Swann Platz

Aleja Rozkoszy to miejsce, które każdy mieszkaniec wspomina bardzo czule. Tutaj mieszczą się zabudowania mieszkalne przeciętnego Schmitta z Kotliny. Nie są to jakieś bogato zdobione kamienice, ale przytulne, przeważnie w kolorach białym lub kremowym w stylu pruskim. Dzielnica wizualnie znakomicie współgra z resztą miasteczka.

Moderator: Isabella M. Neumann-Swann

Awatar użytkownika
Isabella M. Neumann-Swann Stempel

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Re: Swann Platz

Post autor: Isabella M. Neumann-Swann »

Krzysztof i Bella zeszli do najstarszej części Wolkenbamtu, gdzie mieściło się miejskie archiwum. W przeciwieństwie do reprezentacyjnych sal urzędu u góry, tutaj w piwnicy wszystko wyglądało zupełnie inaczej. Wąskie korytarze, drewniane regały sięgające niemal sufitu, metalowe szuflady z kartotekami i niezliczone pudła pokryte grubą warstwą kurzu sprawiały wrażenie, jakby czas zatrzymał się tu kilkadziesiąt lat temu.

— Cargaldorf — powiedziała Bella, przeglądając stary spis dokumentów. — Musimy znaleźć wszystko, co dotyczy tej miejscowości. Akta administracyjne, mapy, korespondencję… cokolwiek. - Krzysztof postawił na stole kolejne pudło.
— To może być prostsze, niż myślisz. - Bella spojrzała na niego z nadzieją.
— Naprawdę?
— Nie. — Uśmiechnął się. — Ale przynajmniej mamy kawę. - Bella pokręciła głową.
— Wiedziałam, że mogę na ciebie liczyć.

Zaczęli od katalogów alfabetycznych. Cargaldorf pojawiał się w kilku miejscach, ale przy każdym wpisie znajdowała się inna sygnatura. Jedna prowadziła do działu „Administracja i granice”, druga do „Korespondencja urzędowa”, a trzecia do tajemniczo brzmiącego działu „Sprawy szczególne”.

— „Sprawy szczególne”? — Bella uniosła brwi. — To brzmi zachęcająco.
— Albo oznacza, że ktoś nie wiedział, gdzie to włożyć.

Po kilkunastu minutach Krzysztof znalazł pierwszą teczkę. Była gruba, oprawiona w wyblakłe, szare płótno, a na jej grzbiecie widniał napis:

CARGALDORF — DOKUMENTACJA ADMINISTRACYJNA

Bella ostrożnie ją otworzyła. W środku znajdowały się stare pisma, odręczne notatki, kopie decyzji urzędowych oraz kilka map. Niektóre dokumenty były jeszcze pisane charakterystycznym, ozdobnym pismem kancelaryjnym.

— Spójrz tutaj — powiedział Krzysztof. - Wskazał na mapę przedstawiającą okolice Cargaldorfu. Na jej marginesie ktoś dopisał ręcznie kilka nazw i dat. Bella pochyliła się nad dokumentem.
— Ta granica… tutaj przebiegała inaczej.
— Właśnie.

Przez chwilę oboje milczeli. Zaczęli porównywać mapę z nowszymi dokumentami. Okazało się, że w archiwum znajdowały się co najmniej trzy różne wersje granic administracyjnych Cargaldorfu. Po godzinie stół był już zasypany papierami. Ale jak na złość notki o aktualnym właścicielu posiadłości znaleźć nie mogli.

Obrazek

- Pozostaje nam tylko chyba napisać do Ojca. I wyjaśnić to z nim. I przede wszystkim musze wyjaśnić sprawy tych granic. Jak zawsze zamiast ułatwić sobie życie, to je utrudniam. Och @Krzysztof Windsor w coś ty mnie wpakował! - zaśmiała się Bella przeciągając lekko, bo bolało ją już wszystko od tego siedzenia nad papierami.
(-) Isabella Marie Augentrost-Cargalho Neumann-Swann [von Lichtenstein]
Awatar użytkownika
Krzysztof Windsor Stempel
Ambasador Królestwa Voxlandu

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Krzysztof Windsor »

- Wydaje mi się, że niestety nie znaleźliśmy tego czego szukamy... Masz rację, trzeba będzie słać list do Joachima. Ale ja mogę napisać zamiast Ciebie.
- Tylko potem daj mi przeczytać co tam naskrobałeś.

Windsor i Bella popatrzyli na siebie z uśmiechem.
- To co teraz, jak już sprawa się rozwiązała. Jaki plan dalej? Gdzie idziemy?
- Spokojnie, spokojnie. Pamiętaj, że przyjechałeś tutaj odpoczywać. - Zaśmiała się Bella.
Awatar użytkownika

ODZNACZENIA

OBYWATEL

- Co teraz? Idziemy do Augusta. A po drodze wejdziemy do Kawiarni. I potem możemy zabrać auto od Augusta i pojechać do Salzbrunn. Chciałabym ci pokazać naszą winnicę i okolice tam. Musze sprawdzić jak idą pracę nad winami na święto.
- Świetny plan! Uwielbiam wasze wino!
- Zatem ja idę jeszcze na chwilę do góry, i napiszę do Ojca szybki list. I możemy ruszać. A ty idź przygotuj konie. - powiedziała Bella do @Krzysztof Windsor

Bella weszła szybko do swojego gabinetu, wzięła kartkę i napisała kilka słów do @Joachim Cargalho
Wolkenbad, 30/08/1926
Drogi Ojcze!
Mam do ciebie prośbę. Czy możesz mi napisać, kto jest aktualnym właściciel Dworku w Cargaldorf. Chcę wyjaśnić sprawę z Krzysztofem, by wszystko było jasno napisane w księgach.
Z całusami, Twoja Córka
Bella
Awatar użytkownika

ODZNACZENIA

OBYWATEL

-Winnica brzmi jak świetny plan! Uwielbiam wino!

Windsor poszedł przygotować konie. Napoił je, pogłaskał sprawdził wyposażenie, dopiął uprzęże.
- Ah... Jak tak na Was patrzę... Wspaniałe jesteście. Powiedział im jednocześnie głaszcząc po pyskach. One nic nie powiedziały, tylko parsknęły. Krzysztof znalazł jeszcze w torbie kopystkę i wyczyścił kopyta z ewentualnego błota i piasku, które zebrały się po ostatniej jeździe. Niedługo później zeszła do niego Bella. Wsiedli na konie i ruszyli dalej w drogę...
Awatar użytkownika

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Po wyjściu z archiwum Bella i Krzysztof postanowili zrobić sobie krótką przerwę. Oboje mieli już dość starych dokumentów, zakurzonych teczek i map, a przede wszystkim potrzebowali chwili, żeby spokojnie uporządkować to, czego dowiedzieli się o Cargaldorf. I by zastanowić się nad tym co zrobić, jeśli Krzysztof zostanie bez domu.
Kilka ulic dalej znajdowała się Edelweiss Kaffee — niewielka, elegancka kawiarnia urządzona w alpejskim stylu. Z dużych okien sączyło się ciepłe światło, a za szybami widać było południowe Wolkenbad. Bella otworzyła drzwi i przepuściła Krzysztofa.

— Najpierw kawa — oznajmiła stanowczo. — Dopiero później możemy rozmawiać o kolejnych problemach.
— Rozsądny plan — odpowiedział Krzysztof. — Zwłaszcza, że od

Przy ladzie zamówili dwie kawy. Bella wybrała cappuccino i kawałek sernika z malinami, natomiast Krzysztof zdecydował się na dużą czarną kawę oraz kawałek apfelstrudla z cynamonem. Z tacą usiedli przy stoliku w głębi sali, skąd mogli obserwować ulicę. Przez chwilę panowała między nimi cisza. Bella powoli zamieszała kawę, po czym spojrzała na Krzysztofa.

— Dobrze. Cargaldorf mamy częściowo rozpracowany. Ale teraz jest jeszcze winnica. - Krzysztof odłożył widelec.
— Właśnie o niej chciałem porozmawiać.
— Tak? A co cię interesuje? - zapytała @Krzysztof Windsor

Obrazek
Awatar użytkownika

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Windsor zachwycał się wnętrzem kawiarni. Dawno nie widział tak ładnego i bogatego w detale, które wspaniale ze sobą współgrały, wnętrza. Chwycił do dłoni filiżankę z kawą i powąchał ją, a potem wziął pierwszy łyk...
- Pyszna, jaka pyszna. Dawno nie piłem tak dobrej kawy...

- A winnica. Tak. Wiesz, tak sobie myślę, że przydało by się troszkę wypełnić piwniczkę w Pałacu Królewskim... A przy okazji może dać wam Znak Jakości, że dostarczacie również na dwór. Przyjemne z pożytecznym. Co byś o tym myślała?- Powiedział Windsor, po czym napił się łyka kawy i zabrał na widelczyk kawałek ciasta.
Awatar użytkownika

ODZNACZENIA

OBYWATEL

- Ciekawa propozycja, byłbyś pierwszym zagranicznym odbiorca naszych win. Nie mamy jeszcze dużego wyboru. Tylko dwa roczniki i 3 rodzaje, choć trzeci dopiero teraz będę prezentować. Ale jeśli chciałbyś i smakują ci, to bym zastanowiła nad tym. Pytanie czy chciałbyś kupić bezpośrednio od nas, czy przez Karawanę. Bo planuję tak wystawić swoje roczniki.
- A to zależy od Ciebie. - odpowiedział @Krzysztof Windsor
- Najpierw dojedźmy tam i spróbujesz naszych win. I będziemy zastanawiać się co dalej. A powiedz mi lepiej jak smakuje ci ciasto? - zaśmiała się Bella. - To wypieki od Babinki, to ona piecze głównie ciasta tutaj. Chociaż ja też staram się pomagać, jeśli akurat jestem na miejscu.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Allee der Freuden - strefa mieszkalna”