2.Rajd Szarotki 1925 - planowanie

Druga edycja rajdu w Kotlinie, tym razem w sezonie oznaczonym numerem 6, Rajdowych Mistrzostw Austro-Węgier. Pierwsza w całym cyklu impreza rajdowa zorganizowana w środku tygodnia, a nie w weekend.
Regulamin forum
Obrazek
Awatar użytkownika
Heinz-Werner Grüner Stempel
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

2.Rajd Szarotki 1925 - planowanie

Post autor: Heinz-Werner Grüner »

Już za miesiąc odbędzie się 2.Rajd Szarotki. Zgodnie z oczekiwaniami Edli przedstawiam pod dyskusję wszelkie ustalenia trasy i ogólnego planowania wydarzenia.

Jak dotąd ustaliliśmy, że rajd po raz pierwszy odbędzie się w ciągu tygodnia. Tutaj ukłony dla mojego wieloletniego lewego faktotum Herr @Joachim Cargalho. Jak nie będzie podium to dymisja. ;)

Data wydarzenia - 26-28 lutego.

Trasa oprzemy na zakładach pracy/ważnych obiektach. Chciałbym jednak by całość zaczęła się lub skończyła na torze wyścigowym o nazwie X na wyspie o nazwie X. A za przygotowanie opisu będzie odpowiadał Herr @Albert Fryderyk de Espada jako oberstamm Glänzberga, w końcu tam miesci się ów obiekt.

Propozycje związane z Grand Hotelem von Edelweiß czy kopalnia rudy żelaza -Eisenerbergwerk- a także elektrownią węglową Kohlekraftwerk, są jak najbardziej wskazane! Pamiętajmy, że gościliśmy już na naszych odcinkach własnie kopalnię i elektrownię.

Dla ułatwienia -
link do trasy Rajdu Orientyki z częścią edelweißką:
viewtopic.php?f=202&t=660

link do trasy Rajdu Szarotki z ubiegłego roku:
viewtopic.php?f=203&t=1156
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
oberhauptokration
Awatar użytkownika
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Re: 2.Rajd Szarotki 1925 - planowanie

Joachim Cargalho pisze: 27 stycznia 2025, 21:58 Dobra, to co my tam mamy?

Środa (Komitat Edelweiss)
17.05 - prolog - plac Ohne Titel na otwarcie?
17.15 - OS1 - Die Karawane
18.37 - OS2 - EdelBau
21.52 - OS3 - Elektrownia?

Czwartek
7.20(?) - OS4 - Fabryka FBUM
15.35 - OS5 - Atlas Areonautic
19.36 - odcinek specjalny (mechanicy, czy coś nowego?)
23.30 - OS6 - Nationale Landwirtschaftsagentur

Piątek (odcinek na torze) Glanzberg
17.14 - OS7 - tor
17.17 - OS8 - tor
17.20 - OS9 - tor
18.13 - OS10 - FINISZ - Goldgräberstation
Środa wydaje się ok. Pamiętajmy, że prolog nie musi być częścią czasową rajdu. Inaczej, każdy OS przy założeniu, że da się fizycznie poknać trasę kilometrami z prędkością adekwatną do naszych aut i stanu drog nie musi być "w ciągu". Mozna zakładac przerwy. No, ale do rzeczy bo pierdziele niezbyt na temat. :P
Start pod Der Sitz, całkiem spoko. Dalej pod Dom Handlowy, owszem, czemu nie. Świetna promocja jednego ze sponsorów rajdów. Edel Bau, a więc droga na południe i powrót, zapewne tą samą drogą i odbicie na wschód do Stromberg-1. Ciekawie.

Można nawet założyć, że tam jest "nocleg"

Dalej z Elektrowni do fabryki pojazdów,czyli znów do Stadt Edelweiss, później to chyba wyjazd w teraz (zapewne gdzieś na zachód, po czemu nie) i dalej do centrum Stadt by uliczkami stolicy zaliczyć siedzibę Atlas Aeronautic.

Mechaników bym przesunął, skoro byliśmy w Fabryce FBUM, albo nie, niech w Atlasie się z nimi męczą. ;)
ale to pewnie teżpo jakiejś dłuższej jeździe po "okolicy". Aż takich korków nie mamy by 4h stać w mieście. :)
No, a dalej Nationale Landwirtschaftsagentur, tu chyba bym zmienił na wolkenbadzki PGR Krzysztof, bo w sumie nawet nie wiem czy mamy zaznaczoną siedzibę NLA. Pewnie jest, ale tak byłoby spoko.

No i co teraz. Od razu "finał" na torze?
Z rańca dałbym coś a'la (droga z Wolkenbad do Glanzberg) Schwarzwaldorf. I promocja miasta i nowy obszar, i w ogóle! :)

Goldgräberstation - rozumiem, że z toru pod kopalnię.. a nie lepiej odwrotnie?

Żeby nie było. Ja tylko proponuje. Edelweiss Rallye 1925 to trasa wyznaczana przez lud.
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
oberhauptokration
Awatar użytkownika
Albert Fryderyk de Espada Stempel
Faktotum

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Albert Fryderyk de Espada »

W sumie to zgadzam się z @Heinz-Werner Grüner. Przed Glanzbergiem zahaczyłbym o Wolkenbad i następnie Schwarzwaldorf a w samym Glanzbergu zostawił te trzy kółka po torze powiedzmy że w odstępach 2-3 minutowych. W pierwszym OSie opisalibyśmy Glanzberg, drugim sam tor no i co w ostatnim?
Trzebaby wtedy tylko dodać po 1 OSie na czwartek i piątek lub zamienić je na Wolkenbad i Schwarzwaldorf. Z tym drugim będzie łatwo bo można go wepchnąć jako pierwszy OS w piątek a potem dzida do Glanzbergu.
Wolkenbad trzebaby upchnąć gdzieś na koniec czwartku najlepiej po jakiejś dłuższej przerwie za samą stolicą. Wtedy też można by na koniec jazdy po Stadt Edelweiss dać tego mechanika.
/-/ AF de Espada
Lewy Faktotum

ObrazekObrazekObrazek
Awatar użytkownika
Joachim Cargalho Stempel
Graue Eminenz

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Joachim Cargalho »

Przyznaję bez bicia, że wrzuciłem tę propozycję, aby ktoś bardziej kompetentny poskładał to do kupy.
Przyjmuję, że rajd miałby promować zakłady pracy, więc szukałem jak najwięcej takowych - tam w opisach promujemy produkcję oraz autorów tych pomysłów.

Już kilka razy liczyliśmy, że te odcinki pomiędzy punktami kontrolnymi w EDL nie są za duże, tym raczej nie przejmowałbym się - logicznym rozplanowaniem na mapie, owszem.

Chętnie też poszukałbym czegoś nowego jako ten odcinek specjalny - poszedłbym w Obywateli AI - żebyśmy mieli trochę fabuły na tym rajdzie (w końcu i z tego słynie EDL), nie zrodził mi się jednak jeszcze konkretny plan.
Obrazek
Awatar użytkownika
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Z tym AI to bym nie przesadzał, bo nie wiem dokładnie czy to teraz działa. Tutaj ukłony do @Sophie - to ona musiałaby nam zagwarantować "pełną dostawę dóbr sztucznej inteligencji".
Co do trasy, to pozwolę sobie rozpisać to w terminie późniejszym-wieczornym. Ogarniam się po urlopie.
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
oberhauptokration
Awatar użytkownika
Sophie Stempel

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Sophie »

Heinz-Werner Grüner pisze: 28 stycznia 2025, 09:12 Z tym AI to bym nie przesadzał, bo nie wiem dokładnie czy to teraz działa. Tutaj ukłony do @Sophie - to ona musiałaby nam zagwarantować "pełną dostawę dóbr sztucznej inteligencji".
Co do trasy, to pozwolę sobie rozpisać to w terminie późniejszym-wieczornym. Ogarniam się po urlopie.
Muszę najpierw wiedzieć jakie plany na wykorzystanie Obywatela AI w Rajdzie są. Na ten moment nie wiem jak możnaby go wykorzystać, więc najlepiej poddać to tutaj pod dyskusję.
/-/Sophie Susanne Cargalho
Dumna obywatelka Kotliny
ObrazekObrazek
Awatar użytkownika
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Sophie pisze: 28 stycznia 2025, 19:01
Heinz-Werner Grüner pisze: 28 stycznia 2025, 09:12 Z tym AI to bym nie przesadzał, bo nie wiem dokładnie czy to teraz działa. Tutaj ukłony do @Sophie - to ona musiałaby nam zagwarantować "pełną dostawę dóbr sztucznej inteligencji".
Muszę najpierw wiedzieć jakie plany na wykorzystanie Obywatela AI w Rajdzie są. Na ten moment nie wiem jak możnaby go wykorzystać, więc najlepiej poddać to tutaj pod dyskusję.
A to już czekamy na wypowiedź Joachima. Ja musiałbym być raczej przekonywany w tym względzie, ale też nieprzesadnie długo. ;)
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
oberhauptokration
Awatar użytkownika
Joachim Cargalho Stempel
Graue Eminenz

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Joachim Cargalho »

Teoretycznie.

Trudy wyścigu powodują, że bolidy wymagają naprawy.
Każdy z graczy dostaje listę usterek w swoim bolidzie.
Musi udać się do mechanika i przedstawić sytuację, ten ocenia i decyduje czy uda się to naprawić czy nie.

Uda się: -15 minut
Nie uda się: + 5minut

Mechanicy musieliby dostać prompty jakimi usterkami się zajmują. Fajnie byłoby gdyby odpowiedź pozytywna zależałaby również od jakości tekstu. Czym bardziej przekonujący klient, tym większa szansa. A nie jedno zdanie.

Dlaczego nie jesteś przekonany @Heinz-Werner Grüner ?
Obrazek
Awatar użytkownika
Albert Fryderyk de Espada Stempel
Faktotum

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Albert Fryderyk de Espada »

Joachim Cargalho pisze: 28 stycznia 2025, 21:07 Teoretycznie.

Trudy wyścigu powodują, że bolidy wymagają naprawy.
Każdy z graczy dostaje listę usterek w swoim bolidzie.
Musi udać się do mechanika i przedstawić sytuację, ten ocenia i decyduje czy uda się to naprawić czy nie.

Uda się: -15 minut
Nie uda się: + 5minut
!5 to sporo, nawet bardzo. Ja bym nie wybiegał ponad -10 minut.
/-/ AF de Espada
Lewy Faktotum

ObrazekObrazekObrazek
Awatar użytkownika
Joachim Cargalho Stempel
Graue Eminenz

ODZNACZENIA

OBYWATEL