Światowy Związek Filatelistyczny - Koło w Stadt Edelweiss

Działajaca pod patronatem Światowego Związku Filatelistycznego, nasza lokalna poczta. Zawsze na czas, pomimo trudnych warunków pogodowych!
Awatar użytkownika
Joachim Cargalho Stempel
Graue Eminenz

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Re: Światowy Związek Filatelistyczny - Koło w Stadt Edelweiss

Post autor: Joachim Cargalho »

Zapowiada się dobrze. Może warto więc stworzyć jakiś fajny "katalog" naszych znaczków samolotowych?
Już wcześniej rozważałem promowanie znaczków w innych kołach filatelistów. To mógłby być fajny początek.
Obrazek
Awatar użytkownika
Heinz-Werner Grüner Stempel
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Heinz-Werner Grüner »

Ok, to zróbmy to! W sumie seria o roboczym tytule: "Edelwajskie Aeroplany" brzmi dumnie. Zastanawiam się jednak czy robienie jednego na miesiąc to nie za mało. Zakładam, że 3-5 każdy z konstruktorow zaproponuje, to da nam już obłożenie min. do końca roku, a co z innymi seriami? :)
Są dwie opje:
-Wydawać serię w częściach np. po 3 - co trzy dni i tak przez n-tą liczbę miesięcy,
-Wydawać niezależnie od innych propozycji znaczków - tutaj nie wiem czy "unikalność miesięczna", którą chyba proponuje Joachim nie zostanie zaburzona.
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
Awatar użytkownika
Joachim Cargalho Stempel
Graue Eminenz

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Zdecydowanie druga opcja.
Nie ma co wyrzucać się z tego tak szybko. Możemy to w czasie odłożyć.

Widzę to jeszcze trochę bardziej rozbudowane. Coś jak atlas z naklejkami na MŚ albo coś.
Stworzymy broszurkę - niezbyt angażującą nas czasowo - w której opiszemy samoloty i pozostawimy "szare" miejsce na znaczek.

Wydajemy co jakiś czas znaczek w bardzo okrojonym nakładzie, a dla osób, które zdobędą komplet tych znaczków możemy oferować jakieś ordery okolicznościowe lub inne nagrody.

Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
Albert Fryderyk de Espada Stempel
Faktotum

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Albert Fryderyk de Espada »

Joachim Cargalho pisze: 24 kwietnia 2023, 17:44 Zdecydowanie druga opcja.
Nie ma co wyrzucać się z tego tak szybko. Możemy to w czasie odłożyć.

Widzę to jeszcze trochę bardziej rozbudowane. Coś jak atlas z naklejkami na MŚ albo coś.
Stworzymy broszurkę - niezbyt angażującą nas czasowo - w której opiszemy samoloty i pozostawimy "szare" miejsce na znaczek.

Wydajemy co jakiś czas znaczek w bardzo okrojonym nakładzie, a dla osób, które zdobędą komplet tych znaczków możemy oferować jakieś ordery okolicznościowe lub inne nagrody.

Obrazek
Też raczej przychylam się by nie systematyzować dystrybucji znaczków, nie twierdzę że nie można wydawać więcej egzemplarzy miesięcznie ale też nie musimy narzucać sobie jakiś twardych limitów. Zapewne takich znaczków i tak nie pojawi się w miesiącu więcej niż te 3 może 4.

Za to fajny wydaje się pomysł wypuszczania takich serii znaczków do kolekcjonowania razem z broszurami.
/-/ AF de Espada
Lewy Faktotum

ObrazekObrazekObrazek
Awatar użytkownika
Ronon Dex Stempel

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Ronon Dex »

Albert Fryderyk de Espada pisze: 24 kwietnia 2023, 14:09 To poczekamy jeszcze na to co powie @Heinz-Werner Grüner. W razie potrzeby też mogę wykonać jakieś dodatkowe ujęcie moich samolotów.
W razie potrzeby mam ujęcia Atlas ATP-52 ze znakami Edelweiss, bo akurat Ju-52 występuje w MSFS2020.
Obrazek
Ronon Dex
Archont Rodecji oraz Gubernator Oceanii Leockiej
Awatar użytkownika
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Zdjęcia i ujęcia to już w Waszych gestiach zostawię, natomiast z chęcią taką broszurkę bym widział. Mam nawet taką jedną, o globalnym ociepleniu wydaną przez pocztę Wysp Owczych. Moge podrzucić foto.
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
Awatar użytkownika
Joachim Cargalho Stempel
Graue Eminenz

ODZNACZENIA

OBYWATEL

No pokaż, pokaż! Zawsze to jakaś inspiracja.
Obrazek
Awatar użytkownika
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Joachim Cargalho pisze: 24 kwietnia 2023, 21:50 No pokaż, pokaż! Zawsze to jakaś inspiracja.
To już jutro. Muszę to sfotografować...

EDIT:A jednak! Znalazłem link, gdzie to jest całkiem ładnie pokazane.

https://en.stamps.fo/ShopItem/SOUVENIR% ... M2009/null
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
Awatar użytkownika
Joachim Cargalho Stempel
Graue Eminenz

ODZNACZENIA

OBYWATEL

No, tutaj jest mocno rozbudowane, choć rzeczywiście pokrywa się to z propozycją, jaką tu przedstawiłem.
Ja to widziałbym stronę z samolotem, który opisujemy. Kilka zdań o danym egzemplarzu i znaczek. Żeby było ładnie, schludnie, ale też dało się szybko zapoznać i nie musiało mocno angażować.

@Ronon Dex i @Albert Fryderyk de Espada mogliby wytypować 5-6 maszyn, które chcielibyśmy tam umieścić. I możemy zacząć pracować nad broszurką.
Obrazek
Awatar użytkownika
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Joachim Cargalho pisze: 24 kwietnia 2023, 22:23 No, tutaj jest mocno rozbudowane, choć rzeczywiście pokrywa się to z propozycją, jaką tu przedstawiłem.
Ja to widziałbym stronę z samolotem, który opisujemy. Kilka zdań o danym egzemplarzu i znaczek. Żeby było ładnie, schludnie, ale też dało się szybko zapoznać i nie musiało mocno angażować.

@Ronon Dex i @Albert Fryderyk de Espada mogliby wytypować 5-6 maszyn, które chcielibyśmy tam umieścić. I możemy zacząć pracować nad broszurką.
Tak, oczywiście. Nie będziemy się bawić w czterostronicową. Jedna wystarczy, ale tak wkomponowana w całość.
Ja to bym widział na całej broszurze tło, a samolot, choćby i tylko jego część "wycięta" na znaczek. Jak tylko jutro znajdę czas to dam Wam zobrazowanie tego o czym myślę.
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
ODPOWIEDZ

Wróć do „EdelweissPost”