ESPAGRÜN Motorsport

W kwietniu 1922 roku we FBUM wydzielono sektor do produkcji automobili cywilnych. Na cześć założyciela fabryki pojazdy odtąd miały być znane jako Ebe. Po nieudanych prototypach za dalszy rozwój marki wzięli się A.F.de Espada i H.W.Grüner. I tak z początkiem roku 1924 zaczęli pracować nad nowym konceptem, by w maju tegoż roku ogłosić starannie rozwijajacy się koncept aut luksusowych i sportowych.
Regulamin forum
Obrazek
Awatar użytkownika
Heinz-Werner Grüner Stempel
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Re: ESPAGRÜN Motorsport

Post autor: Heinz-Werner Grüner »

Ludwig Tomović pisze: 10 kwietnia 2026, 08:31
Heinz-Werner Grüner pisze: 10 kwietnia 2026, 08:24
Ludwig Tomović pisze: 09 kwietnia 2026, 23:14

Czy ja wiem?
Ten pociąg już odjechał...

I ten i ten "powrut" są raczej równie prawdopodobne, zwłaszcza w takich uwarunkowaniach jakie są.
Real na pewno nie sprzyja, ale ewidentnie brakuje Cię przede wszystkim na Orbicie.
Nie tylko kwestie realowe, ale one też mają swój wpływ.

Co do Orbity, zgoda, ale też obecnie większość pracy odbywa się w zaciszu gabinetów (Discorda).
Myślę, że w maju-czerwcu zaprezentujemy tam kilka ciekawych inicjatyw :)
Ja się będę upierał, że przydałaby się "trzecia siła" w RMAW... No, ale ja to sobie mogę chcieć, prawda? ;)

Co do Orbity, to chodziło mi głównie o rajd, bo o tym pisaliśmy, ale fakt na forum również byście mogli coś podziałać. Będę zachęcał i wspierał. ;)
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
Awatar użytkownika
Ludwig Tomović Stempel
Kontakt:

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Ludwig Tomović »

Jeśli będzie wola ze strony władz RMAW, to będę za kontynuacją Rajdu Orientyki.

Może nie jest idealnie, ale myślę że jest ciekawie, choćby przez proponowane przez nas innowacje.

Do tego czasu uporządkowane będą też sprawy ustrojowe, które otwierają nowe możliwości .

A zresztą... sami zobaczycie za jakiś czas.
Obrazek
Awatar użytkownika
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Ludwig Tomović pisze: 10 kwietnia 2026, 09:50 Jeśli będzie wola ze strony władz RMAW, to będę za kontynuacją Rajdu Orientyki.

Może nie jest idealnie, ale myślę że jest ciekawie, choćby przez proponowane przez nas innowacje.

Do tego czasu uporządkowane będą też sprawy ustrojowe, które otwierają nowe możliwości .

A zresztą... sami zobaczycie za jakiś czas.
Jeśli dobrze widziałem, to RO był jako drugi pod względem jakości wg ostatnich ocen. To chyba dobrze rokuje na kolejny sezon. Nie mniej nie czytałem wszystkich uwag. ;)

Co do "spraw ustrojowych" no to zachęciłeś tylko by pocisnąć temat... :) Moze mały rąbek tajemnicy? A może dwa zdania na priw? Przecież nie ukradnę Wam pomysłu, a może coś wspomogę. ;)
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
Awatar użytkownika
daniel von tauer-krak Stempel

ODZNACZENIA

Post autor: daniel von tauer-krak »

Heinz-Werner Grüner pisze: 10 kwietnia 2026, 08:39
Heinz-Werner Grüner pisze: 10 kwietnia 2026, 08:24
Real na pewno nie sprzyja, ale ewidentnie brakuje Cię przede wszystkim na Orbicie.

Co do Orbity, zgoda, ale też obecnie większość pracy odbywa się w zaciszu gabinetów (Discorda).
Ja się będę upierał, że przydałaby się "trzecia siła" w RMAW... No, ale ja to sobie mogę chcieć, prawda? ;)
Ooievaar-Vossen RT ?
Ale tutaj raczej ciężko o 3 siłę jak miejsca na 1 podium wyminiają mniędzy sobą Orjon i Espada.

+ Była ekopa ELTu, Była i chyba wciąż jest epoka BCZS, może zaczyna się epoka ESPAGRÜN
Daniel Janary von Tauer-Krak
Awatar użytkownika
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

daniel von tauer-krak pisze: 11 kwietnia 2026, 09:24
Heinz-Werner Grüner pisze: 10 kwietnia 2026, 08:39

Ooievaar-Vossen RT ?
Ale tutaj raczej ciężko o 3 siłę jak miejsca na 1 podium wyminiają mniędzy sobą Orjon i Espada.

+ Była ekopa ELTu, Była i chyba wciąż jest epoka BCZS, może zaczyna się epoka ESPAGRÜN
Nie chodziło mi o Ooievaar. Nie chodziło o żaden istenijacy zespół. Co do podium to to tak, Orjon i Albert są wyjątkowi, ale zespołowo trzeba pamiętać, że jest Helwetyk i moja skromna osoba. Solidni przeciętni, ale są. :)
Co do trzeciego zespołu to powaznie pisząc myślałem o tworze składajacym się z Daniela Kraka i Ludwika Tomovicia. Tu widzę potencjał, ale Slawończyk jest wypalony i obecnie nie jest tak regularny w mikro jak kiedyś. Gdyby postawić mu jakiś cel, na którym by mu zależało, to automatycznie w walce o zwycięstwo dołącza kolejny kierowca. A umówmy się, Ty jesteś "nową nadzieją", więc widzę to w złotych barwach.
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
Awatar użytkownika
Ludwig Tomović Stempel
Kontakt:

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Heinz-Werner Grüner pisze: 11 kwietnia 2026, 15:37
Co do trzeciego zespołu to powaznie pisząc myślałem o tworze składajacym się z Daniela Kraka i Ludwika Tomovicia. Tu widzę potencjał, ale Slawończyk jest wypalony i obecnie nie jest tak regularny w mikro jak kiedyś. Gdyby postawić mu jakiś cel, na którym by mu zależało, to automatycznie w walce o zwycięstwo dołącza kolejny kierowca. A umówmy się, Ty jesteś "nową nadzieją", więc widzę to w złotych barwach.
Przecież obaj doskonale wiemy że nie było żadnego wypalenia, a powód mojego zakończenia przygody z rajdami był zupełnie inny.

Swoją drogą trochę dziwne, że RMAW nie chciało mnie potem zagospodarować w jakiejś innej roli, ale cóż, strata dla organizacji i dla mnie trochę też :)
Obrazek
Awatar użytkownika
daniel von tauer-krak Stempel

ODZNACZENIA

Post autor: daniel von tauer-krak »

Heinz-Werner Grüner pisze: 11 kwietnia 2026, 15:37 Nie chodziło mi o Ooievaar. Nie chodziło o żaden istenijacy zespół. Co do podium to to tak, Orjon i Albert są wyjątkowi, ale zespołowo trzeba pamiętać, że jest Helwetyk i moja skromna osoba. Solidni przeciętni, ale są. :)
Co do trzeciego zespołu to powaznie pisząc myślałem o tworze składajacym się z Daniela Kraka i Ludwika Tomovicia. Tu widzę potencjał, ale Slawończyk jest wypalony i obecnie nie jest tak regularny w mikro jak kiedyś. Gdyby postawić mu jakiś cel, na którym by mu zależało, to automatycznie w walce o zwycięstwo dołącza kolejny kierowca.
Merytorycznie to:
- Sarmacki dream team można stworzyć (Gibson i Fatima)
- W moim przypadku to raczej musiałbym kogoś nowego ściagnąć albo dogadać się z @Alfred Fabian, żeby reprezentował jedyne słuszne barwy - z tych w miarę aktywnych.

Pytanie czy potrzebna jest kolejna mocna ekipa?
Wydaje mi się, że nie. Raczej utrudnienia dla liderów klasyfikacji, bo ciężko włączyć się do walki - a tutaj raczej zależałoby na dużych emocjach i na walce do ostatniego odcinka.
Można też przemyśleć kwestie nagród sezonowych - ja w ramach Królewskiego Kasyna byłbym zainteresowany klikalną ekspozycją w trakcie rajdów. Jakby było szersze grono kibiców to można byłoby się zastanowic nad zakładami, ale raczej w formie klasyfikacji końcowej lub listy końcowej wyścigu.
Heinz-Werner Grüner pisze: 11 kwietnia 2026, 15:37 A umówmy się, Ty jesteś "nową nadzieją", więc widzę to w złotych barwach.
Nie. W sensie jeśli wystartuje w kolejnej edycji, to można uznać, że jest sukces. Raz w miesiącu/raz na dwa jest optymalnie, ale przy dłuższych przerwach z mojej perspektywy można wypaść z zainteresowania.
Daniel Janary von Tauer-Krak
Awatar użytkownika
Ludwig Tomović Stempel
Kontakt:

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Jak widać, Herr Daniel nie jest zainteresowany dzieleniem zespołu ze mną :)
Obrazek
Awatar użytkownika
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Ludwig Tomović pisze: 11 kwietnia 2026, 16:14
Heinz-Werner Grüner pisze: 11 kwietnia 2026, 15:37
Przecież obaj doskonale wiemy że nie było żadnego wypalenia, a powód mojego zakończenia przygody z rajdami był zupełnie inny.

Swoją drogą trochę dziwne, że RMAW nie chciało mnie potem zagospodarować w jakiejś innej roli, ale cóż, strata dla organizacji i dla mnie trochę też :)
Ty masz swoje racje Przyjacielu, ja swoje. Nie chciałbym już do tego wracać, bo nie uważam, że to cokolwiek wnosi do dyskusji. Nie mniej powrót byłego mistrza byłby na pewno wielce wyczekiwany.

Dziwne, że nie zaadoptowaliśmy w innej roli? Szczerze powiedziawszy chyba właśnie wtedy nam się "rozjechało". Po drugie teraz pewnie miałbym wizję na "takiego" mistrza. Wtedy zupełnie inaczej patrzyłem na rozwój RMAW. Nie było czasu, chęci i zdecydowanego działania by "dbać o markę".
daniel von tauer-krak pisze: 13 kwietnia 2026, 00:17
Heinz-Werner Grüner pisze: 11 kwietnia 2026, 15:37 Nie chodziło mi o Ooievaar. Nie chodziło o żaden istenijacy zespół. Co do podium to to tak, Orjon i Albert są wyjątkowi, ale zespołowo trzeba pamiętać, że jest Helwetyk i moja skromna osoba. Solidni przeciętni, ale są. :)
Co do trzeciego zespołu to powaznie pisząc myślałem o tworze składajacym się z Daniela Kraka i Ludwika Tomovicia. Tu widzę potencjał, ale Slawończyk jest wypalony i obecnie nie jest tak regularny w mikro jak kiedyś. Gdyby postawić mu jakiś cel, na którym by mu zależało, to automatycznie w walce o zwycięstwo dołącza kolejny kierowca.
Merytorycznie to:
- Sarmacki dream team można stworzyć (Gibson i Fatima)
- W moim przypadku to raczej musiałbym kogoś nowego ściagnąć albo dogadać się z @Alfred Fabian, żeby reprezentował jedyne słuszne barwy - z tych w miarę aktywnych.

Pytanie czy potrzebna jest kolejna mocna ekipa?
Wydaje mi się, że nie. Raczej utrudnienia dla liderów klasyfikacji, bo ciężko włączyć się do walki - a tutaj raczej zależałoby na dużych emocjach i na walce do ostatniego odcinka.
Można też przemyśleć kwestie nagród sezonowych - ja w ramach Królewskiego Kasyna byłbym zainteresowany klikalną ekspozycją w trakcie rajdów. Jakby było szersze grono kibiców to można byłoby się zastanowic nad zakładami, ale raczej w formie klasyfikacji końcowej lub listy końcowej wyścigu.
Heinz-Werner Grüner pisze: 11 kwietnia 2026, 15:37 A umówmy się, Ty jesteś "nową nadzieją", więc widzę to w złotych barwach.
Nie. W sensie jeśli wystartuje w kolejnej edycji, to można uznać, że jest sukces. Raz w miesiącu/raz na dwa jest optymalnie, ale przy dłuższych przerwach z mojej perspektywy można wypaść z zainteresowania.

Sarmacki team jest. @Fatima jeździ z @Prokrustesem . Dodam, że ten drugi startował nawet w pierwszym wyścigu RMAW w ogóle. Wystarczy wykorzystać potencjał zespołu.
Pavel to faktycznie równie dobry kierowca co Fatima (ostatnio chyba nawet ciut lepszy) i też jeździ w zespole sarmackim. Jego partnerem jest@Piotrek od Bocianów. Swego czasu świetny rajdowiec. Tutaj ponownie wystarczy pobudzić zapał. Pewnie, że można zmieniać ekipy, ja nic nie bronię, taki był jednak wybór kierowców.
Co do @Alfreda ... no to zawodnik ze zmarnowanym potencjałem przez Vadima! ;)

Nadal się będę upierał, zdaje się, że chciałeś mieć wiecej rajdów, że właśnie regularnosć jeden weekend w miesiacu Tobie sprzyja Herr @Danielu. Patrz na Helwetyka. Nie ma go praktycznie wcale, a na RMAW się zjawia. ;)
Ludwig Tomović pisze: 13 kwietnia 2026, 00:26 Jak widać, Herr Daniel nie jest zainteresowany dzieleniem zespołu ze mną :)
Chyba nie wie jaką miałeś serię w "pierwszym piku" RMAW. Może pokażę:
Obrazek
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
Awatar użytkownika
Albert Fryderyk de Espada Stempel
Faktotum

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Albert Fryderyk de Espada »

daniel von tauer-krak pisze: 11 kwietnia 2026, 09:24
Heinz-Werner Grüner pisze: 10 kwietnia 2026, 08:39 Ja się będę upierał, że przydałaby się "trzecia siła" w RMAW... No, ale ja to sobie mogę chcieć, prawda? ;)
Ooievaar-Vossen RT ?

Nie jest to wcale jakieś pewne, w tym sezonie faktycznie miałem parcie na to by wygrać więc oczywistym jest że żonglowaliśmy pierwszymi miejscami podium. Teraz będąc już ukontentowany to pewnie zwolnię miejsce. Mógłbym odejść po osiągnięciu największej nagrody w RMAW ale na razie za dobrze się przy tym bawię.
/-/ AF de Espada
Lewy Faktotum

ObrazekObrazekObrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „EBE - marka automobili luksusowych i sportowych”