Nadchodzą roztopy

Edelweiss NachrichtenAgentur (ENA) ma spełniać rolę komunikatora Szarotkowej Krainy ze światem zewnętrznym. Chcesz się dowiedzieć co się dzieje w innej części mikroświata? Zajrzyj właśnie tu!
Regulamin forum
Obrazek
Awatar użytkownika
Heinz-Werner Grüner Stempel
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Nadchodzą roztopy

Post autor: Heinz-Werner Grüner »

Ponieważ biorę się za tego posta po raz drugi, to przejdę od razu do konkretów:
Zbieram do kupy to o czym pisaliśmy. W pierwszym poście będą aktualizacje. :)

SCHMELZFEST - oficjalna nazwa, po polsku Święto Roztopów.
Termin - ok. 1 marca 1922roku (2022r)

Imprezy towarzyszące:
  1. Historia mieszkańców Doliny - zagadka
  2. Gry discordowe - rozsypanka słowna, kalambury, szybka zagadka itd...
  3. Jarmark na polanie
  4. Rozkwitająca szarotka
  5. Palenie marzanny - to jako element obchodów dnia roztopów. Może wokół tego uda się wymyślić jakąś zabawę?

Do zrobienia:
  6. opis standardowy góry, którą będziemy zdobywać. Parametry.
  7. ustalenie zasad Lawiny (obszerna werjsa bądź skrócona na potrzeby pierwszej wyprawy) + ustalenia Frau Augentrost
  8. założyć wątek z zasadami Lawiny
  9. założyć wątek z początkiem wyprawy / punkt zbiorczy
  10. stworzyć pierwszy opis fabuły dotyczący góry, na którą będziemy się wspinać
  11. mapa heksagonalna z miejscami gdzie można zacząć
  12. mapa heksagonalna z pełnymi wytycznymi, gdzie co sie znajduje
  13. wytyczne odnośnie promocji Lawiny
  14. (?)grafiki z rozkwitem szarotki

P.S. - przypominajcie co ustaliliśmy. ;)
Tak było w zeszłym roku z założeniem na 1 marca

Teraz chciłbym to uściślić...

SCHMELZFEST - Święto Roztopów 1923
Termin rozpoczęcia - 1 marca 1923roku (2023r)

Imprezy towarzyszące:
  1. Sztandarowy produkt DIE LAWINE musi się pojawić podczas Schelmzfest, ale jeszcze raz dopytam pomysłodawczynie, mistrza gry i serce zabwy Frau @Femme Mystere czy istniejeszansa, że weźmie na siebie cięzar prowadzenia wspinaczki na kolejną już szczyt Gór Południowych.
    W przeciwnym razie z bólem serca będę musiał wziąć to na siebie, a biorąc pod uwagę, że ja to ja, to szansę, że to zaskoczy oceniam na 0,1/10...
  2. Gry DISCORDowe - Jako, że nasz główny "wodzirej" na discordowym głosowym aktualnie szczytuje (dosł. chodzi po górach - realnie jest poza mikronacjami) ciężko będzie samemu to przejąć.
    Może ja, a może Herr @Joachim Cargalho byśmy zechcieli, ale kto to wie?
    W każdym razie będziemy "molestować" @Isabella Swann by "chociaż" tam nas wspomogła jako prowadząca imprezy-zabawy takie jak -Milionerzy, Tajniacy czy Catan.
  3. Jarmark Edelwajski - ten nie był w pierwszym wydaniu taki tradycyjny, jak w wielu mikronacjach, ale w tym chciałbym zaprezentować jeszcze nieco inną formułę. Pomysł nieco nowatorski, o którym wiedzą obecnie moi faktotum. Chciałbym by robocza nazwa "supersam", a co za tym idzie promocja edelwajskich produktów na stałe wpisała się w Schmelzfest.
  4. 15 marca obchodzić będziemy za to Proklamację Suwerenności i Przekazania Władzy Zwierzchniej. Co za tym idzie powinny odbyć się "nudne" przemówienia i nieco bardziej ciekawe odznaczenia zasłużonych obywateli i innych mieszkańców mikroświata.
    Oby tylko dotrwać. :)
  5. Start Edelweiß Fußball Ligi - edelwajskej ligi piłkki nożnej. Jako, że 1 marca to sobota to idealny moment by wystaartować sportowe zmagania, które już planujemy dłuższy czas. Nie śpieszy nam się, bo mają to być wyjątkowe zmagania. Zespoły mają mieć "historię i tło", mają tętnić życiem, a na razie to mamy zarośnięte polany, gdzie te mecze będą rozgrywać.
    Wykorzystując "cennik rononowy" postaram się przygotować ile może kosztować założenieklubu i oczywiście rozwój obiektów dookoła tematycznych. Proszę się jednak nie obawiać, będzie to na dostatecznie niskim pułapie cenowym (jeśli mowa o starcie)
    Na pewno chętnie widziałbym wśród prezesów-trenerów takie postaci piłki jak:
    Moja skromna osoba, @Piotr Romanow, @Sophie, @Krzysztof Windsor, @Joachim Cargalho, @Roman Schädel, @Fabio Rhyner, @Albert Fryderyk de Espada, @Benji Rockwell, @Ernst Zerbröckeln czy Michael Grüner jako ew.uzupełnienie (chęć już jest, czekam na deklaracje dodawania relacji meczowych)
  6. Topienie Marzanny, bardziej znana w języku edelwajskim jak Morena - to co nie wypaliło ostatnio powinno udac się teraz. Idąc tropem przedświątecznych, znakomitych pomysłów @Joachim Cargalho tuta mamy pełne pole do popisu, ale z wykorzystaniem wiedzy i doświadczenia tamtych przedsięwzięć.
    Liczę, że dogadamy szczegóły i nasze nazwane właśnie bóstwo określajace wiosnę-nadejście i płodność-reprodukcję spowoduje ciekawe gry i zabawy... Burza mózgów wskazana...
  7. Pokazy wojskowe - jako, że Schemlzfest powiązane jest z obchodami święta państwowego nie może zabraknąć także przemarszu wojsk edelwajskiej armii. Tym chyba powinni zająć się wspólnie p.o. Szefa Sztabu ES @Piotr Romanow, ale i głównodowodzący (najwyższy stopniem) wojsk lotniczych @Albert Fryderyk de Espada przy udziale @Ronon Dex i pozostałych żółnierzy służby czynnej...

Czekam na Wasze pomysły i przemyślenia... To tyle na początek... Na pewno drugie tyle odpalimy po cichu. ;)
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
oberhauptokration
Awatar użytkownika
Joachim Cargalho Stempel
Graue Eminenz

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Re: Nadchodzą roztopy

Post autor: Joachim Cargalho »

Krzysztof Windsor pisze: 06 lutego 2023, 21:20 hmm... Tak myślę, że jeślibyście chcieli mogę jakiś koncert zrobić :)
Ale bez Pata, dobra? :D
Obrazek
Awatar użytkownika
Krzysztof Windsor Stempel
Ambasador Królestwa Voxlandu

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Krzysztof Windsor »

Joachim Cargalho pisze: 06 lutego 2023, 21:24
Krzysztof Windsor pisze: 06 lutego 2023, 21:20 hmm... Tak myślę, że jeślibyście chcieli mogę jakiś koncert zrobić :)
Ale bez Pata, dobra? :D
No doooobraaaa :karo
Awatar użytkownika
Joachim Cargalho Stempel
Graue Eminenz

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Świetnie... w końcu nie będziemy musieli szukać jodelnmeistra po youtubach! :D
Obrazek
Awatar użytkownika
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

SCHMELZFEST - Święto Roztopów 1923
Termin rozpoczęcia - 1 marca 1923roku (2023r)
Termin zakończenia - 15 marca 1923roku

Imprezy towarzyszące:
  1. 15 marca - obchody Proklamacji Suwerenności i Przekazania Władzy Zwierzchniej
    a) Wręczenie odznaczeń (HWG)
    b) Przemówienia (HWG + zainteresowani)
    c) Parada wojskowa (@Piotr Romanow, @Albert Fryderyk de Espada, @Ronon Dex )
  2. Gry dicordowo/forumowe
    a) Tajniacy (@Niespodzianka)
    b) Niespodziankowy Quiz Wiedzy (@Niespodzianka)
    c) Quiz Fundacji Narodowej - "Co wiesz o Edelweiss " (@Joachim Cargalho )
  3. Jarmark Edelwajski
    a) Wybory czempionów wśród zwierząt edelweisskich wsi - sponsowowane przez Landwirtschaftsagentur (@Femme Mystere )
    b) Interaktywna opowieść (czy jest już może tytuł?) (@Femme Mystere )
    c) Polowanie (@Joachim Cargalho )
    d) Rozmowy przy "ognisku pełnym uśmiechu" (wszyscy zainteresowani)
  4. Zawody kulturalno-sportowe
    a) Turniej w Statki - (jakaś nazwa?) (@Joachim Cargalho )
    b) Koncert z okazji Schmelzfest (@Krzysztof Windsor )
    c) Start - Edelweiß Fußball Ligi (HWG)
    Zadeklarowali udział: HWG, @Sophie, @Krzysztof Windsor, @Albert Fryderyk de Espada, @Piotr Romanow, Michael Grüner - mamy szóstkę, ale możemy ew.dociągnąć do "ósemki". Nic zobowiązującego.

Czy coś pominąłem?
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
oberhauptokration
Awatar użytkownika
Joachim Cargalho Stempel
Graue Eminenz

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Heinz-Werner Grüner pisze: 07 lutego 2023, 09:41 b) Niespodziankowy Quiz Wiedzy (@Niespodzianka)
Czy to się przypadkiem nie dubluje?
Heinz-Werner Grüner pisze: 07 lutego 2023, 09:41 c) Start - Edelweiß Fußball Ligi (HWG)
Zadeklarowali udział: HWG, @Sophie, @Krzysztof Windsor, @Albert Fryderyk de Espada, @Piotr Romanow, Michael Grüner - mamy szóstkę, ale możemy ew.dociągnąć do "ósemki". Nic zobowiązującego.
Proponuję zrobić ligę na 8. Dwie, sterowane botem, drużyny nie będą problemem.
A może znajdzie się ktoś zza granic, jakiś Felippe Santosz - albo ktoś.
Obrazek
Awatar użytkownika
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Joachim Cargalho pisze: 07 lutego 2023, 11:56
Heinz-Werner Grüner pisze: 07 lutego 2023, 09:41 b) Niespodziankowy Quiz Wiedzy (@Niespodzianka)
Czy to się przypadkiem nie dubluje?
Heinz-Werner Grüner pisze: 07 lutego 2023, 09:41 c) Start - Edelweiß Fußball Ligi (HWG)
Proponuję zrobić ligę na 8. Dwie, sterowane botem, drużyny nie będą problemem.
A może znajdzie się ktoś zza granic, jakiś Felippe Santosz - albo ktoś.
Ad1. Jak mi dasz znać czego dokładnie dotyczyć mają Twoje pytania to nie (najlepiej na pw :) ).
Ad2. Mnie też bardziej by odpowiadało 8 druzyn, ale kwestia utworzenia tych 8 zespołów. Tu bardziej o ich "dziedzictwo" chodzi. Jak masz propozycję nazw to proszę o ujawnienie. :)

Potwierdzone mamy tylko
a) MSV Spartak Grunerwald
b) HSV Vorwarts Stadt Edelweiss

Czekam na opinię @Albert Fryderyk de Espada czy poprowadzi zespół Flieger czy chce drużynę z Glanzberg
Jeden zespół widziałbym jako Sportgemainschaft (SG) Dynamo, pewnie ze Stadt. (tutaj widziałbym dla brata, tak postaram się go namówić, by na forum wstawiał chociaż opisy spotkań, robi to czasem na x11 w swoich drużynach)

Co z Konliche Sportverein (KSV Cargalsdorf) - @Sophie czy @Krzysztof Windsor ?

Należy jeszcze wybrać coś dla @Roman Schädel, @Benji Rockwell lub ew. @Ernst Zerbröckeln - gdzieś tam przewijało się, że są zainteresowani.
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
oberhauptokration
Awatar użytkownika
Joachim Cargalho Stempel
Graue Eminenz

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Heinz-Werner Grüner pisze: 07 lutego 2023, 13:57 Ad1. Jak mi dasz znać czego dokładnie dotyczyć mają Twoje pytania to nie (najlepiej na pw :) ).
Dla mnie mija się z celem przeprowadzanie dwóch quizów, bo i tak będziemy mieli napięty grafik.
W takim razie ja odpuszczam. Prześlę pytania do "niespodzianki" - choć najlepiej z pominięciem Ciebie - żebyś mógł również się sprawdzić! :D

PS. Dzięki za sugestię, że lepiej wysłać je na PW... jeszcze bym je tutaj opublikował. :P
Obrazek
Awatar użytkownika
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Joachim Cargalho pisze: 07 lutego 2023, 15:50
Heinz-Werner Grüner pisze: 07 lutego 2023, 13:57 Ad1. Jak mi dasz znać czego dokładnie dotyczyć mają Twoje pytania to nie (najlepiej na pw :) ).
Dla mnie mija się z celem przeprowadzanie dwóch quizów, bo i tak będziemy mieli napięty grafik.
W takim razie ja odpuszczam. Prześlę pytania do "niespodzianki" - choć najlepiej z pominięciem Ciebie - żebyś mógł również się sprawdzić! :D

PS. Dzięki za sugestię, że lepiej wysłać je na PW... jeszcze bym je tutaj opublikował. :P
Ależ misio słabo czyta ze zrozumieniem. :)
Chyba wyraźnie jest napisane, że chodziło mi czego mają dotyczyć :karo
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
oberhauptokration
Awatar użytkownika
Joachim Cargalho Stempel
Graue Eminenz

ODZNACZENIA