Jak być może zauważyliście dodałem "rangę" obywatel, stąd właśnie przekonanie, że jak zaczną przybywać przeróżne insygnia, symbole etc... to będzie dość spory problem z rozciaganiem profilu bocznego. Oczywiście ja piszę o dalszej przyszłości.
Na szybko pozwolę sobie zebrać (także dla siebie) w jeden post:
Pasmo Gór Południowych (na południowo-zachodniej granicy z MAW do Gamsentor (naszej "bramy wjazdowej) będzie się nazywać
Südgebirge - prosto i zwięźle, ale coś już mamy!
Gra wspinaczkowa musi mieć jakąś nazwę (choćby i tymczasową), dlatego proponuje nazwę
Lawina (Die Lawine).
Oparta będzie o część strategiczną i fabularną zabawy, gdzie ważnym elementem będzie system zdobywania doświadczenia.
Dla każdej góry tworzy się heksagonalny ryt góry (lub inny, który później wam zaproponuje-trochę prostszy-niekoniecznie lepszy

)
Niektóre heksy będą zawierały akcje specjalne tj. zadania fabularne do opisu, rzut kością, odpowiedź na pytanie, zagadkę etc.). Mnogość rozwiązań "przejścia" heksu jest spora.
Istnieje mozliwość współpracy między
bergsteigerami (celowo unikam słowa "alpinista"), ale i rywalizacji.
Wspinacz
nie może zostać uśmiercony w Lawinie, ew.jeśli wyrazi taką zgodę trafia do
szpitala lub
uzdrowiska na leczenie (szpital będzie ulokowany w Stadt Edelweiss "wkrótce". To samo tyczy się uzdrowiska w Wolkenbad)
Przed rozpoczęciem
wyprawy ustalamy czy możliwe jest wejście na dany szczyt w pojedynkę. Ja myślę, że w ekstremalnych przypadkach będzie to możliwe, ale zakładam kooperację jako lepszą część zabawy.
Dodatkowo tworzymy lokacje ułatwiające funkcjonowanie w Lawinie (sklep, jakieś 2-3 jaskinie, schronisko etc.)
System bonusów w postaci odznak, które będą widoczne w profilu.
Wstępnie co mi zaświtało:
uczestnik choćby jednej ekspedycji wysokogórskiej - Bersteiger
po dobyciu jednego ze szczytów - Zdobywca szczytu
po zdobyciu 3 - Pogromca gór
po zdobyciu 5-6 (pasma) - Król gór (ew. wpisać dane pasmo górskie), jeśli udało by się stworzyć nowe pasma i możliwość ich zdobycia to tworzyć kolejny.
Przy okazji przeglądania wątku przypomniałem sobie o propozycji Frau Augentrost odnośnie nazewnictwa rzeki. Teraz dopiero dotarło do mnie co to oznacza.