Światowy Związek Filatelistyczny - Koło w Stadt Edelweiss
- Joachim Cargalho • Stempel
- Graue Eminenz
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Re: Światowy Związek Filatelistyczny - Koło w Stadt Edelweiss
Popracujemy już na żywym organizmie. Najpierw nasi specjaliści stworzą listę aeroplanów, a testy przeprowadzimy na pierwszej stronie.

- Heinz-Werner Grüner • Stempel
- Oberhaupt
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Tak na szybko o co mi chodzi.

Taki ogólnikowy zarys. Znaczek jest bez żadnych wartości, bo to tylko prototyp, ale widzieta o co mi chodzi? W sumie chyba Joachimowi o to samo chodziło.

Taki ogólnikowy zarys. Znaczek jest bez żadnych wartości, bo to tylko prototyp, ale widzieta o co mi chodzi? W sumie chyba Joachimowi o to samo chodziło.
Chyba pracowaliśmy równolegle...
Przygotowałem na szybko (byle jaki screen zachowany na dysku) dwie możliwości podejścia do tematu... oczywiście to tylko próbka czyli brak napisów na znaczku i broszurze, brak ramki etc:
1. Znaczek jako wycinek tła:

2. Znaczek jako powiększone powtórzenie elementu wyciętego z tła:

Na filatelistyce się kompletnie nie znam, ostatnie znaczki, które miałem w ręku lata temu to znaczki skarbowe (już też nie istnieją), ale pobieżne przejrzenie Internetu wskazało, że oba podejścia do tematu znaczka na "broszurze" są stosowane.
- Oberhaupt
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
O! Takiego dalszego ujęcia właśnie mi brakowało. Zarówno jeden jak i drugi pomysł Ronona jest świetny. O to mi własnie chodziło. Wygląda świetnie. Można wporwadzić wersję opisową i będzie ideolo.
Po ustaleniach co ma być na znaczkach i jaki wariant znaczka na tle wybieramy - zrobię już specjalnie odpowiednie screeny, tak by kompozycja była jak najlepsza i pasowała do pomysłu na dany znaczek/broszurę (ciekawe jak coś takiego się fachowo w filatelistyce nazywa?).Heinz-Werner Grüner pisze: ↑25 kwietnia 2023, 10:03 O! Takiego dalszego ujęcia właśnie mi brakowało.
Przydałby się znak poczty edelweisskiej w dobrej rozdzielczości... ktoś podrzuci?
- Graue Eminenz
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Ach, chyba już dawno nie byliśmy wszyscy tak jednomyślni. Dokładnie takie formaty miałem w głowie, wrzucając tutaj pomysł broszury. Obie propozycje Ronona są do wykorzystania. Właściwie, w zależności od ujęcia danej maszyny, możemy stosować je zamiennie.

Tyle, że w tym przypadku to my decydujemy o ujęciu... to nie jest ściąganie fotek z Neta, po prostu ujęcia zrobi się takie jakie będą nam potrzebne do koncepcji znaczka i tła na jakim się znajdzie.Joachim Cargalho pisze: ↑25 kwietnia 2023, 10:40 Właściwie, w zależności od ujęcia danej maszyny, możemy stosować je zamiennie.
Inna sprawa, że jest możliwe też trzecie podejście... tło z samolotem np. w locie, a na znaczku niezależne ujęcie np. na ziemi, a sam znaczek umieszczony w jakimś miejscu karnetu (bo to chyba tak się nazywa).
- Oberhaupt
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Skriny będą kluczowe. Tak jak zaprezentowałeś znaczek nie musi znajdować się w centrum, a każda opcja broszurkowa moze wyglądać niego inaczej. Jak to się nazywa fachowo, nie mam zielonego pojęcia.Ronon Dex pisze: ↑25 kwietnia 2023, 10:14Po ustaleniach co ma być na znaczkach i jaki wariant znaczka na tle wybieramy - zrobię już specjalnie odpowiednie screeny, tak by kompozycja była jak najlepsza i pasowała do pomysłu na dany znaczek/broszurę (ciekawe jak coś takiego się fachowo w filatelistyce nazywa?).Heinz-Werner Grüner pisze: ↑25 kwietnia 2023, 10:03 O! Takiego dalszego ujęcia właśnie mi brakowało.
Przydałby się znak poczty edelweisskiej w dobrej rozdzielczości... ktoś podrzuci?
Jeśli chodzi o znaczek poczty to podrzucam w skali 750x750, całość mam w svg, więc jakby co to mogę również podrzucić.

Taka opcja też jest całkiem przemyślana. Czasem wykadrowanie może być kłopotliwe, ale biorąc pod uwagę Twoje zaangażowanie to nie sądzę.Ronon Dex pisze: ↑25 kwietnia 2023, 10:54Tyle, że w tym przypadku to my decydujemy o ujęciu... to nie jest ściąganie fotek z Neta, po prostu ujęcia zrobi się takie jakie będą nam potrzebne do koncepcji znaczka i tła na jakim się znajdzie.Joachim Cargalho pisze: ↑25 kwietnia 2023, 10:40 Właściwie, w zależności od ujęcia danej maszyny, możemy stosować je zamiennie.
Inna sprawa, że jest możliwe też trzecie podejście... tło z samolotem np. w locie, a na znaczku niezależne ujęcie np. na ziemi, a sam znaczek umieszczony w jakimś miejscu karnetu (bo to chyba tak się nazywa).
- Graue Eminenz
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Właśnie z tego powodu uważam, że możemy korzystać z możliwości, które oferują nam Wasze umiejętności.

Znowu jako nie mający kompletnie żadnej wiedzy o filatelistyce powiem, że chyba znaczki nie muszą być "pod sznurek". Skoro ma być ich kilka to można stosować różne podejścia przy konkretnych "karnetach"... będzie chyba ciekawiej.Heinz-Werner Grüner pisze: ↑25 kwietnia 2023, 11:05 Nie mniej koncept "karnetu", z zupełnie innym ujęciem samolotu niż tło, też może być całkiem ładne. Do wyboru do koloru.
Wszystko zależy od danej maszyn... bo niektóre ładniej wyglądają w powietrzu, a niektóre to "aż się proszą" by zrobić ujęcie na ziemi np. od przodu i nieco z dołu np. https://kustosz.stempel.org.pl/1029/100 ... 691480.png