Światowy Związek Filatelistyczny - Koło w Stadt Edelweiss
- Joachim Cargalho • Stempel
- Graue Eminenz
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Re: Światowy Związek Filatelistyczny - Koło w Stadt Edelweiss
Zapowiada się dobrze. Może warto więc stworzyć jakiś fajny "katalog" naszych znaczków samolotowych?
Już wcześniej rozważałem promowanie znaczków w innych kołach filatelistów. To mógłby być fajny początek.
Już wcześniej rozważałem promowanie znaczków w innych kołach filatelistów. To mógłby być fajny początek.

- Heinz-Werner Grüner • Stempel
- Oberhaupt
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Ok, to zróbmy to! W sumie seria o roboczym tytule: "Edelwajskie Aeroplany" brzmi dumnie. Zastanawiam się jednak czy robienie jednego na miesiąc to nie za mało. Zakładam, że 3-5 każdy z konstruktorow zaproponuje, to da nam już obłożenie min. do końca roku, a co z innymi seriami? 
Są dwie opje:
-Wydawać serię w częściach np. po 3 - co trzy dni i tak przez n-tą liczbę miesięcy,
-Wydawać niezależnie od innych propozycji znaczków - tutaj nie wiem czy "unikalność miesięczna", którą chyba proponuje Joachim nie zostanie zaburzona.
Są dwie opje:
-Wydawać serię w częściach np. po 3 - co trzy dni i tak przez n-tą liczbę miesięcy,
-Wydawać niezależnie od innych propozycji znaczków - tutaj nie wiem czy "unikalność miesięczna", którą chyba proponuje Joachim nie zostanie zaburzona.
- Graue Eminenz
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Zdecydowanie druga opcja.
Nie ma co wyrzucać się z tego tak szybko. Możemy to w czasie odłożyć.
Widzę to jeszcze trochę bardziej rozbudowane. Coś jak atlas z naklejkami na MŚ albo coś.
Stworzymy broszurkę - niezbyt angażującą nas czasowo - w której opiszemy samoloty i pozostawimy "szare" miejsce na znaczek.
Wydajemy co jakiś czas znaczek w bardzo okrojonym nakładzie, a dla osób, które zdobędą komplet tych znaczków możemy oferować jakieś ordery okolicznościowe lub inne nagrody.

Widzę to jeszcze trochę bardziej rozbudowane. Coś jak atlas z naklejkami na MŚ albo coś.
Stworzymy broszurkę - niezbyt angażującą nas czasowo - w której opiszemy samoloty i pozostawimy "szare" miejsce na znaczek.
Wydajemy co jakiś czas znaczek w bardzo okrojonym nakładzie, a dla osób, które zdobędą komplet tych znaczków możemy oferować jakieś ordery okolicznościowe lub inne nagrody.

- Albert Fryderyk de Espada • Stempel
- Faktotum
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Też raczej przychylam się by nie systematyzować dystrybucji znaczków, nie twierdzę że nie można wydawać więcej egzemplarzy miesięcznie ale też nie musimy narzucać sobie jakiś twardych limitów. Zapewne takich znaczków i tak nie pojawi się w miesiącu więcej niż te 3 może 4.Joachim Cargalho pisze: ↑24 kwietnia 2023, 17:44 Zdecydowanie druga opcja.
![]()
Za to fajny wydaje się pomysł wypuszczania takich serii znaczków do kolekcjonowania razem z broszurami.
W razie potrzeby mam ujęcia Atlas ATP-52 ze znakami Edelweiss, bo akurat Ju-52 występuje w MSFS2020.Albert Fryderyk de Espada pisze: ↑24 kwietnia 2023, 14:09 To poczekamy jeszcze na to co powie @Heinz-Werner Grüner. W razie potrzeby też mogę wykonać jakieś dodatkowe ujęcie moich samolotów.
- Oberhaupt
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Zdjęcia i ujęcia to już w Waszych gestiach zostawię, natomiast z chęcią taką broszurkę bym widział. Mam nawet taką jedną, o globalnym ociepleniu wydaną przez pocztę Wysp Owczych. Moge podrzucić foto.
- Graue Eminenz
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
No pokaż, pokaż! Zawsze to jakaś inspiracja.

- Oberhaupt
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
To już jutro. Muszę to sfotografować...
EDIT:A jednak! Znalazłem link, gdzie to jest całkiem ładnie pokazane.
https://en.stamps.fo/ShopItem/SOUVENIR% ... M2009/null
- Graue Eminenz
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
No, tutaj jest mocno rozbudowane, choć rzeczywiście pokrywa się to z propozycją, jaką tu przedstawiłem.
Ja to widziałbym stronę z samolotem, który opisujemy. Kilka zdań o danym egzemplarzu i znaczek. Żeby było ładnie, schludnie, ale też dało się szybko zapoznać i nie musiało mocno angażować.
@Ronon Dex i @Albert Fryderyk de Espada mogliby wytypować 5-6 maszyn, które chcielibyśmy tam umieścić. I możemy zacząć pracować nad broszurką.
Ja to widziałbym stronę z samolotem, który opisujemy. Kilka zdań o danym egzemplarzu i znaczek. Żeby było ładnie, schludnie, ale też dało się szybko zapoznać i nie musiało mocno angażować.
@Ronon Dex i @Albert Fryderyk de Espada mogliby wytypować 5-6 maszyn, które chcielibyśmy tam umieścić. I możemy zacząć pracować nad broszurką.

- Oberhaupt
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Tak, oczywiście. Nie będziemy się bawić w czterostronicową. Jedna wystarczy, ale tak wkomponowana w całość.Joachim Cargalho pisze: ↑24 kwietnia 2023, 22:23 No, tutaj jest mocno rozbudowane, choć rzeczywiście pokrywa się to z propozycją, jaką tu przedstawiłem.
Ja to bym widział na całej broszurze tło, a samolot, choćby i tylko jego część "wycięta" na znaczek. Jak tylko jutro znajdę czas to dam Wam zobrazowanie tego o czym myślę.