Formacje cudzoziemskie [temat roboczy]

Siły Lądowe Edelweiss
Awatar użytkownika
Ronon Dex Stempel

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Re: Formacje cudzoziemskie [temat roboczy]

Post autor: Ronon Dex »

Jürgen Voller pisze: 02 lipca 2025, 17:37 Drogi to rzeczywiście była w II RP masakra ...
Nie tylko drogi zresztą...
Jürgen Voller pisze: 02 lipca 2025, 17:37 i do tego jeszcze się motoryzacja pogorszyła wraz z krachem na giełdzie w '29
I tutaj w sumie ciekawostka... ten kryzys dotknął USA, jak i całą Europę, ale patrząc na kraje ujmowane w statystykach w zasadzie tylko w II RP i Rumunii nastąpił wyraźny regres motoryzacji.

Pomimo kryzysu np. we Francji w latach 1929-36 liczba samochodów wzrosła dwukrotnie, w Wielkiej Brytanii prawie dwukrotnie, a w Niemczech ponad dwukrotnie. Pobliska Czechosłowacja zanotowała wzrost ponad 2,5-krotny.

Mamy tutaj jeszcze jeden czynnik... dotyczący zarówno wojska, jak i cywili. W przypadku wojska około 1000 ciężarówek przybyło z Francji wraz z armią, a parę razy tyle kupiono jeszcze z demobilu. Wojsko w lutym 1921 miało ponad 4500 pojazdów.

W przypadku cywili to po pierwsze po zakończeniu PWS można było nabyć stosunkowo tanio pojazdy z demobilu (to co armia robiła masowo, cywile robili indywidualnie), a po drugie samo WP po zakończeniu w 1921 wojny z Rosją przeznaczyło dużą ilość pojazdów na sprzedaż. Wyprzedawano cywilom pojazdy nietypowe, wyeskploatowane i niesprawne (do naprawy).

Siłą rzeczy ten cały demobil nie mógł by eksploatowany zbyt długo. Po paru latach po prostu się te pojazdy rozlatywały, a nowych nie było i było na nie stać. Zresztą jak można wyczytać w dawnych materiałach to tragiczny stan dróg też powodował skrócenie eksploatacji pojazdów. A więc nie tylko kryzys był przyczyną regresu motoryzacji, bo kryzys dotknął mocno wiele krajów, ale to w odosobnionej w tym II RP motoryzacja się nie rozwijała, a nawet zwijała...
Jürgen Voller pisze: 02 lipca 2025, 17:37 Trochę traktuję moich Azjatów jak docelową klientelę, w której gusta trzeba trafić, żeby sprzedać produkt
Ja tam nie wiem jak w mikro bawią się Azjaci, ale dalej twierdzę, że niekoniecznie trzeba kopiować real i jak dla mnie azjatyckie facjaty wystarczą.
Obrazek
Ronon Dex
Archont Rodecji oraz Dowódca Sił Zbrojnych Republiki Bialeńskiej
Awatar użytkownika
Jürgen Voller Stempel
Prinz von Persien

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Jürgen Voller »

Lud zagłosuje i zadecyduje :lol:

Ja tam mam różne opcje na stole, w razie czego :karo :karo :karo

Rumunia, to w ogóle był kraj, gdzie diabeł mówi dobranoc :lol:

Mój tata pamięta swoje wesołe podróże do kraju Słońca Karpat i to był przerost formy nad treścią, niezależnie od systemu politycznego ;)

Jak się wjeżdżało z komunistycznych Węgier do Rumunii pociągiem w latach osiemdziesiątych XX wieku, to wszędzie było ciemno i zimno. Dosłownie, bo mieli braki w dostawach prądu i to był szokujący kontrast z Węgrami :?

Moi rodzice na serio rozważali wyjazd ze mną na Węgry, by tam zostać na stałe, bo było tam całkiem fajnie w porównaniu z późnym PRL.

Niestety, kobieta na posterunku MO zwietrzyła pismo nosem i choć wzięła łapówkę od mojej matki za wystawienie paszportów jej oraz mnie, to paszport dostała tylko moja matka.

Ojciec jeździł na Węgry wielokrotnie. Tak samo z Rumunią, Bułgarią i Turcją.
Awatar użytkownika
Targersdorf Borisz Stempel

ODZNACZENIA

Post autor: Targersdorf Borisz »

A gdy by tak stworzyć jednostkę wsparcia logistycznego, oczywiście opart na zaciągu mniejszości węgierskiej.
Już oczyma wyobraźni widzę te tony klubekow które można by zdefraudować 😁
sekretarz ESB d/s piłki nożnej
Awatar użytkownika
Ronon Dex Stempel

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Ronon Dex »

Jürgen Voller pisze: 02 lipca 2025, 19:45 Rumunia, to w ogóle był kraj, gdzie diabeł mówi dobranoc :lol:
No, ale w tej przedwojennej II RP mówił w zakresie np. motoryzacji dobranoc jeszcze bardziej... :lol:

Generalnie należy zdać sobie sprawę, że przedwojenna II RP to było jedno wielkie dziadostwo. Kraj totalnie zacofany, wszechobecny bród, smród i ubóstwo oraz reżim (po 1926 "wybory" przypominały w sumie te w PRL-u), który świetnie się bawił - jak na Tytanicu, statek tonął, ale orkiestra grała.

Niestety propaganda usiłuje te czasy wybielać... Niestety to, że komunizm w powojennej Polsce to był "syf, malaria i korniki" to wcale jednocześnie nie oznacza, że przed wojną było dobrze i że jest ich specjalnie za co chwalić.

Co najzabawniejsze... wiele pozytywnych mitów o II RP zawdzięczamy propagandzie PRL-u. Oni doskonale potrafili wykorzystać megalomanie tego narodu wciskając kit, że niby poza złą władzą to wszystko było "cacy", lud mądry i pracowity, wojsko doborowe - tylko dowódcy (wyższego szczebla oczywiście) do niczego. I niektórzy czerpią z tej propagandy garściami do dzisiaj... co najzabawniejsze czasem najbardziej ci zdeklarowani "ideologiczni antykomuniści". Zresztą nie tylko na temat II RP, wiele świetnie trzymających się mitów i bzdur z okresu DWS to wymysł PRL-owskiej propagandy. Boki idzie zrywać...
Jürgen Voller pisze: 02 lipca 2025, 19:45 Jak się wjeżdżało z komunistycznych Węgier do Rumunii pociągiem w latach osiemdziesiątych XX wieku, to wszędzie było ciemno i zimno. Dosłownie, bo mieli braki w dostawach prądu i to był szokujący kontrast z Węgrami
No cóż... czasów powojennych i narzuconego wschodniej Europie tego "najlepszego z systemów" nie porównuje do czasów gdy rządzono się lepiej lub gorzej, ale na własny rachunek.
Jürgen Voller pisze: 02 lipca 2025, 19:45 Niestety, kobieta na posterunku MO zwietrzyła pismo nosem i choć wzięła łapówkę od mojej matki za wystawienie paszportów jej oraz mnie, to paszport dostała tylko moja matka.
Ja z czasów "słusznie minionych" to kojarzę taki dowcip: Do czego podobny jest socjalizm? Do lotu samolotem - "horyzonty szerokie", rzygać się chce, a wysiąść nie można... :lol:
Targersdorf Borisz pisze: 02 lipca 2025, 19:57 A gdy by tak stworzyć jednostkę wsparcia logistycznego, oczywiście opart na zaciągu mniejszości węgierskiej.
Już oczyma wyobraźni widzę te tony klubekow które można by zdefraudować 😁
Wszak Austro-Węgry niedaleko od Edelweiss... :lol:

A zajęcie się logistyką całkowicie popieram, bo to ważna rzecz, ale niedoceniana.
Obrazek
Ronon Dex
Archont Rodecji oraz Dowódca Sił Zbrojnych Republiki Bialeńskiej
Awatar użytkownika
Jürgen Voller Stempel
Prinz von Persien

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Naprawdę w wielu sprawach się z tobą zgadzam :D

Na pewno były plusy i minusy.

Mieliśmy całkiem sprawny wywiad, przynajmniej do pewnego momentu (widziałem w pewnej współczesnej książce o wywiadzie II RP zdjęcia zrobione na lotnisku sowieckim na Syberii i przerzucone do Polski via Mandżukuo w latach trzydziestych XX wieku).

Czyli, robi nam się tu drugie Królestwo Węgier? :)

P.S Nawet nie wiem, co się teraz dzieje z A-W?! ;)
Awatar użytkownika
Heinz-Werner Grüner Stempel
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Heinz-Werner Grüner »

Ronon Ty jesteś takim skumulowanym źródłem informacji wojskowych, że już niewarto czytać książęk. :)
A tak serio, dzieki za wsparcie merytoryczne, wiesz jak to sobie cenię.

Co do samych już formacji, to zgodę na nandyjski już mamy.
Jurgen, Ty w końcu jakie legiony chcesz? Co to ma być za twór? :D
Pomysł z "legionami kwatermistrzowskimi" (dobrze to rozkminiam?) od Wegrów również mi się podobają. :D Tutaj można by ograniczyć do wsparcia nie wiem, jednej, dwóch kompanii i też byłoby spoko. Chyba nie ma z tym problemu, że graniczymy z terenami MAW mniej więcej w okolicach Lemberga?
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
oberhauptokration
Awatar użytkownika

ODZNACZENIA

Heinz-Werner Grüner pisze: 02 lipca 2025, 21:04 Pomysł z "legionami kwatermistrzowskimi" (dobrze to rozkminiam?) od Wegrów również mi się podobają. :D Tutaj można by ograniczyć do wsparcia nie wiem, jednej, dwóch kompanii i też byłoby spoko. Chyba nie ma z tym problemu, że graniczymy z terenami MAW mniej więcej w okolicach Lemberga?
Znasz mnie!
Będę musiał się dobrze nagimastykować, żeby zaopatrzyć Siły Zbrojne Kotliny i ziomków po drugiej stronie granicy.
Lubię zapach zdefrawodawej kasy o poranku 😁
Awatar użytkownika
Heinz-Werner Grüner Stempel
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Heinz-Werner Grüner »

Targersdorf Borisz pisze: 02 lipca 2025, 21:13
Heinz-Werner Grüner pisze: 02 lipca 2025, 21:04 Pomysł z "legionami kwatermistrzowskimi" (dobrze to rozkminiam?) od Wegrów również mi się podobają. :D Tutaj można by ograniczyć do wsparcia nie wiem, jednej, dwóch kompanii i też byłoby spoko. Chyba nie ma z tym problemu, że graniczymy z terenami MAW mniej więcej w okolicach Lemberga?
Znasz mnie!
Będę musiał się dobrze nagimastykować, żeby zaopatrzyć Siły Zbrojne Kotliny i ziomków po drugiej stronie granicy.
Kawa jak kawa, słyszałem, że dzienne spożycie palinki wzrosło u Hrabiego o jakieś 0,5L dziennie... ;)
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
oberhauptokration
Awatar użytkownika

ODZNACZENIA

Heinz-Werner Grüner pisze: 02 lipca 2025, 21:18
Targersdorf Borisz pisze: 02 lipca 2025, 21:13
Znasz mnie!
Kawa jak kawa, słyszałem, że dzienne spożycie palinki wzrosło u Hrabiego o jakieś 0,5L dziennie... ;)
:2bier :D :oops:
Awatar użytkownika
Jürgen Voller Stempel
Prinz von Persien

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Wiesz, Heinz! :)

Nazwa Ostbataillon jest nie bez powodu, bo jest bardzo pojemna i to może być i Azja i fikcyjny odpowiednik Afganistanu i Iranu ;)

Werbunek w toku, ogólnie :))
ODPOWIEDZ

Wróć do „Edelweiss Landstreitkräfte”