🕵️♂️ Anonimowość w sieci – czy jeszcze jej potrzebujemy? Przemyślenia z Kotliny Edelweiss
- Femme Mystere • Stempel
- Faktotum
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
🕵️♂️ Anonimowość w sieci – czy jeszcze jej potrzebujemy? Przemyślenia z Kotliny Edelweiss
W dobie social mediów, gdzie każdy pokazuje swoje prawdziwe życie, twarz i imię, coraz trudniej o prawdziwą anonimowość w sieci. Ale są miejsca, gdzie ta anonimowość wciąż żyje – i ma się dobrze.
W Kotlinie Edelweiss tworzymy swoje anonimowe alter ego – drugie ja, które żyje w alternatywnej rzeczywistości. W naszym przypadku – w świecie stylizowanym na lata 20. XX wieku. Każdy z nas wciela się w mieszkańca fikcyjnego kraju i może realizować swoje ambicje:
– wspinać się po szczeblach politycznych,
– tworzyć kulturę i sztukę,
– prowadzić badania naukowe,
– rozwijać karierę wojskową,
– albo po prostu być kimś zupełnie innym niż w prawdziwym życiu.
To wszystko dzieje się anonimowo – bez imion, nazwisk, zdjęć z wakacji. Liczy się wyobraźnia, narracja i to, co chcesz zbudować w tym drugim świecie.
I tu pojawia się pytanie:
Czy ludzie wciąż chcą anonimowości w sieci?
Czy może Internet stał się miejscem, gdzie liczy się tylko to, co prawdziwe, piękne i publiczne?
Czy jest jeszcze przestrzeń na alternatywne tożsamości, kreatywne światy i życie poza algorytmem?
Chętnie poznam Wasze zdanie.
W Kotlinie Edelweiss tworzymy swoje anonimowe alter ego – drugie ja, które żyje w alternatywnej rzeczywistości. W naszym przypadku – w świecie stylizowanym na lata 20. XX wieku. Każdy z nas wciela się w mieszkańca fikcyjnego kraju i może realizować swoje ambicje:
– wspinać się po szczeblach politycznych,
– tworzyć kulturę i sztukę,
– prowadzić badania naukowe,
– rozwijać karierę wojskową,
– albo po prostu być kimś zupełnie innym niż w prawdziwym życiu.
To wszystko dzieje się anonimowo – bez imion, nazwisk, zdjęć z wakacji. Liczy się wyobraźnia, narracja i to, co chcesz zbudować w tym drugim świecie.
I tu pojawia się pytanie:
Czy ludzie wciąż chcą anonimowości w sieci?
Czy może Internet stał się miejscem, gdzie liczy się tylko to, co prawdziwe, piękne i publiczne?
Czy jest jeszcze przestrzeń na alternatywne tożsamości, kreatywne światy i życie poza algorytmem?
Chętnie poznam Wasze zdanie.
(-) Lieselotte Augentrost
Prawa Faktotum

Prawa Faktotum

- Joachim Cargalho • Stempel
- Graue Eminenz
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Re: 🕵️♂️ Anonimowość w sieci – czy jeszcze jej potrzebujemy? Przemyślenia z Kotliny Edelweiss
Oczywiście, że tak. W mikronacjach tym bardziej.
Większość tworzy tutaj obraz swojego zajebistego ja.
Większość tworzy tutaj obraz swojego zajebistego ja.

- Faktotum
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Re: 🕵️♂️ Anonimowość w sieci – czy jeszcze jej potrzebujemy? Przemyślenia z Kotliny Edelweiss
A jednak większość ludzi woli tworzyć fałszywy wizerunek swojego zajebistego ja w social mediach
Bo mnie osobiście ciężko uwierzyć w tylu wspaniałych i pieknych ludzi sukcesu, jakich pełno w internetach.
Prawa Faktotum

Prawa Faktotum

- Graue Eminenz
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
To jeszcze kolejna kwestia, choć pewnie ma wspólny mianownik: Człowiek potrzebuje uznania.
Czy w SM tworzymy fałszywe wersje siebie?
Raczej wyidealizowane.
Czy w SM tworzymy fałszywe wersje siebie?
Raczej wyidealizowane.

- Faktotum
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Dla mnie fałszywe. Nie jesteś bowiem w stanie poznać osoby po jej SM. Mam na myśli... zrozumieć, jaka jest naprawdę.
Prawa Faktotum

Prawa Faktotum

- Graue Eminenz
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Oczywiście, że nie.
Natomiast kreacja w SM odbywa się z zasobów danej osoby - wrzuca zdjęcia z wakacji na których jest, z imprez, na których bywa itd.
Przedstawia dodatnie cechy swojego życia, które faktycznie ją dotykają.
W mikronacjach mamy nieograniczone zasoby, więc tutaj nie można tego porównywać.
Natomiast kreacja w SM odbywa się z zasobów danej osoby - wrzuca zdjęcia z wakacji na których jest, z imprez, na których bywa itd.
Przedstawia dodatnie cechy swojego życia, które faktycznie ją dotykają.
W mikronacjach mamy nieograniczone zasoby, więc tutaj nie można tego porównywać.

- Pavel van der Gibson • Stempel
- Ambasador Księstwa Sarmacji
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Nie do końca w temacie, ale a propos Typowego mikronauty, przypomniał mi się mój filmik sprzed pół roku, więc wrzucę bo czemu nie xd
- Heinz-Werner Grüner • Stempel
- Oberhaupt
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Anonimowość w mikro ma też swoje drugie dno. Niektórzy obawiają się ujawnienia danych, by właśnie na tych socialach nie być "szykanowany", wyśmiewany za specyficzną pasję. A już pomijam wybryki pewnego pana, co to obrażał wszystkich dookoła podając do publicznej wiadomości realne dane.
- Faktotum
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
@Joachim Cargalho ale zdjęcia są nierzadko zmanipulowane.
@Pavel van der Gibson pamiętam ten filmik
w sumie to był świetny pomysł. Wrzucę to na reddita jako quiz.
@Heinz-Werner Grüner w moim przypadku to nawet nie obawiałabym się jakiejś krytyki, tylko jakoś tak... wydaje mi się, że mikronacje mogłyby być uznane za coś dobrego dla nastolatków, ale nie ludzi po 30.
@Pavel van der Gibson pamiętam ten filmik
@Heinz-Werner Grüner w moim przypadku to nawet nie obawiałabym się jakiejś krytyki, tylko jakoś tak... wydaje mi się, że mikronacje mogłyby być uznane za coś dobrego dla nastolatków, ale nie ludzi po 30.
Prawa Faktotum

Prawa Faktotum

- Heinz-Werner Grüner • Stempel
- Oberhaupt
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Zdjęcia są zmanipulowane? Przecież nie wstawia się na sociale zdjęć z "fajnego dzionka z łopatą w pracy", a raczej fajnie wykadrowane z wizyty w zoo, zdjęcie z gwiazdą, czy pod palemką przy błekitnej wodzie. - Standardy dzisiejszych influencerów.Femme Mystere pisze: ↑24 lipca 2025, 12:32 @Joachim Cargalho ale zdjęcia są nierzadko zmanipulowane.
@Pavel van der Gibson pamiętam ten filmikw sumie to był świetny pomysł. Wrzucę to na reddita jako quiz.
Co do pytania do mnie, to właśnie o to chodzi.