Mapa Polityczna Mikroświata

Akademia Narodowa - edelweisskie źródło wiedzy, ujście nauki, morze wymiany doświadczeń...
Awatar użytkownika
Heinz-Werner Grüner Stempel
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Re: Mapa Polityczna Mikroświata

Post autor: Heinz-Werner Grüner »

Pamięć o Samundzie zawsze w sercu starych Edli. ;)
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
oberhauptokration
Awatar użytkownika
Ronon Dex Stempel

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Ronon Dex »

Mała aktualizacja mapy z 09.09.2025

Jedyna zmianą jest reaktywacja trzech dawnych ziem lennych na terenie dawnej Bialenii (przez ich prawowitych właścicieli, dawnych lenników, zarządców i gubernatorów tych ziem) oraz przyłączenie ich w charakterze terytoriów zależnych do odradzającej się Brodrii. Funkcjonują na Bastionie.

Obrazek

[url=https://kustosz.stempel.org.pl/1029/101005704499831156.png]Link do Kustosza

Link do bastionu - gdzie są też starsze wersje mapy

Aktualnie czekam na informacje na temat planowanych zmian na kontynencie Vaarlandu oraz na informacje dotyczące uaktualnienie tam sytuacji.

12 września ma się rozpocząć kongres dotyczący zmian i porządków na Vaarlandzie. Zapewne czekają nas kolejne ciekawe zmiany w mikroświecie...
Ostatnio zmieniony 19 września 2025, 19:25 przez Ronon Dex, łącznie zmieniany 4 razy.
Obrazek
Ronon Dex
Archont Rodecji oraz Gubernator Oceanii Leockiej
Awatar użytkownika
Ludwig Tomović Stempel
Kontakt:

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Ludwig Tomović »

Odezwę się też, jak uporządkujemy do końca kwestię Helipolis.
Obrazek
Awatar użytkownika
Ronon Dex Stempel

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Aktualizacja mapy na 18.09.2025

Obecna aktualizacja uwzględnia:

1. Odradzającą się Brodrię wraz z jej terytoriami zależnymi:
- Rodecją (Katechonat Lisewski na Wyspie Bialeńskiej i Kraj Dehreiński - dawniej kawałek Nan Di),
- Venomanię (Katechonat Venomanii na Anatolii)
- Anatolię Brodryjską (tutaj nie jestem pewien statusu... bo podobno może być włączona jako ścisłe terytorium Brodrii).

2. Dżamahiriję - discordnację utworzoną na Wyspie Bialeńskiej i odwołującą się do czasów sprzed Republiki Bialeńskiej.

3. Utworzenie w Polarktyce terytorium zależnego Nan Di w postaci ziemi nazwanej Arctiq

4. Rozbudową terenów Gamellandu.

5. Drobną zmianę terenów Rotrii (dodano Wenecję jako lenno)

6. Poważne zmiany na Vaarlandzie:
- zmianę kształtu Rusowii, a tym samym zmianę kształtu kontynentu jako takiego,
- likwidację Turetii i Santery oraz włączenie tych terenów do Skarlandu,
- pojawienie się Malty jako terenu należącego do Bizancjum, ale z braku informacji gdzie ma być jest umieszczona w miejscu realowym względem "włoskiego buta".

Obrazek

Link do kustosza

Link do Bastionu (tam też starsze wersje mapy - można śledzić zmiany).
Ostatnio zmieniony 19 września 2025, 18:45 przez Ronon Dex, łącznie zmieniany 1 raz.
Obrazek
Ronon Dex
Awatar użytkownika
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Gamelland się rozrasta? Przyznam szczerze, że jestem zdumiony. Tam od długiego czasu nic się nie dzieje, poza rzutami kości.
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
oberhauptokration
Awatar użytkownika
Ronon Dex Stempel

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Heinz-Werner Grüner pisze: 19 września 2025, 08:08 Gamelland się rozrasta? Przyznam szczerze, że jestem zdumiony. Tam od długiego czasu nic się nie dzieje, poza rzutami kości.
Z tego co napisano po opublikowaniu mapy to zgłaszający zmiany nie do końca zrozumiał intencję związane z tymi "dodatkowymi ziemiami", których niby celowo nie zgłaszano do mapy, bo ponoć to tylko chwilowe narracje. Nie było problemu dopóki byli sami na wyspie... ale od chwili gdy mają sąsiada zaznaczenie kto gdzie działa stało się uzasadnione. Bo to tenże sąsiad zgłosił (w sumie rozsądnie) potrzebę oznaczenia terenów aby "uniknąć konfliktów".

W każdym razie ostatnia aktualizacja mapy stała się (mam nadzieję) powodem by to ustalono - co zaznaczać, a co jest tylko wewnętrzną narracją, która nie wpływa na działania innych i nie warto tego na mapę nanosić.
Obrazek
Ronon Dex
Awatar użytkownika
Jürgen Voller Stempel
Prinz von Persien

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Jürgen Voller »

To my jako Cesarstwo Nan Di mamy tam jakieś terytorium Arctic? :D Pierwsze słyszę, ale się cieszę ;)
Osiem rogów świata pod dachem cesarskiego pałacu, jak mawiali do września 1945 roku Japończycy :lol:
Załączniki
JapaneseKiska.jpg
JapaneseKiska.jpg (234.39 KiB) Przejrzano 574 razy
Awatar użytkownika
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Ronon Dex pisze: 19 września 2025, 09:40
Heinz-Werner Grüner pisze: 19 września 2025, 08:08 Gamelland się rozrasta? Przyznam szczerze, że jestem zdumiony. Tam od długiego czasu nic się nie dzieje, poza rzutami kości.
Z tego co napisano po opublikowaniu mapy to zgłaszający zmiany nie do końca zrozumiał intencję związane z tymi "dodatkowymi ziemiami", których niby celowo nie zgłaszano do mapy, bo ponoć to tylko chwilowe narracje. Nie było problemu dopóki byli sami na wyspie... ale od chwili gdy mają sąsiada zaznaczenie kto gdzie działa stało się uzasadnione. Bo to tenże sąsiad zgłosił (w sumie rozsądnie) potrzebę oznaczenia terenów aby "uniknąć konfliktów".

W każdym razie ostatnia aktualizacja mapy stała się (mam nadzieję) powodem by to ustalono - co zaznaczać, a co jest tylko wewnętrzną narracją, która nie wpływa na działania innych i nie warto tego na mapę nanosić.
Dzięki za wyjaśnienie.
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
oberhauptokration
Awatar użytkownika
Ronon Dex Stempel

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Jürgen Voller pisze: 19 września 2025, 10:46 To my jako Cesarstwo Nan Di mamy tam jakieś terytorium Arctic? :D Pierwsze słyszę, ale się cieszę ;)
To ja się cieszę... że moja praca z mapą (która piękna nie jest, technicznie zacofana za to jest... wiem) nie jest taka kompletnie bez sensu - skoro obywatel Nan Di dowiedział się dopiero z mojej mapy, że jego kraj ma terytorium zależne. :lol:
Obrazek
Ronon Dex
Awatar użytkownika
Leszek Ebe-Grüner Stempel
Dziedzic

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Leszek Ebe-Grüner »

Ronon Dex pisze: 18 września 2025, 22:35 Aktualizacja mapy na 18.09.2025

Obecna aktualizacja uwzględnia:

1. Odradzającą się Brodrię wraz z jej terytoriami zależnymi:
- Rodecją (Katechonat Lisewski na Wyspie Bialeńskiej i Kraj Dehreiński - dawniej kawałek Nan Di),
- Venomanię (Katechonat Venomanii na Anatolii)
- Anatolię Brodryjską (tutaj nie jestem pewien statusu... bo podobno może być włączona jako ścisłe terytorium Brodrii).

2. Dżamahiriję - discordnację utworzoną na Wyspie Bialeńskiej i odwołującą się do czasów sprzed Republiki Bialeńskiej.

3. Utworzenie w Polarktyce terytorium zależnego Nan Di w postaci ziemi nazwanej Arctiq

4. Rozbudową terenów Gamellandu.

5. Drobną zmianę terenów Rotrii (dodano Wenecję jako lenno)

6. Poważne zmiany na Vaarlandzie:
- zmianę kształtu Rusowii, a tym samym zmianę kształtu kontynentu jako takiego,
- likwidację Turetii i Santery oraz włączenie tych terenów do Skarlandu,
- pojawienie się Malty jako terenu należącego do Bizancjum, ale z braku informacji gdzie ma być jest umieszczona w miejscu realowym względem "włoskiego buta".

Obrazek

Link do kustosza

Link do Bastionu (tam też starsze wersje mapy - można śledzić zmiany).
Ale dlaczego zjadłeś literki Rononie. Prawidłowa nazwa państwa to Dżamahirija Bialeńska. Jakby pani z języka polskiego to widziała to byś dostał ocenę -2.
(-) Leszek Ebe-Grüner
Syn Heinza-Werner Grünera
DZIEDZIC EDELWEISS
Wyznawca Edelweisszyzmu

Obrazek

Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Akademia Narodowa”