Światowy Związek Filatelistyczny - Koło w Stadt Edelweiss
- Joachim Cargalho • Stempel
- Graue Eminenz
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Re: Światowy Związek Filatelistyczny - Koło w Stadt Edelweiss
Ja cały czas rzucam Ci pomysły, Ty jesteś realizatorem!
To ma jakieś szczególne wymagania techniczne?

- Heinz-Werner Grüner • Stempel
- Oberhaupt
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Jedyne co musisz zrobić to zaproponować grafikę i wtedy ja to ogarnę.Joachim Cargalho pisze: ↑20 czerwca 2023, 20:26 Ja cały czas rzucam Ci pomysły, Ty jesteś realizatorem!
- Graue Eminenz
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Czyli cały czas to samo. 
Na lipiec przygotujemy.
Na lipiec przygotujemy.

- Oberhaupt
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Jak chcesz to możesz w całości samemu! Chciałem tylko pomóc byś mógł się cieszyć Szanowny Panie tym, że Twoje nazwisko widnieje na znaczku. Wiem jak bardzo Ci na tym nie zależy.
- Graue Eminenz
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Jakbyśmy się znali dłużej niż istnieje Edelweiss...

- Oberhaupt
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Może z deczka, ale niewiele. Co to dekada, jak mamy wiek wstecz.
- Graue Eminenz
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Dobra tak na szybko, przy przedpołudniowej kawie.
Można rozbudować to (znaczki lotnicze) wszystko o jakieś fajne przedsięwzięcie. W głowie trzy pomysły, które mi się gdzieś tam pojawił kiedyś:
1. Zminimalizowanie nakładu konkurs na zebranie wszystkich znaczków, zgłoszenie się do nas i odebranie nagrody.
2. Urządzenie pokazów lotniczych jako część narracyjna.
3. Stworzenie - oprócz istniejących karnetów - atlasu/magazynu w tej tematyce. Podpiąłbym to pod akademickich Odkrywców. Artykuły o samolotach - lotnictwo cywilne/wojskowe, może tez być coś o kosmosie. Wszystko co w niebie, a nie na ziemi.
Można rozbudować to (znaczki lotnicze) wszystko o jakieś fajne przedsięwzięcie. W głowie trzy pomysły, które mi się gdzieś tam pojawił kiedyś:
1. Zminimalizowanie nakładu konkurs na zebranie wszystkich znaczków, zgłoszenie się do nas i odebranie nagrody.
3. Stworzenie - oprócz istniejących karnetów - atlasu/magazynu w tej tematyce. Podpiąłbym to pod akademickich Odkrywców. Artykuły o samolotach - lotnictwo cywilne/wojskowe, może tez być coś o kosmosie. Wszystko co w niebie, a nie na ziemi.

- Oberhaupt
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Cały plan jak najbardziej do przedyskutowania.Joachim Cargalho pisze: ↑22 czerwca 2023, 11:02 Dobra tak na szybko, przy przedpołudniowej kawie.
Ad.1 - Jak mowi zapis w ŚZF : "Liczba wyemitowanych egzemplarzy znaczka nie powinna przekraczać trzykrotności liczby aktywnych kolekcjonerów. Limit na osobę powinien umożliwić bezpośrednie nabycie znaczka przez co najmniej 75% aktywnych kolekcjonerów. Skorzystaj z kalkulatora emisji. Nie jest możliwe zwiększenie liczby egzemplarzy w ramach emisji oraz ponowna emisja tego samego znaczka. Znaczki stanowią własność ich nabywców."
Tutaj trzymamy się sztywno "zasad", ale to nie jest problem.
Całość z nagrodami jest elegancka. Tylko teraz czy realna, wirtualna w MBP, czy wirtualna łotewer.
Jaki odstęp czasowy proponujesz? Znaczek codziennie, co trzy dni? (myślę, że jak byśmy chcieli zrobić takie show to żadna ustna umowa o znaczkach co trzy dni nie będzie przeszkadzać)
I najważniejsze, bo w sumie w systemie te znaczki byłyby bez karnetu.
Ad.2 - No to było by świetne. Ktoś się chętny na pewno by na to pisał.
Ad.3 - Czy jesteś pewien, że ta kolekcja (połączona) nie byłaby zbyt duża? Gdyby to powstało w osobnej formie to i tak byłoby swietne. Nie liczyłem, ale zakłądam, że obecnie jest ze 6 karnetów gotowych, gdyby tu jeszcze dodać drugie tyle to masz ponad miesiąc znaczków (co trzy dni) tylko z Edelweiss.
Sam koncept jednak jest świetny.
- Graue Eminenz
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Moje uwagi o jak najmniejszym nakładzie to już po prostu proforma. Wiem, po prostu niech będzie najmniejszy możliwy na dany moment.Heinz-Werner Grüner pisze: ↑22 czerwca 2023, 13:52 Cały plan jak najbardziej do przedyskutowania.
Ad.1 - Jak mowi zapis w ŚZF : "Liczba wyemitowanych egzemplarzy znaczka nie powinna przekraczać trzykrotności liczby aktywnych kolekcjonerów. Limit na osobę powinien umożliwić bezpośrednie nabycie znaczka przez co najmniej 75% aktywnych kolekcjonerów. Skorzystaj z kalkulatora emisji. Nie jest możliwe zwiększenie liczby egzemplarzy w ramach emisji oraz ponowna emisja tego samego znaczka. Znaczki stanowią własność ich nabywców."
Tutaj trzymamy się sztywno "zasad", ale to nie jest problem.
Oczywiście, że nagrody wirtualne. Skromne nagrody dla każdego, kto zbierze komplet - tutaj po prostu zgłoszenia, że na dany dzień musi mieć wszystkie znaczki w swoich zbiorach (żeby nie było jakiś lewych przerzutów). Jakąś główną nagrodę dla jednego szczęśliwca wybranego w sposób losowy. W tym wypadku bank EDL lub Fundacja Narodowa może być fundatorem nagrody i objąć patronat nad tym.Heinz-Werner Grüner pisze: ↑22 czerwca 2023, 13:52 Całość z nagrodami jest elegancka. Tylko teraz czy realna, wirtualna w MBP, czy wirtualna łotewer.
Jaki odstęp czasowy proponujesz? Znaczek codziennie, co trzy dni? (myślę, że jak byśmy chcieli zrobić takie show to żadna ustna umowa o znaczkach co trzy dni nie będzie przeszkadzać)
I najważniejsze, bo w sumie w systemie te znaczki byłyby bez karnetu.
Tutaj już tylko wszystko zależy od naszych specjalistów!Heinz-Werner Grüner pisze: ↑22 czerwca 2023, 13:52 Ad.2 - No to było by świetne. Ktoś się chętny na pewno by na to pisał.
To ma być tylko dodatek i nie generować kolejnych znaczków. Po prostu by wszystkie te karnety ująć w jednym miejscu. Sposób prezentacji może być różny:Heinz-Werner Grüner pisze: ↑22 czerwca 2023, 13:52 Ad.3 - Czy jesteś pewien, że ta kolekcja (połączona) nie byłaby zbyt duża? Gdyby to powstało w osobnej formie to i tak byłoby swietne. Nie liczyłem, ale zakłądam, że obecnie jest ze 6 karnetów gotowych, gdyby tu jeszcze dodać drugie tyle to masz ponad miesiąc znaczków (co trzy dni) tylko z Edelweiss.
Sam koncept jednak jest świetny.
1. Jeszcze bardziej rozbudowany opis;
2. Karty historii - może jakaś ciekawostka o bitwie z udziałem jakiejś maszyny;
3. Historia fabularna w temacie lotnictwa;
4. Mini wykład wojskowy;
5. Eksploracja kosmosu, jako jeszcze wyższe niebo.

- Graue Eminenz
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
A jeśli chodzi o nasz najnowszy znaczek, to pozostał już tylko jeden egzemplarz.
Komu uda się go zgarnąć?

Komu uda się go zgarnąć?