Jeśli chodzi o prezentację danych statystycznych. Nie widzę w tym nic złego, żeby eksponować to na forum. Nawet jeśli nie wszyscy będą chcieli bawić się w RPG, to może to być ciekawy element tworzenia postaci. A może kogoś zainteresuje dlaczego dana osoba ma przy sile 15, a ten ktoś ma 3? W gruncie rzeczy, czym dalej w las, możemy dodawać więcej statystyk, które tylko umilą nam zabawę i trochę podpowiedzą z kim właśnie rozmawiamy. Na jakich atrybutach się koncentruje.
Jeśli chodzi o estetykę - to oczywiście, o ile będzie to możliwe od strony technicznej - może warto zastąpić słowa jakimiś ładnymi symbolami. Herr Gruner, jestem pewien, że Twój zmysł estety na pewno coś podpowie.
No i kwestia samego prowadzenia działań RPG na forum. Ciężko mi się odnieść do tego w pełnym osądem, gdyż nie miałem nigdy do czynienia z sesją na forum (dobra, z żadną sesją RPG nie miałem do czynienia). Jestem jednak przekonany, że sfery prowadzenia gier i fabuły mogą się spokojnie przenikać z pozostałymi aspektami funkcjonowania mikronacji. Może nam to przynieść same korzyści i generować aktywność w wielu obszarach, a fabularna część mikroświata będzie się dzięki temu rozwijać. Czy to możliwe, żeby te sfery się ze sobą ścierały? Możliwe, że jedna będzie nachodzić na drugą, ale jeśli dobrze tym pokierujemy, wtedy będą one mogły od siebie czerpać, a nie wygryzać. Myślę, że działania zmierzające w stronę sesji RPG powinny kreować uproszczony system, tak, by rzeczywiście uzyskać szanse na zebranie dużej ilości chętnych. Wasza dyskusja, Szanowni Państwo szła na pewno w dobrym kierunku i warto dalej pracować nad tym, by taki system został stworzony. Niech przeszkadza Wam - niech przeszkadza nam - wyłącznie ewentualny brak weny

Właśnie wyobraziłem sobie wątek
Der Gruebelnbar'u gdzie, niczym nafukani dobrym piwskiem, możemy rzucać najbardziej niedorzeczne, niemożliwe do zrealizowania i wszelkiego rodzaju, wydawać by się mogło, abstrakcyjne pomysły, które miałby funkcjonować w Edelweiss.