Światowy Związek Filatelistyczny - Koło w Stadt Edelweiss

Działajaca pod patronatem Światowego Związku Filatelistycznego, nasza lokalna poczta. Zawsze na czas, pomimo trudnych warunków pogodowych!
Awatar użytkownika
Joachim Cargalho Stempel
Graue Eminenz

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Re: Światowy Związek Filatelistyczny - Koło w Stadt Edelweiss

Post autor: Joachim Cargalho »

Popracujemy już na żywym organizmie. Najpierw nasi specjaliści stworzą listę aeroplanów, a testy przeprowadzimy na pierwszej stronie.
Obrazek
Awatar użytkownika
Heinz-Werner Grüner Stempel
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Heinz-Werner Grüner »

Tak na szybko o co mi chodzi.

Obrazek

Taki ogólnikowy zarys. Znaczek jest bez żadnych wartości, bo to tylko prototyp, ale widzieta o co mi chodzi? W sumie chyba Joachimowi o to samo chodziło. :D
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
Awatar użytkownika
Ronon Dex Stempel

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Ronon Dex »

Heinz-Werner Grüner pisze: 25 kwietnia 2023, 09:40 Tak na szybko o co mi chodzi.
Chyba pracowaliśmy równolegle... :lol: :lol: :lol:

Przygotowałem na szybko (byle jaki screen zachowany na dysku) dwie możliwości podejścia do tematu... oczywiście to tylko próbka czyli brak napisów na znaczku i broszurze, brak ramki etc:

1. Znaczek jako wycinek tła:

Obrazek

2. Znaczek jako powiększone powtórzenie elementu wyciętego z tła:

Obrazek

Na filatelistyce się kompletnie nie znam, ostatnie znaczki, które miałem w ręku lata temu to znaczki skarbowe (już też nie istnieją), ale pobieżne przejrzenie Internetu wskazało, że oba podejścia do tematu znaczka na "broszurze" są stosowane.
Obrazek
Ronon Dex
Archont Rodecji oraz Gubernator Oceanii Leockiej
Awatar użytkownika
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

O! Takiego dalszego ujęcia właśnie mi brakowało. Zarówno jeden jak i drugi pomysł Ronona jest świetny. O to mi własnie chodziło. Wygląda świetnie. Można wporwadzić wersję opisową i będzie ideolo.
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
Awatar użytkownika
Ronon Dex Stempel

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Heinz-Werner Grüner pisze: 25 kwietnia 2023, 10:03 O! Takiego dalszego ujęcia właśnie mi brakowało.
Po ustaleniach co ma być na znaczkach i jaki wariant znaczka na tle wybieramy - zrobię już specjalnie odpowiednie screeny, tak by kompozycja była jak najlepsza i pasowała do pomysłu na dany znaczek/broszurę (ciekawe jak coś takiego się fachowo w filatelistyce nazywa?).

Przydałby się znak poczty edelweisskiej w dobrej rozdzielczości... ktoś podrzuci?
Obrazek
Ronon Dex
Awatar użytkownika
Joachim Cargalho Stempel
Graue Eminenz

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Ach, chyba już dawno nie byliśmy wszyscy tak jednomyślni. Dokładnie takie formaty miałem w głowie, wrzucając tutaj pomysł broszury. Obie propozycje Ronona są do wykorzystania. Właściwie, w zależności od ujęcia danej maszyny, możemy stosować je zamiennie.
Obrazek
Awatar użytkownika
Ronon Dex Stempel

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Joachim Cargalho pisze: 25 kwietnia 2023, 10:40 Właściwie, w zależności od ujęcia danej maszyny, możemy stosować je zamiennie.
Tyle, że w tym przypadku to my decydujemy o ujęciu... to nie jest ściąganie fotek z Neta, po prostu ujęcia zrobi się takie jakie będą nam potrzebne do koncepcji znaczka i tła na jakim się znajdzie.

Inna sprawa, że jest możliwe też trzecie podejście... tło z samolotem np. w locie, a na znaczku niezależne ujęcie np. na ziemi, a sam znaczek umieszczony w jakimś miejscu karnetu (bo to chyba tak się nazywa).
Obrazek
Ronon Dex
Awatar użytkownika
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Ronon Dex pisze: 25 kwietnia 2023, 10:14
Heinz-Werner Grüner pisze: 25 kwietnia 2023, 10:03 O! Takiego dalszego ujęcia właśnie mi brakowało.
Po ustaleniach co ma być na znaczkach i jaki wariant znaczka na tle wybieramy - zrobię już specjalnie odpowiednie screeny, tak by kompozycja była jak najlepsza i pasowała do pomysłu na dany znaczek/broszurę (ciekawe jak coś takiego się fachowo w filatelistyce nazywa?).

Przydałby się znak poczty edelweisskiej w dobrej rozdzielczości... ktoś podrzuci?
Skriny będą kluczowe. Tak jak zaprezentowałeś znaczek nie musi znajdować się w centrum, a każda opcja broszurkowa moze wyglądać niego inaczej. Jak to się nazywa fachowo, nie mam zielonego pojęcia. :D
Jeśli chodzi o znaczek poczty to podrzucam w skali 750x750, całość mam w svg, więc jakby co to mogę również podrzucić.
Obrazek

Ronon Dex pisze: 25 kwietnia 2023, 10:54
Joachim Cargalho pisze: 25 kwietnia 2023, 10:40 Właściwie, w zależności od ujęcia danej maszyny, możemy stosować je zamiennie.
Tyle, że w tym przypadku to my decydujemy o ujęciu... to nie jest ściąganie fotek z Neta, po prostu ujęcia zrobi się takie jakie będą nam potrzebne do koncepcji znaczka i tła na jakim się znajdzie.

Inna sprawa, że jest możliwe też trzecie podejście... tło z samolotem np. w locie, a na znaczku niezależne ujęcie np. na ziemi, a sam znaczek umieszczony w jakimś miejscu karnetu (bo to chyba tak się nazywa).
Taka opcja też jest całkiem przemyślana. Czasem wykadrowanie może być kłopotliwe, ale biorąc pod uwagę Twoje zaangażowanie to nie sądzę. :D Nie mniej koncept "karnetu", z zupełnie innym ujęciem samolotu niż tło, też może być całkiem ładne. Do wyboru do koloru.
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
Awatar użytkownika
Joachim Cargalho Stempel
Graue Eminenz

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Ronon Dex pisze: 25 kwietnia 2023, 10:54 Tyle, że w tym przypadku to my decydujemy o ujęciu... to nie jest ściąganie fotek z Neta, po prostu ujęcia zrobi się takie jakie będą nam potrzebne do koncepcji znaczka i tła na jakim się znajdzie.
Właśnie z tego powodu uważam, że możemy korzystać z możliwości, które oferują nam Wasze umiejętności.
Obrazek
Awatar użytkownika
Ronon Dex Stempel

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Heinz-Werner Grüner pisze: 25 kwietnia 2023, 11:05 Nie mniej koncept "karnetu", z zupełnie innym ujęciem samolotu niż tło, też może być całkiem ładne. Do wyboru do koloru.
Znowu jako nie mający kompletnie żadnej wiedzy o filatelistyce powiem, że chyba znaczki nie muszą być "pod sznurek". Skoro ma być ich kilka to można stosować różne podejścia przy konkretnych "karnetach"... będzie chyba ciekawiej.

Wszystko zależy od danej maszyn... bo niektóre ładniej wyglądają w powietrzu, a niektóre to "aż się proszą" by zrobić ujęcie na ziemi np. od przodu i nieco z dołu np. https://kustosz.stempel.org.pl/1029/100 ... 691480.png
Obrazek
Ronon Dex
ODPOWIEDZ

Wróć do „EdelweissPost”