Światowy Związek Filatelistyczny - Koło w Stadt Edelweiss

Działajaca pod patronatem Światowego Związku Filatelistycznego, nasza lokalna poczta. Zawsze na czas, pomimo trudnych warunków pogodowych!
Awatar użytkownika
Joachim Cargalho Stempel
Graue Eminenz

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Re: Światowy Związek Filatelistyczny - Koło w Stadt Edelweiss

Post autor: Joachim Cargalho »

Ja cały czas rzucam Ci pomysły, Ty jesteś realizatorem!
To ma jakieś szczególne wymagania techniczne?
Obrazek
Awatar użytkownika
Heinz-Werner Grüner Stempel
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Heinz-Werner Grüner »

Joachim Cargalho pisze: 20 czerwca 2023, 20:26 Ja cały czas rzucam Ci pomysły, Ty jesteś realizatorem!
To ma jakieś szczególne wymagania techniczne?
Jedyne co musisz zrobić to zaproponować grafikę i wtedy ja to ogarnę.
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
Awatar użytkownika
Joachim Cargalho Stempel
Graue Eminenz

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Czyli cały czas to samo. :D
Na lipiec przygotujemy.
Obrazek
Awatar użytkownika
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Joachim Cargalho pisze: 21 czerwca 2023, 09:51 Czyli cały czas to samo. :D
Na lipiec przygotujemy.
Jak chcesz to możesz w całości samemu! Chciałem tylko pomóc byś mógł się cieszyć Szanowny Panie tym, że Twoje nazwisko widnieje na znaczku. Wiem jak bardzo Ci na tym nie zależy. ;)
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
Awatar użytkownika
Joachim Cargalho Stempel
Graue Eminenz

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Heinz-Werner Grüner pisze: 21 czerwca 2023, 10:00 Wiem jak bardzo Ci na tym nie zależy. ;)
Jakbyśmy się znali dłużej niż istnieje Edelweiss... :lol:
Obrazek
Awatar użytkownika
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Joachim Cargalho pisze: 21 czerwca 2023, 15:31
Heinz-Werner Grüner pisze: 21 czerwca 2023, 10:00 Wiem jak bardzo Ci na tym nie zależy. ;)
Jakbyśmy się znali dłużej niż istnieje Edelweiss... :lol:
Może z deczka, ale niewiele. Co to dekada, jak mamy wiek wstecz. ;)
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
Awatar użytkownika
Joachim Cargalho Stempel
Graue Eminenz

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Dobra tak na szybko, przy przedpołudniowej kawie.
Można rozbudować to (znaczki lotnicze) wszystko o jakieś fajne przedsięwzięcie. W głowie trzy pomysły, które mi się gdzieś tam pojawił kiedyś:

1. Zminimalizowanie nakładu konkurs na zebranie wszystkich znaczków, zgłoszenie się do nas i odebranie nagrody.

2. Urządzenie pokazów lotniczych jako część narracyjna.

3. Stworzenie - oprócz istniejących karnetów - atlasu/magazynu w tej tematyce. Podpiąłbym to pod akademickich Odkrywców. Artykuły o samolotach - lotnictwo cywilne/wojskowe, może tez być coś o kosmosie. Wszystko co w niebie, a nie na ziemi.
Obrazek
Awatar użytkownika
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Joachim Cargalho pisze: 22 czerwca 2023, 11:02 Dobra tak na szybko, przy przedpołudniowej kawie.
Można rozbudować to (znaczki lotnicze) wszystko o jakieś fajne przedsięwzięcie. W głowie trzy pomysły, które mi się gdzieś tam pojawił kiedyś:

1. Zminimalizowanie nakładu konkurs na zebranie wszystkich znaczków, zgłoszenie się do nas i odebranie nagrody.

2. Urządzenie pokazów lotniczych jako część narracyjna.

3. Stworzenie - oprócz istniejących karnetów - atlasu/magazynu w tej tematyce. Podpiąłbym to pod akademickich Odkrywców. Artykuły o samolotach - lotnictwo cywilne/wojskowe, może tez być coś o kosmosie. Wszystko co w niebie, a nie na ziemi.
Cały plan jak najbardziej do przedyskutowania.
Ad.1 - Jak mowi zapis w ŚZF : "Liczba wyemitowanych egzemplarzy znaczka nie powinna przekraczać trzykrotności liczby aktywnych kolekcjonerów. Limit na osobę powinien umożliwić bezpośrednie nabycie znaczka przez co najmniej 75% aktywnych kolekcjonerów. Skorzystaj z kalkulatora emisji. Nie jest możliwe zwiększenie liczby egzemplarzy w ramach emisji oraz ponowna emisja tego samego znaczka. Znaczki stanowią własność ich nabywców."
Tutaj trzymamy się sztywno "zasad", ale to nie jest problem.

Całość z nagrodami jest elegancka. Tylko teraz czy realna, wirtualna w MBP, czy wirtualna łotewer.
Jaki odstęp czasowy proponujesz? Znaczek codziennie, co trzy dni? (myślę, że jak byśmy chcieli zrobić takie show to żadna ustna umowa o znaczkach co trzy dni nie będzie przeszkadzać)
I najważniejsze, bo w sumie w systemie te znaczki byłyby bez karnetu.

Ad.2 - No to było by świetne. Ktoś się chętny na pewno by na to pisał.

Ad.3 - Czy jesteś pewien, że ta kolekcja (połączona) nie byłaby zbyt duża? Gdyby to powstało w osobnej formie to i tak byłoby swietne. Nie liczyłem, ale zakłądam, że obecnie jest ze 6 karnetów gotowych, gdyby tu jeszcze dodać drugie tyle to masz ponad miesiąc znaczków (co trzy dni) tylko z Edelweiss.
Sam koncept jednak jest świetny.
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
Awatar użytkownika
Joachim Cargalho Stempel
Graue Eminenz

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Heinz-Werner Grüner pisze: 22 czerwca 2023, 13:52 Cały plan jak najbardziej do przedyskutowania.
Ad.1 - Jak mowi zapis w ŚZF : "Liczba wyemitowanych egzemplarzy znaczka nie powinna przekraczać trzykrotności liczby aktywnych kolekcjonerów. Limit na osobę powinien umożliwić bezpośrednie nabycie znaczka przez co najmniej 75% aktywnych kolekcjonerów. Skorzystaj z kalkulatora emisji. Nie jest możliwe zwiększenie liczby egzemplarzy w ramach emisji oraz ponowna emisja tego samego znaczka. Znaczki stanowią własność ich nabywców."
Tutaj trzymamy się sztywno "zasad", ale to nie jest problem.
Moje uwagi o jak najmniejszym nakładzie to już po prostu proforma. Wiem, po prostu niech będzie najmniejszy możliwy na dany moment.
Heinz-Werner Grüner pisze: 22 czerwca 2023, 13:52 Całość z nagrodami jest elegancka. Tylko teraz czy realna, wirtualna w MBP, czy wirtualna łotewer.
Jaki odstęp czasowy proponujesz? Znaczek codziennie, co trzy dni? (myślę, że jak byśmy chcieli zrobić takie show to żadna ustna umowa o znaczkach co trzy dni nie będzie przeszkadzać)
I najważniejsze, bo w sumie w systemie te znaczki byłyby bez karnetu.
Oczywiście, że nagrody wirtualne. Skromne nagrody dla każdego, kto zbierze komplet - tutaj po prostu zgłoszenia, że na dany dzień musi mieć wszystkie znaczki w swoich zbiorach (żeby nie było jakiś lewych przerzutów). Jakąś główną nagrodę dla jednego szczęśliwca wybranego w sposób losowy. W tym wypadku bank EDL lub Fundacja Narodowa może być fundatorem nagrody i objąć patronat nad tym.
Heinz-Werner Grüner pisze: 22 czerwca 2023, 13:52 Ad.2 - No to było by świetne. Ktoś się chętny na pewno by na to pisał.
Tutaj już tylko wszystko zależy od naszych specjalistów!
Heinz-Werner Grüner pisze: 22 czerwca 2023, 13:52 Ad.3 - Czy jesteś pewien, że ta kolekcja (połączona) nie byłaby zbyt duża? Gdyby to powstało w osobnej formie to i tak byłoby swietne. Nie liczyłem, ale zakłądam, że obecnie jest ze 6 karnetów gotowych, gdyby tu jeszcze dodać drugie tyle to masz ponad miesiąc znaczków (co trzy dni) tylko z Edelweiss.
Sam koncept jednak jest świetny.
To ma być tylko dodatek i nie generować kolejnych znaczków. Po prostu by wszystkie te karnety ująć w jednym miejscu. Sposób prezentacji może być różny:
1. Jeszcze bardziej rozbudowany opis;
2. Karty historii - może jakaś ciekawostka o bitwie z udziałem jakiejś maszyny;
3. Historia fabularna w temacie lotnictwa;
4. Mini wykład wojskowy;
5. Eksploracja kosmosu, jako jeszcze wyższe niebo.
Obrazek
Awatar użytkownika
Joachim Cargalho Stempel
Graue Eminenz

ODZNACZENIA

OBYWATEL

A jeśli chodzi o nasz najnowszy znaczek, to pozostał już tylko jeden egzemplarz.
Komu uda się go zgarnąć?

Obrazek
Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „EdelweissPost”