Mapa Polityczna Mikroświata
- Heinz-Werner Grüner • Stempel
- Oberhaupt
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Re: Mapa Polityczna Mikroświata
Mała aktualizacja mapy z 09.09.2025
Jedyna zmianą jest reaktywacja trzech dawnych ziem lennych na terenie dawnej Bialenii (przez ich prawowitych właścicieli, dawnych lenników, zarządców i gubernatorów tych ziem) oraz przyłączenie ich w charakterze terytoriów zależnych do odradzającej się Brodrii. Funkcjonują na Bastionie.

[url=https://kustosz.stempel.org.pl/1029/101005704499831156.png]Link do Kustosza
Link do bastionu - gdzie są też starsze wersje mapy
Aktualnie czekam na informacje na temat planowanych zmian na kontynencie Vaarlandu oraz na informacje dotyczące uaktualnienie tam sytuacji.
12 września ma się rozpocząć kongres dotyczący zmian i porządków na Vaarlandzie. Zapewne czekają nas kolejne ciekawe zmiany w mikroświecie...
Jedyna zmianą jest reaktywacja trzech dawnych ziem lennych na terenie dawnej Bialenii (przez ich prawowitych właścicieli, dawnych lenników, zarządców i gubernatorów tych ziem) oraz przyłączenie ich w charakterze terytoriów zależnych do odradzającej się Brodrii. Funkcjonują na Bastionie.

[url=https://kustosz.stempel.org.pl/1029/101005704499831156.png]Link do Kustosza
Link do bastionu - gdzie są też starsze wersje mapy
Aktualnie czekam na informacje na temat planowanych zmian na kontynencie Vaarlandu oraz na informacje dotyczące uaktualnienie tam sytuacji.
12 września ma się rozpocząć kongres dotyczący zmian i porządków na Vaarlandzie. Zapewne czekają nas kolejne ciekawe zmiany w mikroświecie...
Ostatnio zmieniony 19 września 2025, 19:25 przez Ronon Dex, łącznie zmieniany 4 razy.
- Ludwig Tomović • Stempel
- Kontakt:
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Aktualizacja mapy na 18.09.2025
Obecna aktualizacja uwzględnia:
1. Odradzającą się Brodrię wraz z jej terytoriami zależnymi:
- Rodecją (Katechonat Lisewski na Wyspie Bialeńskiej i Kraj Dehreiński - dawniej kawałek Nan Di),
- Venomanię (Katechonat Venomanii na Anatolii)
- Anatolię Brodryjską (tutaj nie jestem pewien statusu... bo podobno może być włączona jako ścisłe terytorium Brodrii).
2. Dżamahiriję - discordnację utworzoną na Wyspie Bialeńskiej i odwołującą się do czasów sprzed Republiki Bialeńskiej.
3. Utworzenie w Polarktyce terytorium zależnego Nan Di w postaci ziemi nazwanej Arctiq
4. Rozbudową terenów Gamellandu.
5. Drobną zmianę terenów Rotrii (dodano Wenecję jako lenno)
6. Poważne zmiany na Vaarlandzie:
- zmianę kształtu Rusowii, a tym samym zmianę kształtu kontynentu jako takiego,
- likwidację Turetii i Santery oraz włączenie tych terenów do Skarlandu,
- pojawienie się Malty jako terenu należącego do Bizancjum, ale z braku informacji gdzie ma być jest umieszczona w miejscu realowym względem "włoskiego buta".

Link do kustosza
Link do Bastionu (tam też starsze wersje mapy - można śledzić zmiany).
- Rodecją (Katechonat Lisewski na Wyspie Bialeńskiej i Kraj Dehreiński - dawniej kawałek Nan Di),
- Anatolię Brodryjską (tutaj nie jestem pewien statusu... bo podobno może być włączona jako ścisłe terytorium Brodrii).
2. Dżamahiriję - discordnację utworzoną na Wyspie Bialeńskiej i odwołującą się do czasów sprzed Republiki Bialeńskiej.
3. Utworzenie w Polarktyce terytorium zależnego Nan Di w postaci ziemi nazwanej Arctiq
- pojawienie się Malty jako terenu należącego do Bizancjum, ale z braku informacji gdzie ma być jest umieszczona w miejscu realowym względem "włoskiego buta".

Link do kustosza
Ostatnio zmieniony 19 września 2025, 18:45 przez Ronon Dex, łącznie zmieniany 1 raz.
- Oberhaupt
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Gamelland się rozrasta? Przyznam szczerze, że jestem zdumiony. Tam od długiego czasu nic się nie dzieje, poza rzutami kości.
Z tego co napisano po opublikowaniu mapy to zgłaszający zmiany nie do końca zrozumiał intencję związane z tymi "dodatkowymi ziemiami", których niby celowo nie zgłaszano do mapy, bo ponoć to tylko chwilowe narracje. Nie było problemu dopóki byli sami na wyspie... ale od chwili gdy mają sąsiada zaznaczenie kto gdzie działa stało się uzasadnione. Bo to tenże sąsiad zgłosił (w sumie rozsądnie) potrzebę oznaczenia terenów aby "uniknąć konfliktów".Heinz-Werner Grüner pisze: ↑19 września 2025, 08:08 Gamelland się rozrasta? Przyznam szczerze, że jestem zdumiony. Tam od długiego czasu nic się nie dzieje, poza rzutami kości.
W każdym razie ostatnia aktualizacja mapy stała się (mam nadzieję) powodem by to ustalono - co zaznaczać, a co jest tylko wewnętrzną narracją, która nie wpływa na działania innych i nie warto tego na mapę nanosić.
- Jürgen Voller • Stempel
- Prinz von Persien
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
To my jako Cesarstwo Nan Di mamy tam jakieś terytorium Arctic?
Pierwsze słyszę, ale się cieszę
Osiem rogów świata pod dachem cesarskiego pałacu, jak mawiali do września 1945 roku Japończycy
Osiem rogów świata pod dachem cesarskiego pałacu, jak mawiali do września 1945 roku Japończycy
- Załączniki
-
- JapaneseKiska.jpg (234.39 KiB) Przejrzano 577 razy
- Oberhaupt
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Dzięki za wyjaśnienie.Ronon Dex pisze: ↑19 września 2025, 09:40Z tego co napisano po opublikowaniu mapy to zgłaszający zmiany nie do końca zrozumiał intencję związane z tymi "dodatkowymi ziemiami", których niby celowo nie zgłaszano do mapy, bo ponoć to tylko chwilowe narracje. Nie było problemu dopóki byli sami na wyspie... ale od chwili gdy mają sąsiada zaznaczenie kto gdzie działa stało się uzasadnione. Bo to tenże sąsiad zgłosił (w sumie rozsądnie) potrzebę oznaczenia terenów aby "uniknąć konfliktów".Heinz-Werner Grüner pisze: ↑19 września 2025, 08:08 Gamelland się rozrasta? Przyznam szczerze, że jestem zdumiony. Tam od długiego czasu nic się nie dzieje, poza rzutami kości.
W każdym razie ostatnia aktualizacja mapy stała się (mam nadzieję) powodem by to ustalono - co zaznaczać, a co jest tylko wewnętrzną narracją, która nie wpływa na działania innych i nie warto tego na mapę nanosić.
To ja się cieszę... że moja praca z mapą (która piękna nie jest, technicznie zacofana za to jest... wiem) nie jest taka kompletnie bez sensu - skoro obywatel Nan Di dowiedział się dopiero z mojej mapy, że jego kraj ma terytorium zależne.Jürgen Voller pisze: ↑19 września 2025, 10:46 To my jako Cesarstwo Nan Di mamy tam jakieś terytorium Arctic?Pierwsze słyszę, ale się cieszę
![]()
- Leszek Ebe-Grüner • Stempel
- Dziedzic
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Ale dlaczego zjadłeś literki Rononie. Prawidłowa nazwa państwa to Dżamahirija Bialeńska. Jakby pani z języka polskiego to widziała to byś dostał ocenę -2.Ronon Dex pisze: ↑18 września 2025, 22:35 Aktualizacja mapy na 18.09.2025
Link do kustosza
(-) Leszek Ebe-Grüner
Syn Heinza-Werner Grünera
DZIEDZIC EDELWEISS
Wyznawca Edelweisszyzmu

Syn Heinza-Werner Grünera
DZIEDZIC EDELWEISS
Wyznawca Edelweisszyzmu