I Narada MUP

Zbiór wszelakich informacji dotyczących zmagań reprezentacji mikronacji w ramach Mikroświatowej Unii Piłkarskiej.
Awatar użytkownika
Fatima Popow-Chojnacka Stempel

ODZNACZENIA

Re: I Narada MUP

Post autor: Fatima Popow-Chojnacka »

Daty mi obydwie pasują więc mi obojętnie. Chociaż chyba bardziej wolę 5 kwietnia.

Jeśli chodzi o te turnieje w trakcie v-mundialu to dla mnie też ok.
Innym przypadkiem jest sytuacja Nan Di i Nowej Ordy, Volkianu czy Teutonii - napisze zbiorczo, wszystkie ekipy nizaprzeczalnie są prowadzone w poprawny sposób. To przypadki gdzie coś istnieje, jest zdublowane, nie ma ruchu na forum(lub ożywa wtedy kiedy zarzuca im się jego brak), nie ma chwilowo żadnej osoby utożsamiającej się z ta nacją. Nie jest to wytyk, ale mój rzeczywisty odbiór, a bywam to tu, to tam.
Raczej nie sądzę, że będziemy rozpatrywać te reprezentacje jako do "zawieszenia", ale po prostu wyrażam swoje zaniepokojenie.
Też mam z tym problem.
Kolejna sprawa to nowe reprezentacje. Jak zapewne widzieliście dwoiłem się i troiłem by każdy mundial i każdy sezon wyglądał, tak jak wygląda. Parzysta ilość drużyn, forma rozgrywek grupowych w równa dla wszystkich. Do tej pory udawało mi się.
Własnie przyszła pora, że chyba mi się nie uda. :P
Dostałem dziś zgłoszenie od Bolivarii - nowa mikronacja na Bastionie/stara w swojej historii, pamięta jeszcze poprzednią dekadę. Oczywiście wypada zaakceptować, problem z tym, że to 31 ekipa. Będzie nierówno.
Za to muszę niestety przeprosić, chyba, że do czasu startu sezonu, ktoś się wykruszy, albo pojawi nowy twór chętny do dołączenia do MUP

Najprostszym rozwiązaniem jest "puszczenie" tego sezonu w obecnym stanie kadrowym (plus to co powyżej), niejako danie szansy tym co znikneli i tak pewnie zrobimy, ale jestem ogromnie ciekaw co Wy sądzicie na ten temat.
Wolałabym, aby nowe mikronacje trochę pobyły, dały się poznać a potem rozważyć dołączenie. No bo średnio mi się widzi, aby ledwo co założone państwo dołączyło, gdy nie wiemy czy przetrwa bo możemy mieć martwą drużynę i będzie problem.

No to w sumie czytając dalsze posty w tych tematach to mamy podobne zdanie. Nie wiem jak reszta.

Co do zgłaszania kandydatur do organizacji v-mundialu.. Ja bym termin składania przedłużyła chociaż o miesiąc. Moim zdaniem miesiąc to trochę za mało, aby coś sensownego i dobrego przedstawić, wiadomo głównym czynnikiem jest czas w realu ale też inne zobowiązania w mikro. Dlatego bym przedłużyła.
( – ) Fatima Popow-Chojnacka
Obrazek
Awatar użytkownika
Heinz-Werner Grüner Stempel
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Heinz-Werner Grüner »

Fatima Popow-Chojnacka pisze: 22 marca 2025, 15:33

Co do zgłaszania kandydatur do organizacji v-mundialu.. Ja bym termin składania przedłużyła chociaż o miesiąc. Moim zdaniem miesiąc to trochę za mało, aby coś sensownego i dobrego przedstawić, wiadomo głównym czynnikiem jest czas w realu ale też inne zobowiązania w mikro. Dlatego bym przedłużyła.
Ok. Możemy podyskutować o tym, nie ma problemu. Ktoś inny zainteresowany wydłużeniem?
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
Awatar użytkownika
Kamiljan de Harlin Stempel
Kontakt:

ODZNACZENIA

Post autor: Kamiljan de Harlin »

Heinz-Werner Grüner pisze: 22 marca 2025, 20:23

Ok. Możemy podyskutować o tym, nie ma problemu. Ktoś inny zainteresowany wydłużeniem?
Nie wiem, czy odłożenie terminu w czasie by nie zdemobilizowało potencjalnych ofertodawców do spięcia się i przedstawienia oferty. Najlepiej by było, żeby sami zainteresowani składaniem ofert dali nam informację zwrotną, czy potrzebować będą więcej czasu...
Obrazek
Awatar użytkownika
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Kamiljan de Harlin pisze: 23 marca 2025, 15:13

Nie wiem, czy odłożenie terminu w czasie by nie zdemobilizowało potencjalnych ofertodawców do spięcia się i przedstawienia oferty. Najlepiej by było, żeby sami zainteresowani składaniem ofert dali nam informację zwrotną, czy potrzebować będą więcej czasu...
Jasne, to też dobry pomysł. Sam się zastanawiam czy zgłosić Edelweiss, a czasu jakby tak mało. :)
Nie mniej musimy o tym wcześniej chyba zdecydować.

To co przeładamy na 20 maja?
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
Awatar użytkownika
Victorio Marcos Stempel
Kontakt:

ODZNACZENIA

Post autor: Victorio Marcos »

Witam wszystkich delegatów i trenerów przybyłych na I Naradę MUP. Po latach nieobecności powróciłem do v-swiata. Dziwnymi zrządzeniami losu zostałem selekcjonerem reprezentacji Bolivarii. Co początkowo nie było w moich planach. Ale, gdy nadarzyła się okazja, to nie mogłem się oprzeć... No i teraz musicie się ze mną męczyć. Przybyłem tu bardziej jako obserwator i z szacunku do instytucji MUP, którą miło wspominam z dawnych lat... I żebyście nie byli osamotnieni w Waszej pracy...

Tymczasem w Dreamlandzie do dyskusji włączył się Szanowny Król Senior Edward Ebruz (jak dobrze pamiętam to chyba Jacques de Brolle):

https://forum.dreamland.net.pl/viewtopi ... 491#p93491
(-) Wiktor von Maretzky
Obrazek
Szkoleniowiec piłkarskiej reprezentacji Skarlandu
Kronikarz Austro-Węgierskiej Federacji Piłkarskiej
Awatar użytkownika
Albert Fryderyk de Espada Stempel
Faktotum

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Albert Fryderyk de Espada »

W zasadzie zgadzam się z @Kamiljan de Harlin, podjęcie decyzji o organizacji samego Mundialu to raptem robota na tydzień może dwa. Co innego już same przygotowanie go. Im szybciej zostanie wybrany organizator tym szybciej będzie mógł się on zabrać do pracy i będzie mieć potencjalnie więcej czasu.
Wydaje mi się że czas na zgłoszenie kandydatur do końca kwietnia powinien wystarczyć w zupełności.
/-/ AF de Espada
Lewy Faktotum

ObrazekObrazekObrazek
Awatar użytkownika
Fatima Popow-Chojnacka Stempel

ODZNACZENIA

Post autor: Fatima Popow-Chojnacka »

Kamiljan de Harlin pisze: 23 marca 2025, 15:13

Tak też może być. Po prostu, aby nie było sztywnego terminu. Tylko właśnie możliwość przedłużenia, jeśli ktoś by potrzebował.
( – ) Fatima Popow-Chojnacka
Obrazek
Awatar użytkownika
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Ok, to ustalmy, że zostaje ten 20 kwietnia, ale jak coś z opcją przedłuzenia. W miarę jak będą się terminyzbliżały to będziecie mnie zapewne informować.
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
Awatar użytkownika
Gaetano Kohlmeise Stempel

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Gaetano Kohlmeise »

Widzę, że pojawiają się tutaj trzy kryteria uznawania za zasadne istenienia reprezentacji danej mikronacji:

1) kondycja mikronacji (aktywność, istnienie przestrzeni informatycznej)
2) przywiązanie trenera do reprezentacji
3) aktywność trenera (czy można liczyć na to, że nie zniknie po 1 sezonie).

Odnosząc te kryteria do mnie, jako trenera New Olympii (wcześniej Arcadii), 2 pierwsze kryteria nie są spełnione:

1) Arcadia upadła a jej spadkobierczyni New Olympia może pochwalić się chyba jedynie 1 obywatelem.
2) Nie jestem bardzo przywiązany do New Olympii, gdyż nie jestem jej obywatelem, a reprezentacja Arcadii została utworzona właściwie jedynie dlatego, że brakowało do okrągłej liczby reprezentacji w MUP przed mundialem.

3. kryterium raczej spełniam - pozostaję w mikroświecie i z chęcią prowadzę reprezentację, której jestem trenerem.

Niemniej jednak, nie o mnie jest ta dyskusja - podaję swój przykład jako egzemplifikację. Tak naprawdę, taką analizę jak powyższa należałoby przeprowadzić w stosunku do każdej reprezentacji. Problem pojawia się przy dokładniejszej próbie określenia tych kryteriów, gdyż np. kryterium 2. jest dosyć subiektywne. Na pewno liczba 32 reprezentacji w MUP jest za duża, i to nie ze względów organizacyjnych, ale dlatego że nie oddaje rzeczywistej panoramy współczesnego mikroświata. Jeśli zajdzie potrzeba mojej rezygnacji z posady trenera w MUP - jestem na to gotowy i zrozumiałbym idące za tym przesłanki. Pytanie, co w przypadku tylu innych reprezentacji i trenerów, którzy wyżej wymienionych przeze mnie kryteriów nie spełniają.
Gaetano Kohlmeise

znany również jako
Kajetan Merkury Sikorski
Obrazek
Awatar użytkownika
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Herr @Gaetano Kohlmeise myślę, że to nie czas i miejsce na dywagacje o odejściu, ale o potwierdzeniu checi działania.
Fakt, rozpędzony MUP jest pewnie za duży, ale czy to źle? Trenerzy są aktywni, na ten moment. Mikronacje dla mnie...nie. :) Sam generuje aktywność większą niż 80% mikronacji, ale czy to je dyskredytuje? Poniekąd nie.
Wydaje mi się, że w obecnym stanie mikroświata, jak ktoś działa jednoosobowo, ale prężnie w danym państwie to niech mu się wiedzie. Takie przykłady jak Gamelland (trener i władza ta sama), New Olympia (trener inny niż władza) czy Lumeria, Baridas (nie ma mikro "fizycznie") to zupełnie inne interpretacje.

Sam się zastanawiam czy "tupnąć" w stół czy zostawić takki stan rzeczy, bo jednak w tym wszystkim chodzi o dobrą zabawę.
Jednakże minimum sprzed lat 2kluby/6mcy istnienia okrojone o połowę czyli 1klub/3mce istnienia to będzie dobre posunięcie na przyszłość.
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mikroświatowa Unia Piłkarska”