ESPAGRÜN Motorsport

W kwietniu 1922 roku we FBUM wydzielono sektor do produkcji automobili cywilnych. Na cześć założyciela fabryki pojazdy odtąd miały być znane jako Ebe. Po nieudanych prototypach za dalszy rozwój marki wzięli się A.F.de Espada i H.W.Grüner. I tak z początkiem roku 1924 zaczęli pracować nad nowym konceptem, by w maju tegoż roku ogłosić starannie rozwijajacy się koncept aut luksusowych i sportowych.
Regulamin forum
Obrazek
Awatar użytkownika
Albert Fryderyk de Espada Stempel
Faktotum

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Re: ESPAGRÜN Motorsport

Post autor: Albert Fryderyk de Espada »

No dobrze trzeba się zebrać do napisania tego najlepiej świeżo po rajdzie po potem już mi się nie będzie chciało. Więc marudny dziad zaprasza na "Wrażenia z 3. Rajdu Voxlandu".

Chyba sobie zaczną od wspomnienia iż podważalność ESPAGRÜN jest bardzo wymowna, ostatni sezon również zaczęliśmy średni udanym wejściem który potem skończył się już całkiem owocnie. Oby tylko i tym razem było podobnie.
Bardzo żałuję ze nie mogłem wziąć udziału w ostatnim rajdzie Voxlandu w ubiegłym sezonie gdyż bardzo dobrze mi się tam jeździ i bez wątpienia zaklasyfikowałbym Voxlandzie rajdy do mojej top3 ulubionych. Wszystko działa jak w zegarku, żadnych zacięć czy szalonych zegarów.
Szkoda tylko że tym razem dopiero piąte miejsce gdyż samemu liczyłem na więcej, mimo tego że wyjątkowo czułem że coś mi nie wychodzi mimo tego że moje wyniki trochę nie oddawały tej sytuacji. Była to zdecydowanie zasługa największego... zarzutu? problemu? ciężko to jakoś ubrać w słowa gdyż nie było to nic negatywnego.
Mowa oczywiście o systemie bonusów (i podobno jakiś minusów) za rzuty kością.
Od strony technicznej całkiem fajny dodatek który miałby prawo działać gdyby nie jeden mały problem. Jak się okazało prawdopodobieństwo wylosowania kary z tych rzutów było bardzo niskie zaś premie jakie można było zgarnąć kilka razy w trakcie rajdu były w moim odczuciu wręcz nieproporcjonalne duże jak na szanse ich dostania, wiem to gdyż bez nich nie byłbym nawet blisko piątego miejsca. Aby miało to ręce i nogi te premie czasowe nie powinny być większe niż kilka sekund lub zmniejszyć ilość OS-ów z tymi rzutami aby jakoś to zbalansować.
Chyba na tym moje marudzenie się kończy, zaś na koniec chciałbym podziękować @Anastasia Windsachen za organizację rajdu gdyż mimo mojego narzekania (nie zwracajcie na nie uwagi ja tak po prostu mam że lubię sobie ponarzekać) to bardzo przyjemnie bierze mi się za każdym razem udział w rajdach w Voxlandzie.

Być może jefe @Heinz-Werner Grüner będzie miał jeszcze jakieś błyskotliwe przemyślenia na koniec rajdu.
/-/ AF de Espada
Lewy Faktotum

ObrazekObrazekObrazek
Awatar użytkownika
Heinz-Werner Grüner Stempel
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Heinz-Werner Grüner »

Bardzo dziękuje @Albert Fryderyk de Espada za szczere wyznanie. Trochę racji masz, oczywiście. Ja jednak wole ochłonąć i napisać podsumowanie na spokojnie. Nie mniej uważam, że rajd, do pewnego momentu był całkiem przyjemny. Jutro odniosę się do systemu premiowania.
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
Awatar użytkownika
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Az się wierzyć nie chcę, że tyle miesięcy przegapiliśmy podsumowanie wydarzeń i dokonań naszego zespołu.

W związku z tym postaram się jak najlepiej to przedstawić. @Albert Fryderyk de Espada
ESPAGRÜN Motorsport
-
Obrazek
Albert Fryderyk de Espada zajmuje 5 miejsce ze stratą 1h 13minut do O.Surmy. (10pkt)
Heinz-Werner Grüner na miejscu siódmym ze stratą 1h 55minut (6pkt)
ESPAGRÜN Motorsport zdobywa łącznie 16 punktów - jako zespół 4 miejsce
- - - - - - - - - -
Obrazek
Albert Fryderyk de Espada plasuje się tuż za zwycięzcą- 2 miejsce ze stratą 8minut. (20pkt)
Heinz-Werner Grüner na najniższym stopniu podium ze stratą 19minut (17pkt)
Pierwsze podium obu kierowców w tym sezonie
ESPAGRÜN Motorsport zdobywa łącznie 37 punktów - Najlepszy team 7.Rajdu Leocji
- - - - - - - - - -
Obrazek
Albert Fryderyk de Espada WYGRYWA 3.Rajd Orientyki z przewagą 30minut. (27pkt)
Heinz-Werner Grüner plasuje się na 5 miejscu ze stratą 1h 22minuty (12pkt)
Pierwsze zwycięstwo de Espady tym sezonie
ESPAGRÜN Motorsport zdobywa łącznie 39 punktów - Najlepszy team 3.Rajdu Orientyki
- - - - - - - - - -
Obrazek
Albert Fryderyk de Espada WYGRYWA Sarmacki Rajd Bożonarodzeniowy z przewagą 12minut. (27pkt)
Heinz-Werner Grüner plasuje się na 7 miejscu ze stratą 1h 25minuty (8pkt)
Drugie zwycięstwo de Espady tym sezonie.
ESPAGRÜN Motorsport zdobywa łącznie 35 punktów - Najlepszy team Sarmackiego Rajdu Bożonarodzeniowego
- - - - - - - - - -

i na koniec... za kilka dni się dowiemy!
Obrazek

- - - - - - - - - -

Podsumowanie
2 x zwycięstwo - 4 x podium - 3 x zwycięstwa zespołowe - śmiem twierdzić, że jest doskonale!
W klasyfikacji generalnej kierowców Albert Fryderyk de Espada zajmuje 2 miejsce (84pkt) tracąc 3 pkt do Orjona Surmy, a Heinz-Werner Grüner jest 4-ty z 43 pkt.
Zespół ESPAGRÜN Motorsport jest liderem w klasyfikacji zespołowej - 127 pkt (20 przewagi nad BCZS)
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
Awatar użytkownika
Ludwig Tomović Stempel
Kontakt:

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Ludwig Tomović »

Gratulacje.
Obrazek
Awatar użytkownika
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Ludwig Tomović pisze: 23 stycznia 2026, 18:42 Gratulacje.
Dzięki!

Aż sobie dodam ujęcia z testów :P
Obrazek
Obrazek
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
Awatar użytkownika
Faktotum

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Obrazek

Aby więc tradycji stało się zadość zapraszam do krótkiego podsumowania 2.Rajdu Muratyki jaki miałem niewątpliwy zaszczyt organizować. Już pod koniec pierwszego dnia rajdu praktycznie wszystkie miejsca podium zdawać by się mogły być zarezerwowane dla pierwszej trójki kierowców między którymi walka o kolejność w jakiej przetną oni linie mety. Pierwsze dwa dni były nieustanną rotacją na miejscach od 1 do 3 pomiędzy Mistrzem Rajdowym 1925 Orjonem Surmą, walczącym z nim o tytuł Albertem de Espadą oraz nieco niespodziewanie dość świeżym kierowcą RMAW Danielem von Tauer-Krak. Dopiero początkiem ostatniego dnia zmagać pierwsza dwójka wysunęła się daleko przed ścigający ich peleton i walczyli ze sobą do praktycznie przedostatniego odcinka gdzie Albert Fryderyk de Espada przypieczętował zwycięstwo w swoim domowym wyścigu.

Albert Fryderyk de Espada WYGRYWA 2.Rajd Muratyki z przewagą 22minut. (27pkt)
Heinz-Werner Grüner plasuje się na 9 miejscu ze stratą 1h 39minuty (4pkt)
Trzecie zwycięstwo de Espady w tym sezonie.
ESPAGRÜN Motorsport zdobywa łącznie 31 punktów - Najlepszy team 2.Rajdu Muratyki

Dobry wynik zespołowy daje EspaGrün już w tym momencie 17 punktów przewagi nad drugimi w klasyfikacji drużynowej BCZS.
W klasyfikacji indywidualnej zaś AF de Espada pozostaje na drugim miejscu tracąc do pierwszego Orjona Surmy 3 punkty. Losy tegorocznego mistrzostwa RMAW rozstrzygną się więc podczas ostatniego rajdu sezonu w Austro-Węgrzech.
/-/ AF de Espada
Lewy Faktotum

ObrazekObrazekObrazek
Awatar użytkownika
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Tak, wiem, zawiodłem w poprzednimm rajdzie. Obiecuję poprawę, ale i tak będzie mi mega ciężko wskoczyć na podium w MAW...
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
Awatar użytkownika
Faktotum

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Obrazek

Muszę na wstępnie przyznać iż chyba 6. Rajd Alpejski był zdecydowanie jednym z najlepszych w mojej dotychczasowej karierze mogą konkurować tylko z moim pierwszym zwycięstwem Rajdzie Orientyki 1922. Zapewne było to jakieś połączenie szczęścia ale i pewnie samozaparcia oraz presji jaką sobie narzuciłem. Nie mniej rajd został przejechany na pełnej pompie tak dobrze że aż samemu byłem zaskoczonym. Powiedzmy że dałem @Orjonowi poczuć na własnej skórze moje doświadczenie po ostatnim rajdzie Szarotki. Nie mogę jednak zaprzeczyć że z perspektywy całego sezonu był to jeden z najbardziej epickich ale i wyrównanych pojedynków o mistrzostwo w historii RMAW aż do samego końca dzięki czemu naprawdę nie mogę się nacieszyć z faktu iż zdobyłem tytuł mistrzowski jako czwarta osoba w historii zmagań RMAW
Na pewno faktem wartym odnotowania jest powrót na podium klasyfikacji indywidualnej Ojca Organizatora RMAW @Heinz-Werner Grüner który na podium ostatnim razem plasował się podczas pierwszego sezonu. Dzięki tej całkiem porządnej i konsekwentnej formie ESPAGRÜN Motorsport zdołało również zdobyć mistrzostwo RMAW w klasyfikacji zespołowej dołączając do grona trzech zespołów jakie to osiągnęły na przestrzeni lat. Ciekawostka na koniec, jakby zsumować wszystkie zdobyte przeze mnie punkty i przypisać je do jednej z dwóch narodowości jakie samodzielnie reprezentowałem i zdobywałem dla nich punkty to Koribia lub Muratyka jest obecnie trzecim najbardziej utytułowanym krajem w zmaganiach RMAW ustępując tylko znacznie liczniejszym Sarmacji oraz Leocji.
Teraz kiedy jednak zmieniam barwy... po raz trzeci... zapewne będę chciał doprowadzić by to Edelweiss wskoczyło na najniższy stopień podium a kto wie może i samemu jeszcze dalej marzyć o kolejnym tytule. Chociaż z taką konkurencją skończyć możemy niechybnie jak Ferrari gdzie będziemy dwadzieścia lat później wspominać ostatnią titule.

Albert Fryderyk de Espada WYGRYWA 6. Rajd Alpejski z przewagą 36minut. (27pkt)
Heinz-Werner Grüner plasuje się na 3 miejscu ze stratą 1h 32minuty (17pkt)
Czwarte zwycięstwo de Espady w tym sezonie.
ESPAGRÜN Motorsport zdobywa łącznie 44 punktów - Najlepszy team 6. Rajdu Alpejskiego

Był to ostatni wyścig VII Sezonu RMAW, dzięki zwycięstwu w ostatnim Grand Prix Albert Fryderyk de Espada wygrywa mistrzostwo w klasyfikacji indywidualnej z wynikiem 156 punktów i przewagą 6 punktów nad drugim Orojonem Surmą. Na trzecim miejscu ze stratą 77 punktów do lidera uplasował się Heinz-Werner Grüner.
Znakomity wynik ostatniego rajdu i dobra powtarzalna forma obu kierowców przełożyły się na to że ESPAGRÜN Motorsport zdobywa mistrzostwo w klasyfikacji zespołowej z przewagą 37 punktów nad drugim BCZS.

Obrazek
/-/ AF de Espada
Lewy Faktotum

ObrazekObrazekObrazek
Awatar użytkownika
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Nic dodać, nic ująć. Pozostaje tylko cieszyć się i opijać sukces!

Obrazek
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
Awatar użytkownika
Ludwig Tomović Stempel
Kontakt:

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Ludwig Tomović »

Gratulacje.