Formacje cudzoziemskie [temat roboczy]

Siły Lądowe Edelweiss
Awatar użytkownika
Heinz-Werner Grüner Stempel
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Re: Formacje cudzoziemskie [temat roboczy]

Post autor: Heinz-Werner Grüner »

Jürgen Voller pisze: 16 lipca 2025, 20:27 Ostatnio trochę się ślimaczy :roll:
Powód?
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
oberhauptokration
Awatar użytkownika
Joachim Cargalho Stempel
Graue Eminenz

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Joachim Cargalho »

Trochę ostatnio było innych tematów, w które siłą rzeczy zaangażowane były osoby wojskowe. Herr Voller angażował się w misję Taunzig. Niestety, Rząd Tymczasowy nie miał wystarczających kompetencji, żeby wesprzeć ten temat.
Obrazek
Awatar użytkownika
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Joachim Cargalho pisze: 16 lipca 2025, 20:32 Trochę ostatnio było innych tematów, w które siłą rzeczy zaangażowane były osoby wojskowe. Herr Voller angażował się w misję Taunzig. Niestety, Rząd Tymczasowy nie miał wystarczających kompetencji, żeby wesprzeć ten temat.
Czynię zatem honory, że akurat ten wątek nie został tknięty przez ERT. ;) Nie mniej licze na to, że w przyszłości zostanie on także częśćią rozmów wszystkich Edli.
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
oberhauptokration
Awatar użytkownika
Joachim Cargalho Stempel
Graue Eminenz

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Joachim Cargalho »

Jeszcze Oberhaupt zatęskni za aktywnością i pełnym zaangażowaniem w tak wiele aspektów funkcjonowania Edelweiss.
Obrazek
Awatar użytkownika
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Joachim Cargalho pisze: 17 lipca 2025, 08:39 Jeszcze Oberhaupt zatęskni za aktywnością i pełnym zaangażowaniem w tak wiele aspektów funkcjonowania Edelweiss.
Już tęsknie! Serio. Wczoraj na trybie "RUN" napisałem tyle mądrego, że ho ho! :D
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
oberhauptokration
Awatar użytkownika
Jürgen Voller Stempel
Prinz von Persien

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Jürgen Voller »

Wiecie, ja jestem w polu obecnie ;)
Wy tu, a ja krwawię za Edelweiss :lol:
Awatar użytkownika
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Jürgen Voller pisze: 17 lipca 2025, 16:56 Wiecie, ja jestem w polu obecnie ;)
Wy tu, a ja krwawię za Edelweiss :lol:
Chwała Herr Gefreiter za to! Niech się dzieje!
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
oberhauptokration
Awatar użytkownika
Jürgen Voller Stempel
Prinz von Persien

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Jürgen Voller »

Jawohl! :)
Awatar użytkownika
Albert Fryderyk de Espada Stempel
Faktotum

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Albert Fryderyk de Espada »

To ja sobie jeszcze pozwolę przywołać najbardziej zainteresowanych czyli @Ronon Dex, @Jürgen Voller oraz chyba @Targersdorf Borisz gdyż też wyrażał chyba jakieś chęci. Trzeba się zabrać za przygotowywanie tych formacji. Uzgodniliśmy już że liczebnie te formacje nie będą przekraczać liczebności pułku/batalionu czyli bezpiecznie będzie założyć liczbę około maksymalnie 1000 żołnierzy. Teraz charakter tych jednostek, Ronon zgaduję ma to już wszystko ułożone dla Nandijczyków ale zostaje jeszcze Herr Voller oraz Targersdorf. Mają to być formacje czystko piechoty czy jakieś bardziej wyspecjalizowane?

No i jeszcze kwestie strukturalne. Osobiście stworzyłbym te nasze "Legiony Ochotnicze" jako osobną formację Edelweiss Landstreitkräfte gdzie każdy legion działałby niezależnie od innych a na czas jakiś operacji wojskowych ewentualnie mieliby desygnowaną formację wyższą (zapewne w jednej z naszych dywizji) pod którą by służyli.
W tym miejscy jeszcze bym się pochylił nad samą nazwą "Legiony Ochotnicze" czy jakkolwiek inaczej tego by nie nazwać trzeba by się z tym uporać przed formalizacją przedsięwzięcia.
/-/ AF de Espada
Lewy Faktotum

ObrazekObrazekObrazek
Awatar użytkownika
Ronon Dex Stempel

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Ronon Dex »

Albert Fryderyk de Espada pisze: 21 lipca 2025, 02:14 Uzgodniliśmy już że liczebnie te formacje nie będą przekraczać liczebności pułku/batalionu czyli bezpiecznie będzie założyć liczbę około maksymalnie 1000 żołnierzy.
No przecież wcześniej było uzgadniane 800 żołnierzy i odniosłem wrażenie, że taką liczbę zaakceptował Oberhaupt, który wcześniej myślał, że to w ogóle będzie mniejsze.
Heinz-Werner Grüner pisze: 23 czerwca 2025, 21:47 Przyznam, że spodziewałem się, że te Legiony Ochotnicze to w całości z 1000-1500 etatów, a to chyba jeszcze się mieścimy.
Ronon Dex pisze: 24 czerwca 2025, 04:06 Obecnie pewnie więcej... bo jeżeli uznamy, że "cudzoziemskie bataliony" mogą liczyć do 800 ludzi to w zależności od ilości chętnych wyjdzie pewnie 2500-4000 tysiące.

Maksymalnie wyjdzie z tego jakiś wzmocniony pułk czy brygada. W skali ELak, która liczy trzy dywizje (każda 3-pułkowa) nie spowoduje to żadnych problemów.
Heinz-Werner Grüner pisze: 24 czerwca 2025, 08:54 Dobra, no to sobie działajcie. [...]
Liczby 800 żołnierzy trzymałem się tworząc batalion nandyjski... choć nie do końca było to wygodne, ale ustalenie to ustalenie.
Albert Fryderyk de Espada pisze: 21 lipca 2025, 02:14 Teraz charakter tych jednostek, Ronon zgaduję ma to już wszystko ułożone dla Nandijczyków
Nie wiem dlaczego trzeba zgadywać skoro opis batalionu nandyjskiego został opublikowany 1 lipca?
Albert Fryderyk de Espada pisze: 21 lipca 2025, 02:14 No i jeszcze kwestie strukturalne. Osobiście stworzyłbym te nasze "Legiony Ochotnicze" jako osobną formację Edelweiss Landstreitkräfte gdzie każdy legion działałby niezależnie od innych a na czas jakiś operacji wojskowych ewentualnie mieliby desygnowaną formację wyższą (zapewne w jednej z naszych dywizji) pod którą by służyli.
No tak to planowaliśmy przecież... na co dzień jest są to dość samodzielne formacje, a na czas "W" można im przydzielać zadania samodzielne lub podporządkować pod jakąś dywizję. Zresztą jedno nie przeczy drugiemu...
Obrazek
Ronon Dex
Archont Rodecji oraz Gubernator Oceanii Leockiej
ODPOWIEDZ