentrost
Prawa Faktotum
Awatar użytkownika
Ronon Dex Stempel

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Femme Mystere pisze: 12 grudnia 2022, 16:36 @Ronon Dex tylko nie wiem, czy będzie to w ogóle możliwe technicznie poprowadzić szyny drogą torową z Muratyki. Musimy rozważyć, którędy je transportować i czy te kraje mają rozwiniętą kolej! Masz może jakąś mapę poglądową Pollinu, która będzie dobra do tego celu?
Sprowadźcie je przez porty w MAW... oni zdaje się kolej mają, to można dowieźć ten materiał do Edelweiss i zacząć budowę kolei od granicy z MAW, co w sumie ma sens. Zreztą dlaczego chcecie sprowadzać szyny akurat z jakiejś Muratyki, nie lepiej nabyć je w MAW? Nie wspominam, że może jednak sensowniej byłoby zacząć od poszukiwania złóż w Edelweiss oraz budowy jakiegoś przemysłu, w tym hutnictwa...

Po raz kolejny pytam kto wymyślił kraj bez dostępu do morza... skoro w większości mikroświata to główne szlaki handlowe i komunikacyjne? ;) :lol:

Co do mapy to mam mapę lądów Mikroświata, już ustaloną, ale to mapa lądów. Lądowego połączenia z Muratyką akurat nie mamy.
Obrazek
Ronon Dex
Awatar użytkownika
Fabio Rhyner Stempel

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Fabio Rhyner »

Ronon Dex pisze: 12 grudnia 2022, 19:30
Nie wspominam, że może jednak sensowniej byłoby zacząć od poszukiwania złóż w Edelweiss oraz budowy jakiegoś przemysłu, w tym hutnictwa...

Po raz kolejny pytam kto wymyślił kraj bez dostępu do morza... skoro w większości mikroświata to główne szlaki handlowe i komunikacyjne? ;) :lol:
Zgadzam się z moim przedmówcą w 100%, być może po zakończeniu ekspedycji Herr Espady zorganizujemy eksplorację złóż naturalnych ;) ?
Obrazek
Awatar użytkownika
Femme Mystere Stempel
Faktotum

ODZNACZENIA

OBYWATEL

@Ronon Dex sprowadzenie szyn to rozwiązanie oczywiście tymczasowe. Na zapewnienie pierwszych potrzeb. Droga przez MAW mi również się podoba. Możemy też te szyny zamówić w MAW. Tylko czy ktokolwiek tam będzie dobrym partnerem biznesowym? @Heinz-Werner Grüner mógłbyś doradzić?
Ekhm... :D

@Fabio Rhyner świetny pomysł! Oczywiście jak uporam się z tymi obecnymi zapotrzebowaniami, to robimy eksplorację w poszukiwaniu złóż. Jak rozumiem, mogę na Ciebie liczyć?
Prawa Faktotum
Awatar użytkownika
Ronon Dex Stempel

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Femme Mystere pisze: 12 grudnia 2022, 19:42 @Ronon Dex sprowadzenie szyn to rozwiązanie oczywiście tymczasowe. Na zapewnienie pierwszych potrzeb.
Tylko dlaczego z odległej Muratyki?
Obrazek
Ronon Dex
Awatar użytkownika
Joachim Cargalho Stempel
Graue Eminenz

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Joachim Cargalho »

Tam mamy zniżki. :lol:
Obrazek
Awatar użytkownika
Femme Mystere Stempel
Faktotum

ODZNACZENIA

OBYWATEL

@Ronon Dex odpowiedź jest prosta - bo stamtąd otrzymałam pierwszą ofertę :) I tam fajnie pracowałoby mi się z @Waksman w tym temacie.
Prawa Faktotum
Awatar użytkownika
Ronon Dex Stempel

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Femme Mystere pisze: 12 grudnia 2022, 20:18 @Ronon Dex odpowiedź jest prosta - bo stamtąd otrzymałam pierwszą ofertę I tam fajnie pracowałoby mi się z @Waksman w tym temacie.
Joachim Cargalho pisze: 12 grudnia 2022, 19:58 Tam mamy zniżki. :lol:
No to super - jest oferta i zniżki ( ;) ) z odległem Muratyki... tylko jak to przewieźć? Nadmieniam, że akurat same szyny to w sumie Pan Pikuś, bo to jeszcze da się rozwiązać jakoś zapewne. Problem się zaczyna w importem taboru kolejowego bo taki parowóz kilkanaście metrów, a do tego tender - też kilka metrów i kolejne 20-40 ton, a jeszcze wagony... no małe nie są i też swoją masę mają.

No to ja tam widzę dwa wyjścia (poza podjęciem lokalnej produkcji lub aneksją terenów do jakiegoś wybrzeża):

1/ Dostarczać towar do portu z połączeniem kolejowym w kierunku Edelweiss... przy czym nie wiem jak daleko dociera kolej MAW?

2/ Wyładować gdzieś na północy (jest tam jakiś port?) i budować kolej w kierunku Edelweiss... tylko, że to przez tereny do nas nie należące, bo tam jest OBPP. Niby niczyje, ale nie nasze.

Generalnie jesteśmy w tej materii w 4 literach... ambicje duże, tylko dostępu do morza brak.
Obrazek
Ronon Dex
Awatar użytkownika
Femme Mystere Stempel
Faktotum

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Myślę, że szyny możemy zamówić z Muratyki i przetransportować drogą morską i koleją. Tabor wynająć w MAW. Co o tym myślisz, @Ronon Dex ?
Prawa Faktotum
Zablokowany

Wróć do „Wolkenbad”