Głównie szukałem na mikropedii fandom, sprawdzałem, które mają aktywne fora, itd. czy roszczą sobie prawa do realnych ziem co w naszym znaczeniu omijałem takie kraje.Sophie pisze: ↑05 stycznia 2025, 16:58Myślę, że przydałyby się linki do zagranicznych mikronacji. Fajnie by było mieć możliwość podglądnięcia jak u nich to wygląda.Ignacy K. pisze: ↑05 stycznia 2025, 16:57Jakiś rok temu utworzyłem w kilku krajach niemieckojęzycznych konta, ale poza przywitaniem się to w sumie nie udzielałem się zbytnio.Sorcha Raven pisze: ↑05 stycznia 2025, 16:37 Myślę, że jest to całkiem ciekawy pomysł, jednak ja bym najpierw przedyskutowała z głową jakiegoś państwa czy jest szansa i czy mają na to ochotę. Być może trzeba będzie coś sobą zaprezentować, coś zaoferować (jakąś wymianę dóbr kultury, sztuki czy inna wspólna działalność na tej niwie), zwyczajnie trzeba mieć coś czym można innych zainteresować.
Wtedy można działać![]()
Najstarsze mikronacje na ŚWIECIE
Re: Najstarsze mikronacje na ŚWIECIE

Zbierając w całość, możemy podzielić mikronacje bez realnego terytorium na (kolejność alfabetyczna):
- angielskojęzyczne;
- francuskojęzyczne;
- niemieckojęzyczne;
- polskojęzyczne;
- portugalskojęzyczne;
- rosyjskojęzyczne.
- angielskojęzyczne;
- francuskojęzyczne;
- niemieckojęzyczne;
- polskojęzyczne;
- portugalskojęzyczne;
- rosyjskojęzyczne.

- Sorcha Raven v.d. Bjørk • Stempel
- Hexe von Ravenspell
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Podaję link do zrzutu artykułu w Habari, gdzie jest wzmianka o tym wydarzeniu
https://i.ibb.co/8YMHRZ6/Habari065.png, podana nawet konkretna data wpisu.
Wszystko odbywało się wtedy na liście dyskusyjnej, takie to były czasy, choć u nas działaliśmy na forum.
https://i.ibb.co/8YMHRZ6/Habari065.png, podana nawet konkretna data wpisu.
Wszystko odbywało się wtedy na liście dyskusyjnej, takie to były czasy, choć u nas działaliśmy na forum.
- Heinz-Werner Grüner • Stempel
- Oberhaupt
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Ktoś na szybko orientuje się jakie np. w niemieckojęzycznych jest obłożenie ludzi? Tak z czystej ciekawości.
- Pavel van der Gibson • Stempel
- Ambasador Księstwa Sarmacji
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Ciężko powiedzieć, coś tam można wnioskować po liczbie państw na mapie:Heinz-Werner Grüner pisze: ↑05 stycznia 2025, 20:20 Ktoś na szybko orientuje się jakie np. w niemieckojęzycznych jest obłożenie ludzi? Tak z czystej ciekawości.

Mają też organizację zajmującą sią mapami i przyjmującą wnioski o zmianę granic.
Mają jakieś forum ogólne dla wszystkich państw i na dole jest spis krajów:
https://www.mn-marktplatz.de/
- Oberhaupt
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Jedno jest pewne, język mamy lepszy.Pavel van der Gibson pisze: ↑05 stycznia 2025, 23:09Ciężko powiedzieć, coś tam można wnioskować po liczbie państw na mapie:Heinz-Werner Grüner pisze: ↑05 stycznia 2025, 20:20 Ktoś na szybko orientuje się jakie np. w niemieckojęzycznych jest obłożenie ludzi? Tak z czystej ciekawości.
Mają też organizację zajmującą sią mapami i przyjmującą wnioski o zmianę granic.
Mają jakieś forum ogólne dla wszystkich państw i na dole jest spis krajów:
https://www.mn-marktplatz.de/
Po drugie, to nawet, na pierwszy rzut oka nie zauważylem, że to mapa mikroświatowa. Byłem przekonany, że to realne odbicie.
To już mnie lekko zniechęca, aczkolwiek wiem, że Gurkistan jest moim faworytem bo jeży mniej więcej gdzie PL.
- Damiano Robingren • Stempel
- Chef-Raketenwerfer
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Mapa już nie aktualna, według moich informacji ich "gra" dzieje się na Proxima Centauri b i oto ich mapa ich planety:Pavel van der Gibson pisze: ↑05 stycznia 2025, 23:09Ciężko powiedzieć, coś tam można wnioskować po liczbie państw na mapie:Heinz-Werner Grüner pisze: ↑05 stycznia 2025, 20:20 Ktoś na szybko orientuje się jakie np. w niemieckojęzycznych jest obłożenie ludzi? Tak z czystej ciekawości.
![]()

- Pavel van der Gibson • Stempel
- Ambasador Księstwa Sarmacji
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Taaa, tylko aktualizują mapy cały czas, ostatnia aktualizacja dwa dni temu, a ostatni wniosek o aktualizację wczoraj xd
- Oberhaupt
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Tam są mikronacje wieloosobowe, czy jeden człowiek=1 mikronacja?
Kiedyś, jak jeszcze byłem w nordii, jakąś dobrą dekadę temu to co jakiś czas zjawiał się, chyba gość ze Skandynawii, tam działało to właśnie w ten sposób. Jedna osoba-jedna mikronacja.
Pytam, bo co kraj to inne zwyczaje.
U nas mapy są zupełnie odjechane pod względem klimatu. Kiedyś do tego nie przykładano żadnej wagi. Teraz czasem ktoś pulta, że jest nie tak jak w realu. A czy musi? No to zależy
Kiedyś, jak jeszcze byłem w nordii, jakąś dobrą dekadę temu to co jakiś czas zjawiał się, chyba gość ze Skandynawii, tam działało to właśnie w ten sposób. Jedna osoba-jedna mikronacja.
Pytam, bo co kraj to inne zwyczaje.
U nas mapy są zupełnie odjechane pod względem klimatu. Kiedyś do tego nie przykładano żadnej wagi. Teraz czasem ktoś pulta, że jest nie tak jak w realu. A czy musi? No to zależy