Góry Południowe - temat ogólny

Edelweiss to dolina otoczona z każdej, ale to dosłownie każdej strony, wysokimi górami. Od setek lat nikt nie zastanawiał się co jest za nimi, bo nie było i takiej potrzeby. Rozwój technologii i chęć zdobycia górskich przełęczy i ich najwyższych punktów zakwitła w mieszkańcach dopiero niedawno. Zdobądź jeden ze szczytów, a zostaniesz zapisany w annałach na zawsze...
Regulamin forum
Obrazek
Awatar użytkownika
Heinz-Werner Grüner Stempel
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Góry Południowe - temat ogólny

Post autor: Heinz-Werner Grüner »

Chciałbym zapoczątkować rozmowy na temat utworzenia nazw i rozpoznania gór.

Góry Południowe to nazwa robocza. Jeśli tylko trafi się odpowiednia nazwa zmienimy ją. Jeśli nie to zostaną Południowe a raczej: Südliche Berge. Watek podejmuję właśnie w celu ustalenia co i jak.
Uporządkujmy zatem najwyższe szczyty:
Na naszej mapie
Obrazek
i w odniesieniu fotograficznym
Obrazek

Szczyty mają wysokość rzędu 3900 - 4200m n.p.m.

"Wjazd" do Doliny mieści się poprzez Gämsentor (Brama Kozicy lub coś w ten deseń). To przełęcz, która wygląda mniej więcej tak:
Obrazek
Jak widzicie, zaproponowałem, że nad wjazdem będzie wisiał transparent z powitaniem. Sam nie wiem czy to dobrze wygląda. Pozostawiam do oceny. Chcialbym także zwrócić uwagę, że symboliczna warta na Gämsentor jest bardzo prestiżowa. Żołnierze będą zmieniać się na niej co 8 godzin i muszą stać niezależnie od warunków pogodowych.
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
oberhauptokration
Awatar użytkownika
Joachim Cargalho Stempel
Graue Eminenz

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Re: Góry Południowe - temat ogólny

Post autor: Joachim Cargalho »

Wydaje mi się, że będzie to czytelniejsze w czasie prowadzenia rozgrywki. Tutaj jednak musiałaby wypowiedzieć się nasza Mistrzyni Gry.
Obrazek
Awatar użytkownika
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Zdaje się jednak, że statystyki wspinaczkowe, to drugoplanowa opcja, więc nie ma co przesadzać chyba. :)
Weźmy pod uwagę, że to swoje miejsce zajmie. To nie jest jeden wyraz. A jak chcielibyśmy ładne wizualnie to obszar zajmowania jest znacznie większy niż sucha czcionka i zapis S10,W10 itd.
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
oberhauptokration
Awatar użytkownika
Femme Mystere Stempel
Faktotum

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Femme Mystere »

Joachim Cargalho pisze: 01 lutego 2022, 16:26 Prowadzenie w ten sposób gracza daje nam niesamowicie duże możliwości w kreowaniu świata i miejsc, do których trzeba go zaprowadzić. Teraz musi iść w góry, więc odwiedzi Grata, ale dlaczego przy kolejnej wizycie nie miałby pomoc, np. piekarzowi.
Zgadza się, tak właśnie jest. Jednak trzeba by było stawiać na to, że przyszli użytkownicy Edelweiss przyzwyczają się do tego. W mikroświecie tego typu podejście do sprawy jest raczej nowością. Dlatego nie chciałabym zbytnio skomplikować systemu. Bo tu nie chodzi o niesamowitą wiarygodność fabularyzacji, lecz o to, by rozgrywka dawała graczom też to poczucie rywalizacji, dążenia do celu, rozwoju.
Heinz-Werner Grüner pisze: 01 lutego 2022, 17:43Mam tylko jedno pytanie czy my chcemy być też odbierani bardziej jako forum o charakterze RPG?
To już pytanie do Was @Heinz-Werner Grüner @Joachim Cargalho @Leszek Ebe-Grüner

Ja się w tym bardzo dobrze czuję, bo znam tego typu rozgrywkę i fora od podszewki. Mnie się to podoba, ale rozumiem, że nie musi wszystkim to pasować. I rozumiem także obawy przed nowością. Zastanówcie się, co sądzicie na ten temat. Ostatecznie decyzja należy chyba do Oberhaupta.
Joachim Cargalho pisze: 01 lutego 2022, 16:26 Teraz musi iść w góry, więc odwiedzi Grata, ale dlaczego przy kolejnej wizycie nie miałby pomoc, np. piekarzowi.
Heinz-Werner Grüner pisze: 02 lutego 2022, 09:26 Dobra. To wiem, że jest możliwe do wykonania. Jest pewnie jakiś łatwiejszy sposób do tego, ale to później. Ustalmy najpierw czy o takie coś by nam chodziło.
Kwestia estetyczne wykonania to też inna sprawa, wrzucam tylko "przedkoncepcyjne" zapytanie:

Obrazek

Czy taka forma zapisów statystyk fabularnych byłaby odpowiednia?
Wszystkie uwagi mile widziane.
Tak, zdecydowanie coś takiego wystarczy. Tylko zastrzegam, że te pola powinny być możliwe do edycji jedynie przez administrację.
Joachim Cargalho pisze: 02 lutego 2022, 10:35 Statystki okej. Fajnie, gdyby była możliwość umieszczenia ich w kolumnie po lewej stronie od posta, żeby były cały czas widoczne.
Bardzo dobry pomysł, popieram. Kwestia wizualna do ustalenia. Ewentualnie na początek możemy z tego zrezygnować i zobaczyć, na ile elementy RPG będą cieszyły się popularnością wśród użytkowników.
(-) Lieselotte Augentrost
Prawa Faktotum
Awatar użytkownika
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Femme Mystere pisze: 02 lutego 2022, 14:03 Zgadza się, tak właśnie jest. Jednak trzeba by było stawiać na to, że przyszli użytkownicy Edelweiss przyzwyczają się do tego. W mikroświecie tego typu podejście do sprawy jest raczej nowością. Dlatego nie chciałabym zbytnio skomplikować systemu. Bo tu nie chodzi o niesamowitą wiarygodność fabularyzacji, lecz o to, by rozgrywka dawała graczom też to poczucie rywalizacji, dążenia do celu, rozwoju.
Femme Mystere pisze: 02 lutego 2022, 14:03 Ja się w tym bardzo dobrze czuję, bo znam tego typu rozgrywkę i fora od podszewki. Mnie się to podoba, ale rozumiem, że nie musi wszystkim to pasować. I rozumiem także obawy przed nowością. Zastanówcie się, co sądzicie na ten temat. Ostatecznie decyzja należy chyba do Oberhaupta.
Jako część opisowa fabuła dla mnie jest ważna. Doszliśmy także do porozumienia i ustaliliśmy, że fabularyzacja będzie jedną z części składowych naszego systemu wspinaczkowego. Dla mnie to opytmalne rozwiązanie. Oczywiście nie wykluczam żadnych innych dodatkowych akcji, bo jak sami widzicie, nawet w zwyczajnych sytuacjach fabularyzujemy. Natomiast nie przesadzałbym jednak z tym aż nadto.

Femme Mystere pisze: 02 lutego 2022, 14:03 Tak, zdecydowanie coś takiego wystarczy. Tylko zastrzegam, że te pola powinny być możliwe do edycji jedynie przez administrację.
Cieszy mnie to. Oczywiście chciałbym by wizualnie wyglądało to jak najlepiej i spójnie. Co do edycji. To albo zastosuje się rozwiązanie "proste" i będą to zwykła grafika, przygotowywana i zmieniana przez admina, albo to będzie edytowalne pole systemowo. Przekazałem dalej do obgadania. Będzie konsultowana taka i taka opcja.
Dla obserwatorów ani jedna, ani druga wersja nie powinna być żadną różnicą - kwestia kosmetyki i funkcjonalności dla moderacji.
Femme Mystere pisze: 02 lutego 2022, 14:03 Bardzo dobry pomysł, popieram. Kwestia wizualna do ustalenia. Ewentualnie na początek możemy z tego zrezygnować i zobaczyć, na ile elementy RPG będą cieszyły się popularnością wśród użytkowników.
Jak już odpisałem Herr Cargalho, ja nie do końca jestem przekonany o konieczności wyświetlania tego na profilu przy każdym poście. Myślę, że propozycja by sprawdzić na ile to będzie potrzebne jest ok. Natomiast w tym momencie proceduję nad włączeniem w ogóle takiej mozliwości w profilu.
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
oberhauptokration
Awatar użytkownika
Joachim Cargalho Stempel
Graue Eminenz

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Jeśli chodzi o prezentację danych statystycznych. Nie widzę w tym nic złego, żeby eksponować to na forum. Nawet jeśli nie wszyscy będą chcieli bawić się w RPG, to może to być ciekawy element tworzenia postaci. A może kogoś zainteresuje dlaczego dana osoba ma przy sile 15, a ten ktoś ma 3? W gruncie rzeczy, czym dalej w las, możemy dodawać więcej statystyk, które tylko umilą nam zabawę i trochę podpowiedzą z kim właśnie rozmawiamy. Na jakich atrybutach się koncentruje.
Jeśli chodzi o estetykę - to oczywiście, o ile będzie to możliwe od strony technicznej - może warto zastąpić słowa jakimiś ładnymi symbolami. Herr Gruner, jestem pewien, że Twój zmysł estety na pewno coś podpowie.

No i kwestia samego prowadzenia działań RPG na forum. Ciężko mi się odnieść do tego w pełnym osądem, gdyż nie miałem nigdy do czynienia z sesją na forum (dobra, z żadną sesją RPG nie miałem do czynienia). Jestem jednak przekonany, że sfery prowadzenia gier i fabuły mogą się spokojnie przenikać z pozostałymi aspektami funkcjonowania mikronacji. Może nam to przynieść same korzyści i generować aktywność w wielu obszarach, a fabularna część mikroświata będzie się dzięki temu rozwijać. Czy to możliwe, żeby te sfery się ze sobą ścierały? Możliwe, że jedna będzie nachodzić na drugą, ale jeśli dobrze tym pokierujemy, wtedy będą one mogły od siebie czerpać, a nie wygryzać. Myślę, że działania zmierzające w stronę sesji RPG powinny kreować uproszczony system, tak, by rzeczywiście uzyskać szanse na zebranie dużej ilości chętnych. Wasza dyskusja, Szanowni Państwo szła na pewno w dobrym kierunku i warto dalej pracować nad tym, by taki system został stworzony. Niech przeszkadza Wam - niech przeszkadza nam - wyłącznie ewentualny brak weny :)
:idea: Właśnie wyobraziłem sobie wątek Der Gruebelnbar'u gdzie, niczym nafukani dobrym piwskiem, możemy rzucać najbardziej niedorzeczne, niemożliwe do zrealizowania i wszelkiego rodzaju, wydawać by się mogło, abstrakcyjne pomysły, które miałby funkcjonować w Edelweiss.
Obrazek
Awatar użytkownika
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Joachim Cargalho pisze: 02 lutego 2022, 19:01 Jeśli chodzi o prezentację danych statystycznych. Nie widzę w tym nic złego, żeby eksponować to na forum. Nawet jeśli nie wszyscy będą chcieli bawić się w RPG, to może to być ciekawy element tworzenia postaci. A może kogoś zainteresuje dlaczego dana osoba ma przy sile 15, a ten ktoś ma 3? W gruncie rzeczy, czym dalej w las, możemy dodawać więcej statystyk, które tylko umilą nam zabawę i trochę podpowiedzą z kim właśnie rozmawiamy. Na jakich atrybutach się koncentruje.
Jeśli chodzi o estetykę - to oczywiście, o ile będzie to możliwe od strony technicznej - może warto zastąpić słowa jakimiś ładnymi symbolami. Herr Gruner, jestem pewien, że Twój zmysł estety na pewno coś podpowie.
Herr Cargalho, ale tu nie chodzi o to, że ja nie chcę by to było. Dla mnie po prostu prorytetem widoczności jest pokazanie czy to rangi wojskowej, czy odznaczenia państwowego. Nota bene, żadnego jeszcze nie ustanowiłem. :D
Joachim Cargalho pisze: 02 lutego 2022, 19:01No i kwestia samego prowadzenia działań RPG na forum. Ciężko mi się odnieść do tego w pełnym osądem, gdyż nie miałem nigdy do czynienia z sesją na forum (dobra, z żadną sesją RPG nie miałem do czynienia). Jestem jednak przekonany, że sfery prowadzenia gier i fabuły mogą się spokojnie przenikać z pozostałymi aspektami funkcjonowania mikronacji. Może nam to przynieść same korzyści i generować aktywność w wielu obszarach, a fabularna część mikroświata będzie się dzięki temu rozwijać. Czy to możliwe, żeby te sfery się ze sobą ścierały? Możliwe, że jedna będzie nachodzić na drugą, ale jeśli dobrze tym pokierujemy, wtedy będą one mogły od siebie czerpać, a nie wygryzać. Myślę, że działania zmierzające w stronę sesji RPG powinny kreować uproszczony system, tak, by rzeczywiście uzyskać szanse na zebranie dużej ilości chętnych. Wasza dyskusja, Szanowni Państwo szła na pewno w dobrym kierunku i warto dalej pracować nad tym, by taki system został stworzony. Niech przeszkadza Wam - niech przeszkadza nam - wyłącznie ewentualny brak weny :)
Strasznie nie lubię określenia "sesja rpg", aj bym to nazywał "życiem w Edelweiss". :D
Czy to będzie przenikać, tak, taki jest tego zamiar. Skoro są osoby, które chcą to robić, potrafią i mają na to chęci to dlaczego nie mozemy się w ten sposób pobawić. Czy to wyjdzie czy nie. Nie wiem, ale znając siebie nie zapomnę o wykorzystywaniu wszelkich metod by zatrzymać jak największą liczbę osób w naszej spokojnej dolinie. Natłok wrażeń, którymi zostałem przytłoczony spowodował, że nie wiem co robić w pierwszej kolejności. Dlatego potrzebuję się zorganizować. Może mi trochę zejść, ale przede wszystkim potrzebuję chwili wytchnienia, by naładować baterię. :)
Joachim Cargalho pisze: 02 lutego 2022, 19:01 Właśnie wyobraziłem sobie wątek Der Gruebelnbar'u gdzie, niczym nafukani dobrym piwskiem, możemy rzucać najbardziej niedorzeczne, niemożliwe do zrealizowania i wszelkiego rodzaju, wydawać by się mogło, abstrakcyjne pomysły, które miałby funkcjonować w Edelweiss.
Grübelnbar - Bar Rozważań? Ciekawa nazwa. Zanotowane. :)
Tylko weź Szanowny Panie to pod rozwagę, że każdy głupi z pozoru pomysł może okazać się kluczem do dobrej zabawy. ;)
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
oberhauptokration
Awatar użytkownika
Joachim Cargalho Stempel
Graue Eminenz

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Gdyby założyć, ze żaden z tych pomysłów nigdy nie zostanie wprowadzony, wtedy bar ten można byłoby zamknąć na cztery spusty.
Obrazek
Awatar użytkownika
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Joachim Cargalho pisze: 02 lutego 2022, 21:12 Gdyby założyć, ze żaden z tych pomysłów nigdy nie zostanie wprowadzony, wtedy bar ten można byłoby zamknąć na cztery spusty.
Będzie. Pod warunkiem, że będziemy się nawzajem nakręcać. Tymczasem proponuje zejść na ziemię i zająć się tym co mieliśmy. ;)
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
oberhauptokration
Awatar użytkownika
Leszek Ebe-Grüner Stempel
Dziedzic