Uporządkowanie Edelweisskich wojsk lądowych.

Siły Lądowe Edelweiss
Awatar użytkownika
Heinz-Werner Grüner Stempel
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Re: Uporządkowanie Edelweisskich wojsk lądowych.

Post autor: Heinz-Werner Grüner »

Tort jest duży, dogadacie się.
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
oberhauptokration
Awatar użytkownika
Ronon Dex Stempel

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Ronon Dex »

Albert Fryderyk de Espada pisze: 19 kwietnia 2024, 21:03 Znaczy jak trzeba to chwycę się czegokolwiek ale Pz.I prędzej pasowałby do twoich firm podobnie jak wszelka artylerią, ja zajmuje się raczej bronią ręczną no i samolotami.
Nie chodzi o to, że "trzeba"... chciałem się po prostu "podzielić tortem". Bez problemu mogę (w wolnej chwili) zrobić stosowne "opisy produkcyjne", do nowego sprzętu.
Albert Fryderyk de Espada pisze: 19 kwietnia 2024, 21:03 ... ja zajmuje się raczej bronią ręczną ...
Na produkcję broni strzeleckiej na razie zapotrzebowania nie ma, bo przecież cały ten sprzęt jest już umieszczony w katalogach RDW i to od dawna - bo od ponad roku.

Jedyna obecnie potrzeba występuje w zakresie opracowania pistoletu maszynowego ze składana kolbą (rozwój formacji pancernych i zmotoryzowanych) i tutaj nie widzę problemu byś się sprawą zajął... niby Oberhaupt coś tam w tej materii chciał podziałać, ale nie wiem jak to się zakończy.

Przy czym musiałoby to być w pewnym porozumieniu ze mną... z przyczyn czysto praktycznych - bo potem muszę to jakoś pokazać na naszych żołnierzach (czyli po prostu musiałoby to być coś, co mam możliwość potem wstawić na ilustracje robione w Armie3). Ale generalnie to nawet "realowe", bo przecież to armia określa potrzeby oraz dokonuje ostatecznego wyboru sprzętu.

Można oczywiście pójść w kierunku karabinka na amunicje pośrednią... co prawda na wprowadzenie takowego jest jeszcze zbyt wcześnie, ale nie ma w nim nic co nie byłoby znane w latach 30-tych, a i realu prace koncepcyjne były w tym temacie prowadzane już w latach 30-tych (patrz rezygnacja w ZSRR z produkcji pistoletów maszynowych... przedwczesna i wznowiona po wojnie w Finlandią). Jak najbardziej koncepcja taka może powstać i nawet być testowana. Ale wprowadzić ją możemy dopiero wtedy gdy Oberhaupt ogłosi kolejny "skok czasowy" - czyli pewnie nie w tym roku (realowym).
Albert Fryderyk de Espada pisze: 19 kwietnia 2024, 21:03 ... no i samolotami.
Tutaj to musisz z Piotrem, bo on przejął te kwestie... chce modernizować sprzęt w 1. Pułku (w 2. Pułku nie ma czego na razie modernizować, bo i tak jest na cienkiej granicy "odtwarzanych czasów").
Albert Fryderyk de Espada pisze: 19 kwietnia 2024, 21:03 W ramach państwowych przedsiębiorstw myślałem że mógłbym produkować te nowe kutry i barki.
I to jest pomysł... bo w sumie nawet nie chce mi się w to bawić (brak realowych "mocy przerobowych"), poczekam na stocznię i produkcję okrętów morskich.
Obrazek
Ronon Dex
Archont Rodecji oraz Gubernator Oceanii Leockiej
Awatar użytkownika
Albert Fryderyk de Espada Stempel
Faktotum

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Albert Fryderyk de Espada »

Trochę dziwne byłoby dla mnie gdybym nagle z marszu zaczął produkować te nasze czołżki w przedsiębiorstwie które specjalizuje się w samolotach i bronią ręczną gdzie takie RW jest już mocno zakotwiczone w temacie czy to projektowania i produkowania dlatego dział maszyn wolę zostawić tobie. Powiedzmy że jak się kiedyś samemu dorobię jakiejś firmy to mógłbym się przyłączyć.
Prędzej mógłbym się podjąć produkcji artylerii gdzie zamyka się to +/- w kompetencjach mojej firmy.

O wspomnianych samolotach wspomniałem mimochodem więc jak trzeba będzie coś pomóc to pomogę, tak samo z bronią ręczną, przy tgz. "okazji".

Natomiast stateczkami mogę się zająć, będę potrzebować co najwyżej specyfikacji no i jakiegoś opracowania graficznego, może być z Army 3 ale może być po prostu wzorzec z reala.
/-/ AF de Espada
Lewy Faktotum

ObrazekObrazekObrazek
Awatar użytkownika
Ronon Dex Stempel

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Albert Fryderyk de Espada pisze: 20 kwietnia 2024, 09:31 Natomiast stateczkami mogę się zająć, będę potrzebować co najwyżej specyfikacji no i jakiegoś opracowania graficznego, może być z Army 3 ale może być po prostu wzorzec z reala.
Raczej z Army3, bo to taka wariacja w grze na temat klasy Nasty... co prawda powstały w latach 60-tych (w Norwegii na zamówienie USA), ale były niczym innym jak patrolowcem opartym o kadłub typowego kutra torpedowego, o charakterystykach z końca lat 30-tych (choć budowano je w Norwegii po DWS... z przyczyn wiadomych).

Ponieważ wizualnie nie odbiega od kadłubów kutrów z końca lat 30-tych (w sumie przypomina amerykańskie PT czy brytyjskie wczesne Vospery) to uznałem, że nie ma problemu, bo bebechów nie widać (zdejmiemy narracyjnie trochę z osiągów i mocy silnika... ale w sumie tam nic innego niż na kutrach "z naszej epoki" nie było), działka Oerlikon 20 mm i Bofors 40 mm są jak najbardziej "międzywojenne" (w zasadzie Oerlikon to się jeszcze z PWS wywodzi), a na te km-y M60 można przymknąć oko... to są powiedzmy nasze MG-12. Tego radaru nie zauważam... tylko screeny robię tak by nie wyglądało na obrotowe i to tylko "jakaś antena".

Jednak jak chcesz taką czarną sylwetkę jakie brałeś do swoich jednostek rzecznych to bez problemu Tobie zrobię.

Ta barka to też taka trochę "bezosobowa"... przyznam, że nie kojarzę nawet do czego to w realu przyczepić, bo nic mi nie pasuje, może to po prostu wariacja modera. Opisana jako LCI, ale to chyba tak tylko moder wzorzec klasy wziął, bo do żadnego konkretnego modelu LCI mi nie pasuje... ani to LCI(S), ani LCI(L). Ale jest zrobiona tak, że jak najbardziej pasuje na "nasze czasy".

Screeny z Army3 bez problemu, a na ich podstawie sylwetka też bez problemu, bo wielkość ocenię na bazie porównania z kutrem (ma 24 metry).

PS. Ale jutro nad tym siądę, bo dzisiaj na imprezę jadę.
Albert Fryderyk de Espada pisze: 20 kwietnia 2024, 09:31 tak samo z bronią ręczną, przy tgz. "okazji".
Nie twierdzę, że mi pomoc potrzebna, ale ciekawiej by było gdybym nie musiał walić monologów i gdybyśmy chociaż jakieś konkurencyjne projekty zrobili. Potem jakiś test polowy czy coś takiego... mogę Tobie podesłać pomysły - czyli to co mam w Armie3 i co możemy wykorzystać ze względu na sprawy techniczne (oczywiście w realu nie ma nic w tego okresu poza MP.38, a on oklepany jest, ale jest kilka konstrukcji, które wewnętrznie i technologicznie niczym się nie różniły o tych z "naszej epoki").
Obrazek
Ronon Dex
Awatar użytkownika
Faktotum

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Ronon Dex pisze: 20 kwietnia 2024, 10:14
Albert Fryderyk de Espada pisze: 20 kwietnia 2024, 09:31 Natomiast stateczkami mogę się zająć, będę potrzebować co najwyżej specyfikacji no i jakiegoś opracowania graficznego, może być z Army 3 ale może być po prostu wzorzec z reala.
Raczej z Army3, bo to taka wariacja w grze na temat klasy Nasty... co prawda powstały w latach 60-tych (w Norwegii na zamówienie USA), ale były niczym innym jak patrolowcem opartym o kadłub typowego kutra torpedowego, o charakterystykach z końca lat 30-tych (choć budowano je w Norwegii po DWS... z przyczyn wiadomych).

Ponieważ wizualnie nie odbiega od kadłubów kutrów z końca lat 30-tych (w sumie przypomina amerykańskie PT czy brytyjskie wczesne Vospery) to uznałem, że nie ma problemu, bo bebechów nie widać (zdejmiemy narracyjnie trochę z osiągów i mocy silnika... ale w sumie tam nic innego niż na kutrach "z naszej epoki" nie było), działka Oerlikon 20 mm i Bofors 40 mm są jak najbardziej "międzywojenne" (w zasadzie Oerlikon to się jeszcze z PWS wywodzi), a na te km-y M60 można przymknąć oko... to są powiedzmy nasze MG-12. Tego radaru nie zauważam... tylko screeny robię tak by nie wyglądało na obrotowe i to tylko "jakaś antena".

Jednak jak chcesz taką czarną sylwetkę jakie brałeś do swoich jednostek rzecznych to bez problemu Tobie zrobię.

Ta barka to też taka trochę "bezosobowa"... przyznam, że nie kojarzę nawet do czego to w realu przyczepić, bo nic mi nie pasuje, może to po prostu wariacja modera. Opisana jako LCI, ale to chyba tak tylko moder wzorzec klasy wziął, bo do żadnego konkretnego modelu LCI mi nie pasuje... ani to LCI(S), ani LCI(L). Ale jest zrobiona tak, że jak najbardziej pasuje na "nasze czasy".

Screeny z Army3 bez problemu, a na ich podstawie sylwetka też bez problemu, bo wielkość ocenię na bazie porównania z kutrem (ma 24 metry).

PS. Ale jutro nad tym siądę, bo dzisiaj na imprezę jadę.
Albert Fryderyk de Espada pisze: 20 kwietnia 2024, 09:31 tak samo z bronią ręczną, przy tgz. "okazji".
Nie twierdzę, że mi pomoc potrzebna, ale ciekawiej by było gdybym nie musiał walić monologów i gdybyśmy chociaż jakieś konkurencyjne projekty zrobili. Potem jakiś test polowy czy coś takiego... mogę Tobie podesłać pomysły - czyli to co mam w Armie3 i co możemy wykorzystać ze względu na sprawy techniczne (oczywiście w realu nie ma nic w tego okresu poza MP.38, a on oklepany jest, ale jest kilka konstrukcji, które wewnętrznie i technologicznie niczym się nie różniły o tych z "naszej epoki").
To powiedzmy że gdzieś tam na przyszłość mogę się zająć produkcją broni piechoty jeżeli nadarzy się sposobność, resztę zostawię już w rękach specjalisty.

Co do stateczków to jeżeli możesz dostarczyć dość grafik plus taką którą mogę przerobić sobie na sylwetkę to nie widzę przeszkód. Jeżeli masz jakieś ważne informacje jakie powinienem zawrzeć już w oficjalnym opisie jednostki to również bym o nie poprosił, mowa tu np. o kalibrze działka, jego modelu, może jakiś parametrach które twoim zdaniem są kluczowe.
/-/ AF de Espada
Lewy Faktotum

ObrazekObrazekObrazek
Awatar użytkownika
Ronon Dex Stempel

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Albert Fryderyk de Espada pisze: 27 kwietnia 2024, 21:50 Jeżeli masz jakieś ważne informacje jakie powinienem zawrzeć już w oficjalnym opisie jednostki to również bym o nie poprosił, mowa tu np. o kalibrze działka, jego modelu, może jakiś parametrach które twoim zdaniem są kluczowe.
No właśnie... dajcie mi jeszcze kilka dni. Organizacja jest na ukończeniu i wtedy te opisy sprzętu, nieopisanego wcześniej ogarnę - wiem, ze mam "tyły", ale niestety to wszystko wymaga czasu, a real nie rozpieszcza.
Obrazek
Ronon Dex
Awatar użytkownika
Faktotum

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Ronon Dex pisze: 27 kwietnia 2024, 22:57
Albert Fryderyk de Espada pisze: 27 kwietnia 2024, 21:50 Jeżeli masz jakieś ważne informacje jakie powinienem zawrzeć już w oficjalnym opisie jednostki to również bym o nie poprosił, mowa tu np. o kalibrze działka, jego modelu, może jakiś parametrach które twoim zdaniem są kluczowe.
No właśnie... dajcie mi jeszcze kilka dni. Organizacja jest na ukończeniu i wtedy te opisy sprzętu, nieopisanego wcześniej ogarnę - wiem, ze mam "tyły", ale niestety to wszystko wymaga czasu, a real nie rozpieszcza.
Ja tam samemu na razie w FN wyborami się zajmuję więc tutaj częściej mnie nie ma niżeli jestem więc strasznej różnicy mi to nie zrobi.
/-/ AF de Espada
Lewy Faktotum

ObrazekObrazekObrazek
Awatar użytkownika
Heinz-Werner Grüner Stempel
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Heinz-Werner Grüner »

Naprawdę tu nie chodzi o jeden dzień, ba nawet tydzień. Na spokojnie, jak znajdziemy wszyscy czas to ruszymy dalej i już.
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
oberhauptokration
Awatar użytkownika
Faktotum

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Nikomu się raczej nie śpieszy a nawet lepiej żeby miało to zająć miesięcy kilka i być dopracowanym niżeli w kilka dni na kolanie napisane.
/-/ AF de Espada
Lewy Faktotum

ObrazekObrazekObrazek
Awatar użytkownika
Ronon Dex Stempel

ODZNACZENIA