2.Rajd Szarotki 1925 - planowanie

Druga edycja rajdu w Kotlinie, tym razem w sezonie oznaczonym numerem 6, Rajdowych Mistrzostw Austro-Węgier. Pierwsza w całym cyklu impreza rajdowa zorganizowana w środku tygodnia, a nie w weekend.
Regulamin forum
Obrazek
Awatar użytkownika
Heinz-Werner Grüner Stempel
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

2.Rajd Szarotki 1925 - planowanie

Post autor: Heinz-Werner Grüner »

Już za miesiąc odbędzie się 2.Rajd Szarotki. Zgodnie z oczekiwaniami Edli przedstawiam pod dyskusję wszelkie ustalenia trasy i ogólnego planowania wydarzenia.

Jak dotąd ustaliliśmy, że rajd po raz pierwszy odbędzie się w ciągu tygodnia. Tutaj ukłony dla mojego wieloletniego lewego faktotum Herr @Joachim Cargalho. Jak nie będzie podium to dymisja. ;)

Data wydarzenia - 26-28 lutego.

Trasa oprzemy na zakładach pracy/ważnych obiektach. Chciałbym jednak by całość zaczęła się lub skończyła na torze wyścigowym o nazwie X na wyspie o nazwie X. A za przygotowanie opisu będzie odpowiadał Herr @Albert Fryderyk de Espada jako oberstamm Glänzberga, w końcu tam miesci się ów obiekt.

Propozycje związane z Grand Hotelem von Edelweiß czy kopalnia rudy żelaza -Eisenerbergwerk- a także elektrownią węglową Kohlekraftwerk, są jak najbardziej wskazane! Pamiętajmy, że gościliśmy już na naszych odcinkach własnie kopalnię i elektrownię.

Dla ułatwienia -
link do trasy Rajdu Orientyki z częścią edelweißką:
viewtopic.php?f=202&t=660

link do trasy Rajdu Szarotki z ubiegłego roku:
viewtopic.php?f=203&t=1156
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
oberhauptokration
Awatar użytkownika
Joachim Cargalho Stempel
Graue Eminenz

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Re: 2.Rajd Szarotki 1925 - planowanie

Post autor: Joachim Cargalho »

Ok, to odpuszczamy. Ustalmy zatem jak ma wyglądać odcinek nieobowiązkowy.

Tylko słowem wyjaśnienia:
System premiowy raczej miał zachęcić do wzięcia udziału w odcinku, co dałoby nam po pierwsze, jakość postów innych od "jestem"; po drugie, dałoby nam okazję przetestować i zaprezentować boty. Przyjmuję, że każdy kto napisałby kilka zdań więcej, miałby auto naprawione. Skoro możemy ustawić wytyczne, jest to dużo mniej losowe niż rzut kością. Mam wrażenie, że ta funkcjonalność nie leży Oberhauptowi w ogóle i już prędzej zdobędziemy wybrzeże niż AI Obywateli :D
Obrazek
Awatar użytkownika
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Joachim Cargalho pisze: 29 stycznia 2025, 08:52 Ok, to odpuszczamy. Ustalmy zatem jak ma wyglądać odcinek nieobowiązkowy.

Tylko słowem wyjaśnienia:
System premiowy raczej miał zachęcić do wzięcia udziału w odcinku, co dałoby nam po pierwsze, jakość postów innych od "jestem"; po drugie, dałoby nam okazję przetestować i zaprezentować boty. Przyjmuję, że każdy kto napisałby kilka zdań więcej, miałby auto naprawione. Skoro możemy ustawić wytyczne, jest to dużo mniej losowe niż rzut kością. Mam wrażenie, że ta funkcjonalność nie leży Oberhauptowi w ogóle i już prędzej zdobędziemy wybrzeże niż AI Obywateli :D
Dlaczego odpuszczamy? Kurde, dlaczego tak łatwo odpuszczasz? Ja po prostu tutaj nie wiem, bo to zależy od kreacji AI, od Sophie, Ciebie, bo zakładam, że chciałbyś tych mechaników opisać.
To jedynie zastanowienie, nie chęć rezygnacji z pomysłu.

Opis bota by to rozczytał własnie w ten sposób jak piszesz dla mnie jest po prostu problematyczny bo nie znam go w pełni. Jak uda się coś takiego przygotować to ja jestem za.

Mi nie leży AI? Przecież sam tego chciałem...
Na razie czekam na zielone światło od Sophie, czy już można na 100% w to działac.
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
oberhauptokration
Awatar użytkownika
Joachim Cargalho Stempel
Graue Eminenz

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Nie wiem, jakoś nie widzę entuzjazmu dla wprowadzenia tego rozwiązania.
Obrazek
Awatar użytkownika
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Joachim Cargalho pisze: 29 stycznia 2025, 10:46 Nie wiem, jakoś nie widzę entuzjazmu dla wprowadzenia tego rozwiązania.
Jest, ale czekam na potwierdzenie, że to gra na 100% i nagle nie wypi...li w kosmos. Wiesz o co mi chodzi, ale na serio chętnie bym to użył.
Ostatecznością będzie użycie mechaników w wersji poprzedniej.
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
oberhauptokration
Awatar użytkownika
Joachim Cargalho Stempel
Graue Eminenz

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Dobrze, za chwilę opracuję koncepcję i będziemy czekać na opinię @Sophie ,czy to pójdzie.
Obrazek
Awatar użytkownika
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Joachim Cargalho pisze: 29 stycznia 2025, 20:11 Dobrze, za chwilę opracuję koncepcję i będziemy czekać na opinię @Sophie ,czy to pójdzie.
No dobrze, już dobrze! Widzę, że panowie mechanicy to ekstra sprawa do wynegocjowania z Szanownym porozumienia. ;)
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
oberhauptokration
Awatar użytkownika
Joachim Cargalho Stempel
Graue Eminenz

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Dla uproszczenia, możemy podzielić usterki na 3 kategorie: Wulkanizacja, Mechanika, Lakiernictwo
Aby przejść pozytywnie przez próbę, należy wybrać odpowiedniego mechanika, który zajmuje się daną specjalizacją. Dodatkowo, warto czytać opisy, aby zwiększyć szansę na powodzenie.

Mamy 5 rodzaje mechaników:

Uwe - Mechanik samochodowy:
Mechanik od wszystkiego - bez znaczenia na rodzaj usterki naprawi każdą rzecz. Ponieważ ma wielu klientów, bywa, że odprawia ludzi z kwitkiem. Pasjonuje się znaczkami. Aby zyskać jego łaski, zapytaj o ostatnie zdobycze.

Mechanik zgadza się naprawić, gdy w temacie pojawi się temat znaczków pocztowych.

Florian - Dobry wujek
Może nie robi dobrze, ale przynajmniej tanio. Z chęcią zajmie się Twoim samochodem. Szkopuł jest jeden - znajdź dla niego prezent. Bez znaczenia czy to flaszka, czy skarpetki. Napisz mu co przyniosłeś i jak ma to go zmotywować do zajęcia się Twoim bolidem.

Dodaj wzmiankę o prezencie i wytłumacz do czego służy, a na pewno naprawi Twój samochód.

Horst - Specjalista spawacz
Ten mechanik to mistrz wśród tych, którzy przyczepią do auta to, co Ci odpadło. Przyjdź do niego, jeśli masz usterkę z kategorii lakierników. Da sobie radę. Może to nie będzie idealne wykonanie, ale na czas rajdu wystarczy.

Opisz jakie masz usterki i wskaż na kategorię związaną z lakiernikiem. Wtedy naprawi Twój samochód.

Franzik - Złota rączka
Pęknieta guma? Nie ma problemu, swoją złotą ręką Franzik naprawi wszystko co związane z Twoimi kołami.
Jeśli trafiła Ci się usterka z kategorii wulkanizacja, to miejsce jest dla Ciebie.

Opisz jakie masz usterki i wskaż na kategorię związaną z wulkanizacją. Twoje auto będzie jak nowe!

Fünf Strümpfe - Zespół do zadań specjalnych
Zerkasz pod maskę, a tam... brak silniku. Zgubiłeś go na ostatnim zakręcie albo mniejszość sarmacka wyciągnęła Ci go niepostrzeżenie. Zespół do zadań specjalnych na pewno Ci pomoże. Usterka mechaniczna? Dadzą radę!

Opisz jakie masz usterki i wskaż na kategorię związaną z mechaniką. Twoje auto będzie jak nowe!
Obrazek
Awatar użytkownika
Oberhaupt

ODZNACZENIA